Du lager deigen på 5 minutter. Så lar du den stå å heve på benken i 8 til 20 timer. Orker du ikke å bake dem ut akkurat da, så setter du hele greia i kjelleren eller i kjøleskapet i intil 4 døgn, og baker dem ut når du har lyst og tid.
Oppskriften har jeg funnet i bloggen "Mat på bordet". Hun som driver bloggen er ekspert på eltefri bakst. Bare prøv denne.
Som bakebolle må du ha en bolle med lokk som passer til. Har du ikke det, kan du sikkert bruke plast over bakebollen.
12 rundstykker:
400 g sammalt hvete, finmalt
175 g hvetemel
25 g hvetekli / kruskakli
1/ 2 ts tørrgjær
1 ts salt
5 dl kaldt vann
Egg eller vann til pensling
Eventulet frø til å strø over
Slik gjør du:
¤ Bland hvetemel, hvetekli, tørrgjær og salt i en bolle du har lokk til.
¤ Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig.
¤ Dekk deigen med lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 8 til 20 timer.
¤ Da ser det sånn ut i bakebollen:
¤ Nå kan du bare ta lokket på og sette deigen i kjelleren eller i kjøleskapet til du har tid til å bake den ut. Den kan stå intil 4 døgn. Etter det kjenner du at den blir litt sur.
¤ Når du skal bake tar du mel på bakebordet og heller deigen ut.
¤ Bruk en slikkepott og dra deigen inn mot mideten noen ganger til du kjenner at deigen blir fastere.
¤ Del deigen i 12 deler.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Rull dem til rundstykker og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
¤ La dem heve i 10-20 minutter.
¤ Pensle dem med egg eller vann og strø gjerne frø over hvis du ønsker.
¤ Stek dem midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter
Jeg lager som regel de fine eller grove hornene fra bloggen din, mamma. Skal prøve disse neste gang. Kanskje til helga! :-)
SvarSlett- Sigrid
Lykke til! Når du har laget deigen kan du ta en "dæsj" av den og bake ut så mange rundstykker du vil, og la resten av deigen stå. Den holder seg fint i kjøleskapet i 4 døgn, eler kanskje mer. Du kjenner når den blir for gammel, da lukter den skikkelig surt.
SvarSlett