http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 27. august 2013

Bladkrans

Fersk gjærbakst er kjempegodt! Det har dessuten en tendens til å forsvinne rimelig raskt.


 
Til en krans som får plass på en ovnsplate:

Deig:
50 gjær
100 g smør eller margarin
3 1/2 dl melk
1 ts salt
1 dl sukker
2 ts kardemomme
500 g hvetemel (8 dl)
1 egg til pensling

Fyll:
3 ss smeltet smør
2 ss sukker
2 ts kanel
4-5 ss rosiner (kan utelates)

¤ Smelt smøret til deigen.
¤ Tilsett melken og la det bli fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og ha smør- og melkeblandingen over. Rør så gjæren løser seg litt opp.
¤ Tilsett sukker, salt og kardemomme.
¤ Tilslutt har du i hvetemelet og rører alt sammen til det blir en myk deig. Deigen er ganske fet og av og til kan den kjennes litt klisset ut. Da tilsetter jeg litt mer hvetemel, men ikke tilsett for mye så deigen blir fast. Det er bedre at den er litt klisset enn for fast. Strø hvetemel over deigen før du setter den til heving.
¤ Legg en kjøkkenhånduk over bakebollen og la den heve 1 time. Deigen har mye fett i seg og hever ikke så den blir dobbelt så stor, men den utvider seg.

¤ Strø hvetemel på bakebenken og hell deigen ut på det.
¤ Rull litt rundt på deigen, men ikke arbeid så mye med den.
¤ Rull deigen ut til en lang pølse og kjevl pølsa flat. Ikke lag den for tykk, 1/2 cm tykkelse er sånn ca riktig.
¤ Smelt smøret til fyllet og smør det utover deigen.
¤ Strø på sukker og kanel og fordel rosinene utover.
¤ Rull deigen fast sammen så det blir en lang pølse.
¤ Form pølsa til en ring og plasser den på en stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Klipp med saksa ned i deigen, ikke helt igjennom, med ca 5 cm mellomrom. Brett "bladene" vekselvis mot høyre og venstre. Se på bidet under.

 


¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Etterhev kransen ca 20 minutter.
¤ Visp sammen egget og pensle kransen før du setter den i ovnen.
¤ Stek kransen på nederste rille i ovnene i 18 minutter.
(Her må jeg tilføye at originaloppskrifta sier ovnsvarme 200 grader, steketid 25 minutter på miderste rille i ovnen. I min ovn gir dette litt brent overflate og en anelse deigete bakverk syns jeg. )


Hvis du er en sukkermons kan du ha melisglasur over kransen. Det er kjempegodt! Kransen er grei å fryse, men da uten sukkerglasur.
Ved opptining: Sett kransen inn i kald ovn, sett ovnen på 150 grader (ikke bruk varmluft). Når ovnen har nådd 150 grader er kransen lunken og tint.
Lykke til!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar