onsdag 12. oktober 2016

Coleslaw

Coleslaw er en form for råkost med rømmedressing. Jeg bruker det til fiskekaker og stekt fisk og det er godt som en form for saus på hamburger.
Anbefales!






Dette er en litt omtrentlig oppskrift, men det holder som "råkost" til 3-4 personer:

200 g kinakål, skåret i tynne strimler
2 gulerøtter, skrelt og skåret i små biter (eller du kan rive dem)
1 eple (bør smake litt surt og friskt), skåret i biter (trenger ikke skrelles)

Dressing:
4 ss lettrømme
2 ts sennep
salt og pepper etter smak

¤ Bland dressingen sammen og smak den til med salt og pepper.
¤ Bland kinakålstrimler, gulrotbiter og eplebiter i en skål.
¤ Rør forsiktig dressingen sammen med grønnsakene. Det virker kanskje som om dette er lite dressing, men det er viktig at grønnsakene ikke "flyter" i dressing.






mandag 3. oktober 2016

Havregrynsuppe

Denne oppskrifta har jeg tenkt å legge ut et helt år, men nå kommer den altså.
Jeg syns havregrynsuppe er et veldig godt alternativ til en kopp te på kalde høstkvelder. Jeg er ingen tilhenger av grønn te nemlig, og svart te på kvelden kan være så som så for søvnen. Prøv havregrynsuppe du også.



5 dl vann
1 dl havregryn
1 ts sukker (mengden kan du regulere hvis du vil ha en søtere drikk)
1/2 ts salt

Eventuelt litt rosiner.

¤ Ha alle ingrediensene bortsett fra rosinene, i en kasserolle og kok opp. La det koke svakt i ca 10 minutter.
¤ Sil suppa. Vil du ha litt av havregrynene i suppa, så gjør du det.
¤ Tilsett noen rosiner og drikk suppa mens den er varm.





onsdag 14. september 2016

Yoghurtis

Har du en tendens til å kaste frukt som er blitt liggende litt lenge på fruktfatet? En fin måte å få brukt den opp er rett og slett å dele frukten i biter og fryse den ned. Da har du et godt utgangspunkt for å lage frukt-is i en fei. Du kan bruke frosne bær også (bringebær er spesielt godt ), men skal du følge denne oppskrifta bør ikke bærene være sukret.
Når du fryser frukten i biter så legg bitene utover et fat og frys dem inn slik. Så legger du dem i en pose når de er frosset. 
Du må lage isen akkurat før den skal spises, for den tiner raskt.


Her har jeg laget is med mango, nok til 4 porsjoner:

350 g frosne biter av mango 
2 dl tyrkisk yoghurt (jeg syns den er best fordi den er tykk og god, men annen yoghurt naturell er helt greit)
1 lime, finrevet skall
1 dl melis

¤ Ha alle ingrediensene til isen i en foodprosessor og kjør det raskt sammen. Det tar 10-20 sekunder alt etter hvor store biter du har av frukta.
¤ Server isen med en gang.

Du kan strø litt kokosflak eller kokosmasse over hvis du liker det. 

mandag 12. september 2016

Taco med laks

Fredagstaco med laks istedet for kjøttdeig. Det er enkelt å lage, smaker godt og er en fryd for øye.
Jeg jukser litt og kjøper en pakke TacoSpiceMix. Du kan godt lage taco-krydderet selv. Det blir helt sikkert både bedre og sunnere, men av og til så bare orker man ikke....







Til 4 personer (beregnet som en kveldsrett, skal du ha middag må du kanskje beregne mer)

500 g laksefilet, uten skinn
2 ss olje til steking, jeg bruker ofte meierismør istedet, 2 ss av det også
Litt Taco Mix (Taco Spice Mix)
Frisk koriander
8 tacoskjell
50 g revet ost

Salat:
1 pk blandet salat
Litt hakket paprika
1 avokado

Krydderdipp:
1 dl rømme
1 dl majones
1/2 ts sennep
1 ts sitronsaft
1 ts Taco Spice Mix
2 ts sukker
Salt og pepper

¤ Bland sammen alle ingrediensene til krydderdippen. Smak på den og kjenn om du trenger mer sukker eller sitronsaft.
¤ Smak til med litt salt og nykvernet pepper. Du trenger ikke mye.
¤ Varm tacoskjellene i ovnen. 140 grader i 10 minutter.
¤ Ha salaten i en bolle. Tilsett hakket paprika, del avokadoen i 2, ta ut steinen og ta ut avokadokjøttet med en teskje og tilsett i salaten.
¤ Riv osten.

¤ Varm oljen eller brun smøret i stekepanna.
¤ Legg fiskestykkene i panna. La fiskestykkene bli lysrosa i fargen halveis gjennom. Det tar ca 3 minutter. Snu dem og stek dem kort tid på andre siden, ca 1/2 minutt. Da skal laksen være saftig og god.
¤ Ta laksen opp av panna og del den i mindre biter. Strø 1 ts Taco Spice Mix-krydder og hakket frisk koriander over laksen.

Fyll tacoskjellene med salat, revet ost, laks og kryddermix.





Velbekomme!



onsdag 31. august 2016

Torsk med ingefær og kokosmelk

Her kan du bruke frossen torsk om du vil, men da må du tine den først.
Vil du bytte ut torsken med kylling så går det også bra. Da bruker du 1 kyllingbuljongterning istedet for fiskebuljong.



Til 4 personer:

800 g torskefilet
1 ts salt
1 rød paprika, skåret i biter
150 g haricot vert (grønne bønner), både  friske og frosne går bra
1 rødløk, skåret i tynne båter
1 boks kokosmelk
2 ss revet frisk ingefær
1 lime, revet skall og saft
1 fiskebuljongterning
litt svart pepper

Ris til servering.

Varm ovnen til 225 grader.
Sett over vann til å koke ris.

¤ Skjær torsken i passende biter og legg den i en ildfast form.
¤ Dryss salt over fisken.
¤ Fordel grønnsakene (paprika, grønne bønner og rødløk) over fisken.
¤ Bland kokosmelk, revet ingefær, revet limeskall og limesaft.
¤ Riv eller knus fiskebuljongterningen og ha den i kokosmelkblandingen. Rør det godt sammen.
¤ Ha blandingen over fisken og grønnsakene.
¤ Dryss litt pepper over.
¤ Sett fatet på midterste rille i ovnen i 20 minutter.
¤ Kok ris til.




mandag 29. august 2016

Kjøttdeiggryte med rotgrønnsakmos

Nesten en beuf bourguignon, men bare med karbonadedeig denne gangen. Det går mye raskere, men smaker sannelig utrolig godt.
Du må ha en skvett rødvin i denne gryta, ellers mister den noe av særpreget. Oppskrifta sier 3 dl rødvin, men har du bare 2 dl så bruk det. 
Rødvinsrester går fint an å fryse ned for å bruke i mat som dette. Så vet du det. 



Dette trenger du til 4 personer:

500 g karbonadedeig (har du storspisere ved ditt bord, så kan plusse på til 800 g)
1 ss smør
1 gul løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
1 ss tomatpuré
1 pk bacon (140 g ) skåret i biter
3 gulerøtter, skrellet og skåret i biter
3 dl rødvin
3 dl vann
1 kjøttbuljongterning
sopp ( hvis du har )
rucolasalat ( til å strø over gryta når den er ferdig )

Rotmos:
400 g poteter
300 g pastinakk
300 g sellerirot
50 g smør
hakket frisk persille
(du kan godt bytte ut noen rotgrønnsaker med andre typer, bare bruk litt mer av grønnsaker enn av poteter )

¤ Start med rotmosen, skrell alle grønnsakene og skjær dem i grove biter.
¤ Kok grønnsakene i vann i ca 15 minutter.
¤ Mos grønnsakene og tilsett smøret og rør det godt inn i mosen mens det smelter..
¤ Smak rotmosen til med salt og pepper og rør inn raust med frisk, hakket persille.

¤ Brun smøret i en gryte og brun karbonadedeig, løk, hvitløk, bacon og tomatpure. Hakk karbonadedeigen slik at den smuldrer opp i biter. Stek såpass lenge at du ser at karbonadedeigen er stekt/brunet godt.
¤ Tilsett vin, vann, buljongterning og gulrot.
¤ La det hele småkoke i 10 minutter.
¤ Har du sopp som du vil bruke, steker du den i smør og tilsetter den helt tilslutt, rett før servering.


Server gryta med rotmos. Velbekomme!


lørdag 27. august 2016

Pestobakt kylling

Veldig enkel mat å tilberede, smaker godt og det tar ca 1/2 time fra du starter til du har maten på bordet.


Til 4 personer trenger du:

4 kyllingbryst
salt og pepper
2 dl fløte
1 dl grønn pesto
cherrytomater etter evne
Eventuelt litt frisk basilikum til å strø over når retten er ferdigstekt.

Ris eller poteter smaker godt til.


¤ Begynn med å koke potetene, eller sett risen til koking.
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Legg kyllingfiletene i en ildfast form. Du trenger ikke smøre forma.
¤ Dryss salt og pepper over kyllingen.
¤ Bland fløte og pesto og hell blandingen over kyllingen.
¤ Skyll tomatene og fordel dem rundt kyllingen.
¤ Sett det hele på midterste rille i ovnen og stek det på 225 grader i 20 minutter.

Sjekk om kyllingfiletene er gjennomstekte. Da skjærer du et hakk inn i den største fileten og ser om den er stekt helt gjennom. Er den fremdeles rosa inni, steker du det hele litt til.

Klipp litt frisk basilikum (hvis du har) over. Der smaker alltid godt og ser pent ut.

onsdag 24. august 2016

Laks med yoghurtsaus

Lettvint, og du har mat på bordet på mindre enn en halv time. I tillegg smaker det godt!






Dette trenger du til 4 personer:

800 g laksefilet
salt
pepper
1 ss smør

Yoghurtsaus:
2 dl tyrkisk yoghurt (det går fint med annen yoghurt naturell også)
2 ss revet frisk ingefær
1 finhakket sitrongress (jeg bruker 1 ss sitronsaft, for jeg har sjelden sitrongress)
1 hvitløkfedd, finhakket
1 ts sambal oelek
1/2 ts salt

Til servering:
Ris eller bulgur eller byggryn eller noe lignende. Tilberedt etter oppskrift på pakken.
Frisk koriander


¤ Start med å koke ris, eller om du vil ha noe annet.
¤ Rør sammen alt til yoghurtsausen. Smak om du vil ha hottere saus, da tilsetter du mer sambal oelek.
¤ Brun smøret i stekepanna. Først bruser smøret, så vil det roe seg og bli svakt brunt. Da er det klart for å steke laksen.
¤ Strø salt og pepper på laksen og legg den i panna. Blir panna for full med fisk, steker du i 2 omganger. Har du panna for full med fisk får ikke fisken den fine brune stekeskorpa og blir mer kokt enn stekt.
Fisken skal stekes ca 2 - 3 minutter på første side (da skal du se at fiskekjøttet er blitt lysere på ca halvparten av tykkelsen på fiskefileten).
Snu fisken og stek den et halvt minutt på andre siden. Da er den perfekt og ikke tørrstekt.
Skal du steke mer fisk så gjør du det.
¤ Legg all fisken tilbake i stekepanna og ha yoghurtsausen over. Varm det hele slik at sausen blir lun (ikke kok den).



Klipp frisk koriander over fiskepanna og server med ris eller bulgur eller noe annet tilbehør som du liker. Sausen er så god at du trenger ikke så mye tilbehør.

Vel bekomme!



tirsdag 10. mai 2016

Flatangerfiskekaker à là Grete og Remi

På 50 årsdag hos naboen fikk jeg før den livlige kvelden var over, oppskrift på fantastiske fiskekaker. Oppskrifta fikk jeg på et lite avrevet papirstykke. Godt bevart i selskapsveska fant jeg papiret noen dager senere. Det viste seg å være gull verd.



Nå har jeg laget fiskekakene mange ganger, og de blir rett og slett gode! Mammas fiskekaker liksom.



Skal du lage dem, må du følge oppskrifta nøye, ikke juks med vekt og mengde og lettprodukter.
Jeg har laget dem av hysefilet også, som etter sigende skal være den beste fiskematfisken, men faktisk blir de aller best om du bruker, som oppskrifta sier, halvparten torskefilet og halvparten seifilet.

Så må du ha foodprosessor. Da er det raskt og enkelt å lage fiskefarsen.

Grete og Remi bor i Flatanger og jeg tror det er en mamma derfra som er opphavet til oppskrifta, som sikkert har gått i arv. Det er ofte de beste oppskriftene. 
Jeg sender en varm tanke til Grete og Remi hver gang jeg lager disse fiskekakene, fordi de så raust delte denne gode oppskrifta med meg, og nå med dere.

NB, viktig: Kjøp fisken (eller fisk den selv...) dagen før du skal lage fiskekakene. Du skal dele fisken i biter og la den ligge i en bolle i kjøleskapet over natten nemlig. Da danner det seg væske av fisken og denne væska er det viktig at du har med når du skal blande fiskefarsen.

Det er VIKTIG at fiskefileten er fersk. Frosset og optint filet kan du ikke bruke.





Jeg får 23-24 gode fiskekaker av denne porsjonen:

600 g fisk (300 g torskefilet og 300 g seifilet)
1/4 gul løk
1/ ts malt muskat
1/2 ts hvit pepper
1 ss salt
1 ss hvetemel
1 ss potetmel
2,5 dl H-melk
1/2 dl fløte

Til steking:
Meierismør og en liten "dæsj" smult. Smult i stekepanna gir kjempefin stekeskorpe.

Dagen før du skal steke fiskekaker:
¤ Skjær fisken (både torsk og sei) i terninger, fjern alle bein og ha fisken i en bolle. Sett bollen i kjøleskapet til neste dag. Da danner det seg væske sammen med fisken, og den væska er det viktig at du tilsetter sammen med fiskebitene når du skal lage farsen.

Når du er klar for fiskekake-steiking:
¤ Skjær løken i grove biter.
¤ Ha fisk og væske, løk, krydder (muskat og hvit pepper og salt), hvetemel og potetmel i foodprosessor-bollen.
¤ La maskina gå et halv minutt sånn ca. Da er fisken i grove biter og løken kuttet.
¤ La maskina gå videre og tilsett H-melk og fløte. Stopp når du har fått en jevn fin fiskefarse.

Har du jukset litt og brukt litt for mye eller litt for lite fisk, så må du justere melk/fløtemengden etter det. Mindre fisk, mindre melk og fløte og omvendt.

Steking:
Ha 1 ss meierismør og 1 ts smult i stekepanna. Har du ei stor stekepanne må du kanskje bruke mer av begge deler. La fettet varmes, først freser det litt og så "legger" boblene seg og fettet blir svakt brunt (skal ikke bli brent).


Da er det klart for å steke fiskekakene.
Ha er glass med kaldt vann ved siden av deg. Bruk en spiseskje som du fukter i kaldt vann først og så former du fine fiskekaker med skjea og hendene.


Stek kakene så de får fin, brun stekeskorpe, ca 3 minutter på første sida og 2 minutter på den andre.


onsdag 4. mai 2016

Enkle muffins.

Nå har bloggen min sovet-i-100-år. Minst.
Nå håper jeg å komme på banen igjen og få inn rutinen på skrivinga og fotograferinga.

Første oppskrift er muffins du kan lage selv når du ikke har noe i huset. For smør og sukker og mel og egg har vi som regel. Disse kan du lage uten mikser. Du kan variere dem nesten i det uendelige ved å tilsette smak av et eller annet slag. Du kan lage dem helt basic også, uten noen tilsetninger.
Oppskrifta gir 20 store muffins (bruk store muffinsformer). Syns du oppskrifta er stor og vil halvere, så bruk 2 egg og resten av ingrediensene deler du på 2.


20 store muffins:

250 g smør
3 egg
4 dl melk
8 dl (480 g) hvetemel
4 dl sukker
4 ts bakepulver

Varm ovnen til 200 grader. Min ovn må opp i 210 grader, men den er litt tilårskommen.

Bruk et muffinsbrett og sett papirformer i, eller bruk doble papirformer på et stekebrett.

¤ Smelt smøret og ta det av plata så det avkjøles litt.
¤ Pisk sammen eggene og melka og ha det smeltede smøret i etterhvert. Rør godt sammen.
¤ Bland melet med bakepulver og rør det ned i smør og eggeblandingen.
¤ Rør i sukkeret tilslutt. Rør såpass at røra blir jevn og glatt.

Nå kan du tilsette noe av det jeg foreslår nederst på oppskrifta.

¤ Fyll formene 3/4 fulle.
¤ Stek muffinsene midt i ovnen 20-25 minutter. Jeg må steke dem i 25 minutter. Så kan du prøve med en kakepinne og se om de er gjennomstekt.


Forslag på ting du kan tilsette:

- 150 g revet mandelmasse og terninger av 2-3 epler.
- Revet skall og saften av 1 sitron.
- Sjokoladebiter som du drysser oppå muffinsene før du steker dem.
- 1 ts kanel, 1/2 ts kardemomme og 1/2 ts nellik (malte krydder)
- 1-2 ts fast syltetøy pr muffins.

Jeg liker godt kryddermuffins med kanel, kardemomme og nellik. Sukkermonsen i huset vil gjerne ha sukkerglasur over når de er ferdigstekte.


torsdag 11. februar 2016

Puttanesca

Dette er en typisk pastarett fra Sør-Italia og selve navnet betyr noe sånt som "horepasta", uten at jeg utdyper det noe mer. Ikke at jeg vet noe særlig mer om det heller.
Originalen inneholder ansjos, som gir en litt salt, pikant smak. Jeg har ikke ansjosen med på ingredienslista, men vil du prøve det så tilsetter du bare et par finhakkede ansjosfileter i tomatsausen og lar de koke med.
Det er en vegetarrett, smaker godt, er lettlaget og du har maten på bordet i løpet av 15-20 minutter.





Dette trenger du til 4 personer:

500 g pastarør (eller så mye du syns du trenger til 4)

1 løk, finhakket
3 hvitløkfedd, finhakket
3 ss olivenolje
2 bokser hakkede tomater
Litt sukker, ca 1 ts
1 ss kapers
Sorte oliven, 10-20 stk alt etter hvor godt du liker oliven
Revet skall av 1/2 sitron
Salt og pepper etter smak
Frisk basilikum (her kan du bruke persille også)

¤ Kok pastarørene etter anvisning på pakken. Vanligvis kokes de mellom 7 og 10 minutter.

¤ Hakk løken og hvitløken.
¤ Varm oljen i en gryte med høye kanter. Ikke bruk stekepanna for tomat og olje sammen har en tendens til å sprute litt når det varmes opp.
¤ Tilsett løk og hvitløk i gryta og la det steke til løken er blank og myk.
¤ Tilsett de to boksene med hakket tomat og sukkeret.
¤ La dette koke i 10 minutter. Jeg koker den uten lokk. Da koker den litt "sammen" og blir tykkere.

¤ I mellomtiden hakker du oliven og river sitronskall.
¤ Etter 10 minutter tilsetter i tomatsausen:
          oliven
          kapers
          revet sitronskall
          hakket basilikum (eller persille)
¤ Så smaker du på sausen og tilsetter salt og pepper etter smak.

Server  pastarørene med en raus skje med tomatsaus. Du kan servere brød til for å gjøre det hele veldig italiensk, for eksempel focaccia.
Jeg river litt parmesan også og strør over tilslutt. Du kan bruke en annen ost også som du liker.

Velbekomme, eller buon appetito hvis vi skal ta det på italiensk!