http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 19. august 2013

Bringebær - ripssyltetøy med vanilje

Nå er det bærsesong og det er hyggelig å kunne ta vare på noe av bæra som et sommerminne til senere på året.
Desverre er jeg ingen ivrig bærplukker. Ofte er mine friske bær "plukket" på Rema.
For meg er det viktig å ikke bruke tilsetningsstoffer i syltetøyet. Da må det fryses.
Ikke kok for store porsjoner med syltetøy. Store porsjoner gir tynt syltetøy og i tillegg har bærene en tendens til å flyte øverst.
Her er en grunnoppskrift på koking av syltetøy uten tilsetningsstoffer, og dette blir tykt og smaker godt.

Syns du det høres rart ut med vanilje i syltetøyet, så kan du bare utelate det. Men prøv det engang, for det blir godt!





1 liter bringebær
1 liter rips
9 dl sukker
1/2 vaniljestang

¤ Rens bærene. Ta ripsbærene av stilken.
¤ Ha bærene i en kasserolle og kok opp.
¤ La dette koke under lokk i 10 minutter. Bruk svak varme, for det har en tendens til å koke over og det er no' orntlig kliss å få på plata, så ha det under oppsikt.
¤ Etter 10 minutter tilsetter du alt sukkeret og rører slik at sukkeret blir oppløst.
¤ Tilsett vaniljestanga, som du har klippet opp på langs. Du behøver ikke skrape ut frøene.
¤ Så koker du det hele (fremdeles på ganske svak varme, men det må koke..) i 10 nye minutter. Denne gangen uten lokk. Du skal ikke røre i gryta! Nå tykner syltetøyet endel.

¤ Når det er ferdigkokt tar du opp vaniljestanga og skummer. Det betyr at du skal ta bort skummet som har dannet seg øverst. Jeg bruker en spiseskje til dette.
¤ Så heller du syltetøyet i egnede kopper. Jeg fryser det som sagt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar