http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

onsdag 14. november 2012

Torsk med hot tomatsaus

Sausen skal være tynn og litt hot. Det smaker godt til den milde torsken. Kokte rotgrønnsaker og dillkrem må du ha til.
Det virker kanskje som en komplisert rett, men det er det ikke. Bare begynn i riktig ende så går det som smurt, på en halv time.


Originaloppskrifta er til 4 personer, men jeg syns det er i minste laget med mat til 4. Så er dere 4 voksne, kan oppskrifta godt dobles, unntatt fisken. Det holder med 900 - 1000 g fiskefilet til 4.

Dette er originaloppskrifta:

700 g fiskefilet, torsk eller sei
1 1/2 ts salt

Dillkrem:
1 dl crème fraîche eller matyoghurt (kremen blir tykkere med crème fraîche)
Saft av 1/2 sitron
1/4 ts salt
1 ts sukker
Hakket dill, 4 - 5 ss

Grønnsaker:
3 gulerøtter
2 skiver sellerirot
1 liten purre
1 pastinakk (det finner jeg omtrent aldri i butikken, så jeg bare utelater det)

Tomatsaus:
1 ss rapsolje (har du annen olje går det helt greit)
2 hvitløkfedd
2 ss tomatpure
1 - 2 ts sambal oelek (du kan bruke curry paste eller chilipulver i samme mengde eller  1 hakket rød chili uten frø)
2 dl hvitvin (har du ikke vin så kan du bruke eplejuice, men med vann blir det for tamt)
1/2 grønnsakbuljong
4 dl vann

Begynn å gjøre klar fisken:
¤ Varm ovnen til 150 grader
¤ Ta fisken ut av kjøleskapet.
¤ Legg den i et ildfast fat eller på en ovnsplate.
¤ Strø salt over fisken og la den ligge slik et kvarters tid til ovnen er varm.
¤ Når ovnen er varm, sett fiske inn på midterste rille og stek i 15 minutter.


Dillkremen:
¤ Hakk dillen.
¤ Rør sammen dill og crème fraîche, eller matyoghurt og smak til med sitronsaft og salt og sukker.


Grønnsakene:
¤ Kok opp en kasserolle med vann. Du kan salte vannet med 1 ts salt hvis du vil.
¤ Rens og del grønnsakene i strimler.


¤ Når vannet er kokt opp, ha i grønnsakstrimlene og la dem koke i 3 minutter (forvelle dem heter det)
¤ Sil av vannet.

Nå er kanskje ovnen varm og du kan sette inn fisken.

Tomatsausen:
¤ Varm oljen i en kasserolle.
¤ Rens og finhakk hvitløken.
¤ Ha hvitløk, sambal oelek (currypaste eller chili) og tomatpure i kasserollen med olje og la det surre sammen i et minutt eller så.
¤ Tilsett vinen eller eplejuicen og la det koke kraftig slik at mengden væske reduseres litt, gjerne til det halve.
¤ Ha i vannet og buljongterningen og la det hele koke i 5 minutter ca.

Server i dype tallerkener:
Legg først grønnsaker i tallerkenen.
Hell over varm tomatsaus.
Legg et varmt stykke fisk oppå det hele og legg en spiseskje dillkrem på toppen.
Har du litt dill til overs, kan du pynte med det.
Håper det smaker!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar