onsdag 31. august 2016

Torsk med ingefær og kokosmelk

Her kan du bruke frossen torsk om du vil, men da må du tine den først.
Vil du bytte ut torsken med kylling så går det også bra. Da bruker du 1 kyllingbuljongterning istedet for fiskebuljong.



Til 4 personer:

800 g torskefilet
1 ts salt
1 rød paprika, skåret i biter
150 g haricot vert (grønne bønner), både  friske og frosne går bra
1 rødløk, skåret i tynne båter
1 boks kokosmelk
2 ss revet frisk ingefær
1 lime, revet skall og saft
1 fiskebuljongterning
litt svart pepper

Ris til servering.

Varm ovnen til 225 grader.
Sett over vann til å koke ris.

¤ Skjær torsken i passende biter og legg den i en ildfast form.
¤ Dryss salt over fisken.
¤ Fordel grønnsakene (paprika, grønne bønner og rødløk) over fisken.
¤ Bland kokosmelk, revet ingefær, revet limeskall og limesaft.
¤ Riv eller knus fiskebuljongterningen og ha den i kokosmelkblandingen. Rør det godt sammen.
¤ Ha blandingen over fisken og grønnsakene.
¤ Dryss litt pepper over.
¤ Sett fatet på midterste rille i ovnen i 20 minutter.
¤ Kok ris til.




mandag 29. august 2016

Kjøttdeiggryte med rotgrønnsakmos

Nesten en beuf bourguignon, men bare med karbonadedeig denne gangen. Det går mye raskere, men smaker sannelig utrolig godt.
Du må ha en skvett rødvin i denne gryta, ellers mister den noe av særpreget. Oppskrifta sier 3 dl rødvin, men har du bare 2 dl så bruk det. 
Rødvinsrester går fint an å fryse ned for å bruke i mat som dette. Så vet du det. 



Dette trenger du til 4 personer:

500 g karbonadedeig (har du storspisere ved ditt bord, så kan plusse på til 800 g)
1 ss smør
1 gul løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
1 ss tomatpuré
1 pk bacon (140 g ) skåret i biter
3 gulerøtter, skrellet og skåret i biter
3 dl rødvin
3 dl vann
1 kjøttbuljongterning
sopp ( hvis du har )
rucolasalat ( til å strø over gryta når den er ferdig )

Rotmos:
400 g poteter
300 g pastinakk
300 g sellerirot
50 g smør
hakket frisk persille
(du kan godt bytte ut noen rotgrønnsaker med andre typer, bare bruk litt mer av grønnsaker enn av poteter )

¤ Start med rotmosen, skrell alle grønnsakene og skjær dem i grove biter.
¤ Kok grønnsakene i vann i ca 15 minutter.
¤ Mos grønnsakene og tilsett smøret og rør det godt inn i mosen mens det smelter..
¤ Smak rotmosen til med salt og pepper og rør inn raust med frisk, hakket persille.

¤ Brun smøret i en gryte og brun karbonadedeig, løk, hvitløk, bacon og tomatpure. Hakk karbonadedeigen slik at den smuldrer opp i biter. Stek såpass lenge at du ser at karbonadedeigen er stekt/brunet godt.
¤ Tilsett vin, vann, buljongterning og gulrot.
¤ La det hele småkoke i 10 minutter.
¤ Har du sopp som du vil bruke, steker du den i smør og tilsetter den helt tilslutt, rett før servering.


Server gryta med rotmos. Velbekomme!


lørdag 27. august 2016

Pestobakt kylling

Veldig enkel mat å tilberede, smaker godt og det tar ca 1/2 time fra du starter til du har maten på bordet.


Til 4 personer trenger du:

4 kyllingbryst
salt og pepper
2 dl fløte
1 dl grønn pesto
cherrytomater etter evne
Eventuelt litt frisk basilikum til å strø over når retten er ferdigstekt.

Ris eller poteter smaker godt til.


¤ Begynn med å koke potetene, eller sett risen til koking.
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Legg kyllingfiletene i en ildfast form. Du trenger ikke smøre forma.
¤ Dryss salt og pepper over kyllingen.
¤ Bland fløte og pesto og hell blandingen over kyllingen.
¤ Skyll tomatene og fordel dem rundt kyllingen.
¤ Sett det hele på midterste rille i ovnen og stek det på 225 grader i 20 minutter.

Sjekk om kyllingfiletene er gjennomstekte. Da skjærer du et hakk inn i den største fileten og ser om den er stekt helt gjennom. Er den fremdeles rosa inni, steker du det hele litt til.

Klipp litt frisk basilikum (hvis du har) over. Der smaker alltid godt og ser pent ut.

onsdag 24. august 2016

Laks med yoghurtsaus

Lettvint, og du har mat på bordet på mindre enn en halv time. I tillegg smaker det godt!






Dette trenger du til 4 personer:

800 g laksefilet
salt
pepper
1 ss smør

Yoghurtsaus:
2 dl tyrkisk yoghurt (det går fint med annen yoghurt naturell også)
2 ss revet frisk ingefær
1 finhakket sitrongress (jeg bruker 1 ss sitronsaft, for jeg har sjelden sitrongress)
1 hvitløkfedd, finhakket
1 ts sambal oelek
1/2 ts salt

Til servering:
Ris eller bulgur eller byggryn eller noe lignende. Tilberedt etter oppskrift på pakken.
Frisk koriander


¤ Start med å koke ris, eller om du vil ha noe annet.
¤ Rør sammen alt til yoghurtsausen. Smak om du vil ha hottere saus, da tilsetter du mer sambal oelek.
¤ Brun smøret i stekepanna. Først bruser smøret, så vil det roe seg og bli svakt brunt. Da er det klart for å steke laksen.
¤ Strø salt og pepper på laksen og legg den i panna. Blir panna for full med fisk, steker du i 2 omganger. Har du panna for full med fisk får ikke fisken den fine brune stekeskorpa og blir mer kokt enn stekt.
Fisken skal stekes ca 2 - 3 minutter på første side (da skal du se at fiskekjøttet er blitt lysere på ca halvparten av tykkelsen på fiskefileten).
Snu fisken og stek den et halvt minutt på andre siden. Da er den perfekt og ikke tørrstekt.
Skal du steke mer fisk så gjør du det.
¤ Legg all fisken tilbake i stekepanna og ha yoghurtsausen over. Varm det hele slik at sausen blir lun (ikke kok den).



Klipp frisk koriander over fiskepanna og server med ris eller bulgur eller noe annet tilbehør som du liker. Sausen er så god at du trenger ikke så mye tilbehør.

Vel bekomme!