fredag 4. desember 2015

Brownies-nisser

De er litt morsomme å servere i juletider.
Kaka er en vanlig brownie og fyllet er en ostekrem under nissehatten av jordbær. 
Det er viktig at brownies'n ikke er verken for tørr eller for bløt, så det som fungerer i min ovn behøver ikke å blir helt vellykket i din. Har du en god brownies-oppskrift fra før, som blir god, så bruk den.


Brownie:

200 g smør
250 g kokesjokolade (jeg bruker Freia lys kokesjokolade)
4 egg
225 g sukker
1 ts vaniljesukker
175 g hvetemel
1 ts bakepulver (ikke slurv med mengden, og ikke bruk mindre enn 1 ts, da blir kaka altfor fast)

Jordbær
Ostekrem (oppskrift nederst på sida)

¤ Sett ovnen på 175 grader. Min noe tilårskomne ovn krever at jeg har 180 grader. Så du får prøve deg fram....
¤ Kle en liten ovnsplate (ca 20 x30 cm) med bakepapir
¤ Smelt smøret i en kasserolle og avkjøl det noe. Jeg heller smøret over i en plastbolle, da avkjøles det med en gang nok til at jeg kan fortsette.
¤ Brekk sjokoladen i biter og tilsett i smøret.
¤ Rør godt helt til sjokoladen er smeltet.
¤ Tilsett ett og ett egg og rør hvert egg godt inn før du tilsetter det neste.
¤ Ha i sukker, vaniljesukker og bakepulver og tilsett melet helt tilslutt. Jeg sikter hvetemelet i. Rør alt forsiktig sammen med slikkepotten til du har en jevn røre uten klumper.

¤ Ha røra i stekeforma, og sett den midt i ovnen i 25 minutter. Steketider er vanskelig å angi nøyaktig. Det avhenger av ovnen og av forma du bruker.
Kjenn med en fyrstikk som du stikker ned i kaka etter 25 minutter. Det skal såvidt henge litt røre på stikka når du drar den opp. Da er kaka passe stekt.
¤ Avkjøl kaka i forma på en rist.


Ostekrem:
100 g kremost naturell
100 g melis
1 dl kremfløte

¤ Rør sammen kremost og melis.
¤ Pisk fløten stiv og rør den i ostemassen.

Montering av nissene:
¤ Skjær kaka i kvadratiske små kaker på størrelse med tykkelsen av jordbæra.
¤ Legg 1 ts ostekrem på hvert stykke. Sett på 1 jordbær (jeg skjærer av nederste del av bæra slik at den står stødig) på hver.
¤ Sprøyt ostekrem (bruk en plastpose som du klipper et lite hull i enden av) som nisselue-dusk øverst.




onsdag 21. oktober 2015

Polarbrød

Det lønner seg stadig å bake selv. Disse polarbrødene er gode og sunne. De er i tillegg gode å ha i fryseren for de tiner på "no time". 
Jeg baker dem i miksmasteren, men det går helt sikkert bra å røre deigen sammen for hånd. Det har jeg bare ikke prøvd.




24 polarbrød:

150 g havremel (jeg bruker havregryn som jeg kjører en omgang i hurtigmikseren )
500 g sammalt hvete, fin
300 g hvetemel
15 g fersk gjær ( bruker du tørrgjær så ta ca 1 ts)
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje (raps-, mais- eller solsikke-)
4 dl melk
2,5 dl vann (jeg blander kald melk med varmt vann så det blir ca 25 grader)

¤ Ha alt det tørre i bakebollen. Jeg løser ikke opp gjæren selv om jeg bruker fersk gjær, bare smuldrer den i.
¤ Da har du melk, vann og olje igjen, som du tilsetter mens miksmasteren går på lav hastighet.
¤ Kjør mikseren i ca 10 minutter. Da skal du ha en litt klisset, men fast deig.
¤ Strø litt hvetemel over deigen, dekk bollen med plast eller klede, og sett den til heving i 1 time.

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Ha deigen ut på bakebordet. Bruk litt mel hvis du syns den er for klisset å ta i. Ikke kna den.
¤ Del først deigen i 2 deler. Så deler du hver del i 12.
¤ Rull delene til små boller som du igjen kjevler, eller klapper ut til flate kaker. Ikke lag dem for store, da krever de for stor plass på stekebrettet. Jeg pleier å få plass til 6 stk på hvert stekebrett.
¤ Prikk kakene med en pinne (grillpinne, spisepinne eller lignende).
¤ Hev dem på stekebrettet i ca 15 minutter.
¤ Stek dem midt i ovnen i 10 minutter og avkjøl dem på en rist.


Lag snitt i kakene og putt pålegget inni, eller legg pålegget på toppen.
De er fine å fryse og tiner på 5-10 minutter. Du kan også tine dem i brødristeren.





























onsdag 30. september 2015

Sei i form med poteter og grønnsaker

Det er greit å lage hele middagen i en form. Det blir lite søl og lite oppvask. Denne fiskeformen smaker utrolig godt. Du må ikke glemme å ha over sitronsaft og sitronskall. Det gir retten en fin sødme.






Til 4 personer trenger du:

800 g seifilet (du kan også bruke torsk), delt i porsjonsbiter
8 - 10 poteter, i skiver
1 rødløk, delt i båter
2 paprika, delt i grove biter
4 fedd hvitløk, finhakket
10 cherrytomater, delt i 2
1 neve sorte oliven
1 sitron, revet skall og saft
Salt og pepper
1 dl olivenolje

Etter steking:
100 g fetaost
Frisk persille

¤ Varm ovnen til 225 grader

¤ Ha litt olivenolje i et ildfast fat.
¤ Legg potetskivene i fatet.
¤ Ha litt salt og pepper over potetene og ha over noen spiseskjeer med olivenolje.
¤ Sett det hele midt i ovnen i 15 minutter.



¤ Mens potetene står i ovnen gjør du klar fisken og grønnsakene.
¤ Legg fisken utover en ovnsplate ( eller på et fat ) og strø over salt. La fisken ligge slik i 15 minutter. Da skyller du av saltet. Fisken blir fast og fin av slik tørrsalting.

¤ Gjør klar grønnsakene (rødløken, paprikaen, hvitløken og tomatene ).
¤ Etter at potetene har stått i ovnen i 15 minutter tar du fatet ut av ovnen og har rødløken, paprikaen, hvitløken og tomatene over potetene. Ha over litt mer olivenolje.
¤ Sett formen tilbake midt i ovnen og la det stå i 15 minutter videre på 225 grader. Da skal potetene være møre.
¤ Senk varmen på ovnen til 200 grader.
¤ Ta formen ut igjen og legg fisken over grønnsakene. Fordel oliven over fisken.
¤ Riv sitronskallet og klem safta ut av sitronen.
¤ Fordel sitronskallet og sitronsafta over formen, og sett den tilbake i ovnen i 10-12 minutter.

Når maten er ferdig, strør du smuldret fetaost over maten og klipper frisk persille over.








mandag 10. august 2015

Laksekaker

Jeg er glad i laks. Villaks er favoritten, men det har med at jeg har god tilgang på det i og med at min bror er laksefisker og skaffer oss den villaksen vi trenger.
Ikke et vondt ord om oppdrettslaks egentlig, det er bare tanken på at den lever i fangenskap hele livet og at den reiser langt før den kommer på mitt middagsbord som skremmer meg litt, og gjør at jeg ikke har så lyst til å spise den. 
Bruk den laksen du vil i denne oppskrifta. Jeg har laget disse laksekakene både med fersk laks og med rester av kokt laks. De blir mest saftig med fersk laks, men har du rester av kokt laks så lag kakene med den.



Dette trenger du til 4 personer:

Ca 800 g laks skåret i terninger
1 1/2 ts salt (ikke tilsett salt hvis du bruker ferdig kokt laks)
Pepper
3 ss crème fraîche
2 stilker vårløk, hakket
Saft av 1/2 sitron
Friske krydderurter, gressløk, persille eller koriander
Smør til steking

¤ Kjør laksen (som er skåret i terninger) i kjøkkenmaskin til den er passe most.Det kan godt være noen grove biter i farsen.
¤ Tilsett crème fraìche, vårløk, salt  og pepper, sitronsaft og krydderurter.
¤ Rør dette sammen. Jeg bruker slikkepotten til å røre med, slik at fisken ikke blir så finmalt.
¤ Form kaker så store som du vil ha den. Jeg lager dem litt store og da får jeg 8-9 laksekaker.
¤ Smalt smør i stekepanna og la de bli brunt.
¤ Stek kakene 3-4 minutter på hver side. Litt kortere hvis du bruker kokt laks.




Når jeg serverer disse laksekakene så lager jeg saus av crème fraîche:
2 dl crème fraìche
1/2 ts sukker
Saft av 1/2 sitron
Salt og pepper
Litt krydderurter
Rør alt godt sammen.

Salat:
Noen vårløk som er kuttet i biter
En liten hakket rødløk
1-2 syrlig eple, i biter (jeg skreller det ikke)
Har du reddik kan du kutte det å ha i
Fennikel, kuttet
Bland alt og ha over dressing av:
Saft av 1/2 sitron, litt sukker, salt og pepper

Kokte poteter smaker godt til.

Mojito med bringebær

Snart er det sommer, lag deg en Mojito og sett deg på verandaen og nyt den første varmen.





Dette trenger du til 2 glass:

Friske bringebær, 16 stk
8 cl hvit rom (hvis du bare har dl-mål, så er 8 cl litt mindre enn 1 dl)
2 ss sukker
10 mynteblader, hakket
1 lime pluss noen limeskiver
Isbiter etter behag, 6-8 stk
Farris, club soda, eller noe sitronbrus

¤ Bruk en bolle eller et beger med tett lokk og bland 10 bringebær, sukker, rom og hakkede mynteblader. Har du en shaker for å mikse drinker er den fin å bruke, men så avansert er ikke jeg. Jeg bruker gamle syltetøyglass eller plastbokser med lokk som jeg har. Det funker helt greit.
¤ Sett på lokk og rist det godt sammen.
¤ Sil blandingen. Jeg klemmer ut det som er av saft i bringebærene. Det gir fin farge.
¤ Tilsett saften av 1 lime.
¤ Ha isbiter, 3 bringebær og en limeskive i 2 glass.
¤ Fordel drinken i glassene og fyll på med sitronbrus, club soda eller farris.


Sett deg og nyt!



fredag 10. juli 2015

Pizzabunner

Ferdigstekte pizzabunner er supert å ha i fryseren. Disse bunnene, 10 i tallet, blir tynne og sprø og tiner raskt når du tar dem opp fra fryseren. Da kan du lage hjemmelaget pizza raskere enn det tar å varme en Grandiosa.

Jeg bruker mixeren når jeg lager deigen. Det går sikkert an å lage den for hånd også, men jeg har bare ikke prøvd det.





Her er oppskrift til 10 pizzabunner:

1 kg hvetemel
6 del lunkent vann
1 pose (50 g) tørrgjær
1 ts salt
Litt sukker, knapt en ts


¤ Ha alt i bakebollen.
¤ Sett mixeren på lav hastighet og la den gå til deigen samler seg til en ball og liksom "slipper" bollen. 
Det kan godt hende du trenger enten litt mer vann, hvis deigen ikke vil samle seg og virker tørr, eller at den virker klisset, da tilsetter du litt mer hvetemel.
¤ Dekk bollen med et klede og la deigen stå slik å heve 1 time.

¤ Etter en time tar du og drysser mel på bakebordet og hvelver ut deigen.
¤ Del deigen (du skal ikke kna den) i 10 omtrentlig like store deler.


¤ Legg bakepapir på en stekeplate.
¤ Form boller av de 10 deigemnene og legg dem på stekeplaten.


¤ Sett stekeplata inn i kald ovn og la den stå i 1 time. Av og til har jeg latt det hele stå på benken med et klede over, og det går helt greit, men originaloppskrifta sier at det skal stå i kald ovn. Jeg vet ikke helt om jeg har skjønt hvorfor...
¤ Ta plata ut av ovnen.


¤ Nå skal du begynne å kjevle ut deigen. Ta fram alle stekeplatene du har og utstyr deg med kjevle og hvetemel og bakepapir.
¤ Varm ovnen til 250 grader. Jeg bruker varmluft og 250 grader. Har du pizzafunksjon på ovnen så bruk det. Har du pizzastein, så ta den i bruk. Den må du varme i ovnen før du legger deigbunnen på.

¤ Ta en bolle ut på melet bakebord og kjevle den ut til en tynn leiv (en pizzabunn). Den skal være tynt kjevlet og så stor som du kan få den.



¤ Legg den på bakeplata som er dekket med bakepapir.
¤ Prikk bunnen med en gaffel før du steker den. Det er viktig for ellers blåser bunnen seg opp.



¤ Så kan du steke pizzabunnene etterhvert som de er ferdig kjevlet. De skal stekes så de blir litt gyldne og få stekeskorpe. Det er vanskelig å gi nøyaktig steketid, for stekeovner er ganske forskjellige. I min ovn, på varmluft og 250 grader så trenger de første 5 minutter midt i ovnen. Da er de passe stekt. Etterhvert som ovnen sikkert blir litt varmere, så trenger de bare 3 minutter.
Altså, stek pizzabunnen midt i ovnen sånn ca 3-5 minutter.
Hold litt øye med de første bunnene du steker, de blir fort for brune om de steker for lenge.

¤ Avkjøl dem på en rist.

Når de er avkjølt, stabler jeg dem og pakker dem i folie og legger dem i fryseren.



Skal du lage en rask pizza, så ta opp en bunn (den tiner på 5 minutter), smør et lag med tomatsaus på. Det kan gjøres så enkelt som sile av en boks med hakkede tomater og bruke litt av det som tomatsaus. Du kan presse et hvitløkfedd å ha i tomatsausen og smaksette den med et krydder du har.
Legg på noen skiver med ost (mozzarella, ridderost eller en ost du liker) og strø skinkebiter over. Du kan ha på paprika-ringer, oliven, sopp og sterkere saker som ringer av rød chili...valget er ditt.
Stek dette i ovnen på 240 grader til osten er smeltet. Det tar ca 7 minutter.

Ikke et vondt ord om Grandiosa, men dette er bedre! Definitivt.






fredag 29. mai 2015

Laks i wraps á lá Tomas og Harriet

Denne oppskrifta har jeg fått av mine gode naboer på Otterøya, og jeg har fått tillatelse til å bruke den på bloggen.
Det er en kjempegod fiskerett som du lager i en fei. Har du rester av kokt laks kan du fint bruke det.
Du ser at det er en omtrentlig oppskrift, så du må "tenke-litt-sjæl" på hvor mye du trenger av de forskjellige ingrediensene. 
Jeg vil antyde at sausen holder til 4 personer.





Wraps, 2 til hver
Stekt (eller kokt) laks

1 liten boks mais
Revet ost (jeg bruker cheddar, men her tar du den osten du liker best)

Saus:
1 beger rømme, jeg bruker lettrømme
1 god sprut majones
1 ss sukker
1 finhakket løk
2 sylteagurker, finhakket
1 kokt egg, hakket
(Har du frisk gressløk eller dill, kan du hakke det og blande i sausen. Det smaker bra og ser pent ut.)

¤ Varm wrapsen i ovnen. Det står på pakken hvor varm ovnen skal være og hvor lenge den skal stå i ovnen, men sånn vanligvis skal du legge dem inn i aluminiumfolie, ha ovnen på 140 grader og varme dem i 10 minutter.
¤ Hardkok egget. Jeg legger egget i kaldt vann og koker det i 5 minutter etter at vannet er kokt opp.
¤ Skrell av skallet og hakk egget.
¤ Hakk løk og sylteagurk fint.
¤ Bland rømme, majones og sukker og rør det godt sammen.
¤ Bland løk, agurk og egg inn i rømmeblandingen.




Når du skal servere, legger du laks og mais inn i wrapsen og har på saus og litt revet ost. Rull wrapsen sammen og nyt!

torsdag 28. mai 2015

Arme riddere

En unnselig og nesten glemt dessert som faktisk er utrolig god. Vi laget den her om dagen fordi vi hadde noen skiver med hvitt brød tilovers, og som i tillegg hadde sett sine beste dager.
Jeg tror det blir best om du bruker dag-gammelt brød, ikke ferskt. Er brødet for ferskt går det litt i oppløsning.


Her er oppskriften til 4 porsjoner:

8 relativt tykke skiver loff/hvitt brød (du kan skjære skorpen av hvis du vil)
2 egg
2 ss sukker
2 1/2 dl melk
1 ts kanel
smør til steking

Til servering: Syltetøy eller, som de ofte brukte før, rød saus.

¤ Visp sammen egg, sukker, melk og kanel i en bolle.
¤ Legg loffskivene ned i blandingen slik at de trekker til seg væsken. Snu dem gjerne en gang slik at de blir helt gjennomtrukket.
¤ Smelt smøret i en stekepanne og la det bli gyllenbrunt, det vil si at det først bruser litt, så kommer brusingen bort og du vil se at det får en prikket gyllen farge. Da er det klart for å steke.
¤ Stek skivene gyllenbrune på begge sider.

Server dem med litt syltetøy på. Det er faktisk kjempegodt!


mandag 27. april 2015

Vaffel 2, rømmevafler

Fete og sprø vafler, og mektige og gode. 
Nederst på oppskrifta ligger det forslag til pålegg hvor du kan bruke rømmevaffel som en liten forrett. 

Dette er også en forholdsvis stor oppskrift, 13-14 plater.
En liten advarsel, du må ikke blande melk inn i rømmevaffelrøra. Melka vi bare renne ut av jernet når du steker vaflene. 
En ting til, ikke stek så tykke vafler av denne røra, da blir ikke vaflene sprø. Jeg legger i ca 2 toppede spiseskjeer med røre i jernet for hver vaffel. I tillegg steker jeg hver vaffel litt lenger enn vaffeljernet sier. Det vil si at når lyset på vaffeljernet slukker, eller blir grønt ( alt etter hvilket vaffeljern du har ), så steker jeg vaffelen litt lenger. Det er viktig at rømmevafler blir litt brune i fargen!







3 egg
5 dl seterrømme
300 g hvetemel
1/2 ts salt
1 dl vann
1 dl fløte


Bruk elektrisk visp når du lager røra, du skal piske ganske mye. Av og til når jeg lager vafler så bruker jeg rett og slett den store miksmasteren min. Den pisker kraftig og røra blir tykk og god.

¤ Pisk eggene godt. Bruk minimum 3 minutter.
¤ Tilsett rømmen, vannet, saltet og fløten i eggene og pisk videre i 2- 3 minutter.
¤ Mål opp hvetemelet og tilsett det litt etter litt i røra, mens du pisker hele tiden. Når alt melet er tilsatt pisker du videre i ca 3 minutter. Da har du en tykk og god røre.

La røra stå å svelle minimum 1/2 time, gjerne mer.

Så varmer du vaffeljernet og steker så mange vafler du ønsker. Den røra som blir til overs setter du lokk på, eller legger plast over, og oppbevarer i kjøleskapet til neste gang du har lyst på vaffel.





Forrett til 4 stk: (1 eller 2 vaffelhjerter til hver)
Vaffel med avokado-krem, reker og lodderogn.

100 g rensede reker
1 avocado, moden. Den må kjennes myk ut når du kjøper den.
Litt frisk dill
4 ss majones
1 ss sitronsaft
1 ss olje (maisolje bruker jeg)
4 ts lodderogn (rød eller svart)
salt og pepper

¤ Bland rekene med olje, litt av sitronsaften og hakket dill.
¤ Del avocadoen i 2 og ta ut den store steinen. Mos innholdet i frukten og kast skallet. Tilsett resten av sitronsaften, majonesen og litt salt og pepper.
¤ Smør avocadokrem på vaffelen, legg på noen reker og pynt med en ts lodderogn på toppen.






fredag 24. april 2015

Vaffel 1

Jeg regner med at du har din egen vaffeloppskrift. Det har vel alle i Norge. Så hvorfor legge ut oppskrift på vaffel?
Jo, rett og slett fordi man av og til har behov for å lage vafler til en hel bataljon. Da kan det være godt å ty til en oppskrift. 
Du skjønner da at dette er en stor oppskrift. Den gir 18 plater. Deler du den i 3 får du 6 plater, og dobler du har du 36 (kanskje ikke verdens mest kompliserte matematikk?)
Vaffelrøra holder seg lenge i kjøleskapet. Min røre har stått der 7-8 dager og var like fin. Da må du oppbevare den i en bolle med lokk, eller ha plast tett over bollen. Vaffelkaka er derimot ikke like god dagen etter. Jo forresten, Qalle-engelsksetter syns de smaker utmerket da også! Men vi andre syns vafler skal være nystekte.








3 egg
100 g sukker
1 ts salt
700 g hvetemel
1 liter H-melk
130 g meierismør


Jeg bruker elektrisk visp. Røra er for stor til å røre for hånd.

¤ Smelt smøret.
¤ Pisk eggedosis av egg og sukker. Det vil si at du pisker ihvertfall i 3 minutter med elektrisk visp.
¤ Tilsett salt og all melka i eggedosisen og visp det godt sammen.
¤ Mål opp hvetemelet og tilsett det litt etter litt i eggedosis-melkblandingen. Når alt hvetemelet er tilsatt må du vispe et par minutter til slik at røra blir jevn.
¤ Tilsett tilslutt smøret, sakte. Det vil si at du rører hele tiden og heller smøret ned i røra. Nå har du en tykk og god røre.




¤ La røra stå slik å "svelle" (det heter det av en eller annen grunn, når røra skal stå og du ikke skal gjøre noenting med den) en halv times tid, minst, i kjøleskapet eller på benken.
¤ Så tar du fram vaffeljernet og steker så mange vafler du vil ha. Du trenger ikke smøre vaffeljernet!
 Blir det røre igjen, setter du lokk (eller tar over plast) på bollen og setter det i kjøleskapet til neste vaffelmåltid.



Server vaflene med rørte bær og rømme.
Istedet for å ha bær eller syltetøy på vafla, kan du tilsette ting i røra så slipper du klisset med syltetøy som renner nedover fingrene....

Du kan tilsette:
Revet appelsinskall, sitronskall eller limeskall.
Finhakkede rosiner (ja, du må hakke dem i mindre biter!)
Kiwi eller ananas som er delt i små biter.
Tørkede blåbær.
Finhakket sjokolade.

For meg er "vaffelhimmelen" meierismør og brun geitost på nystekt, varm vaffel.







onsdag 15. april 2015

Sitronfromasj

En nesten glemt dessert som vi spiste ganske ofte i min barndom. Spesielt husker jeg at sitronfromasj var fast dessert på 1. juledag. Jeg gledet meg alltid til den.

Begynn i god tid med desserten, for den må stå i kjøleskapet å stivne i 3-4 timer.
Så bør du ha elektrisk visp. Dette er en "vispedessert" og det er lett å få krampe i vispehånda....

Her er oppskrift på en god gammeldags porsjon sitronfromasj som holder til 6-8 personer.


5 plater gelatin
Revet skall av 1/2 sitron
Presset saft av 1 sitron
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte

¤ Legg gelatinplatene i kaldt vann ca 5 minutter. Da blir de myke.
¤ Riv sitronskallet og press safta ut av sitronen.
¤ Skill eggene så du får eggeplommer i en bolle og eggehvitene i en annen.
¤ Tilsett sukkeret sammen med eggeplommene og pisk det til eggedosis. (Hvis du syns det blir mye styr med å skille eggene og piske alt hver for seg, så hopper du over dette. Da tar du hele egget og pisker det med sukkeret til eggedosis.)
¤ Tilsett sitronskall og saft.
¤ Klem vannet ut av gelatinen og ha den i en liten kasserolle sammen med 1/2 dl vann. Sett dette på svak varme på kokeplata og rør slik at gelatinen løser seg opp. Dette skal ikke koke, bare varmes slik at gelatinen løser seg opp i vannet.
¤ Tilsett gelatinblandingen i eggedosisen og rør godt sammen med en slikkepott.
¤ Pisk fløten og rør den inn i eggedosisen.
¤ Pisk tilslutt eggehvitene stive og rør dem forsiktig inn i sitronfromasjen.
¤ Ha fromasjen i en serveringskål eller i porsjonsglass og la den stivne i 3-4 timer i kjøleskapet.

Server desserten med friske bær eller med en rød bærsaus til.
Velbekomme!

fredag 10. april 2015

Speltbrød

Dette er et elte-fritt spelt-brød bakt i jerngryta i ovnen. 
Jeg har lenge prøvd ut denne metoden med å bake brød i en gryte. Det har ikke alltid gått like greit og jeg syns ofte deigen var klissen og ekkel å ha med  gjøre, helt til jeg prøvde denne oppskrifta. 

Deigen skal brettes underveis, men jeg har lest meg fram til at hvis du ikke orker dette styret med bretting, så kan du bare droppe det. Så vet du det. Jeg bretter litt, så får du finne ut hva som passer deg hvis du vil bake dette brødet.
En ting er sikkert, dette er nesten det beste brødet jeg vet om. Det smaker bare så godt.



For å bake dette brødet trenger du en jerngryte med lokk som tåler 250 grader.
Jeg baker brødet for hånd og bruker en vid bakebolle hvor jeg kan "brette" brødet i bakebollen. Så slipper jeg å ha det ut på bakebordet på et bakepapir. Alt blir enklere sånn.
Brødet bakes med lite gjær, så det trenger tid til å heve, 10 - 20 timer. Du kan korte litt ned på tiden ved å bruke mer gjær, men smaken blir bedre med lang heve-tid.

Når du baker brødet, så vær nøye med mål og vekt. Deigen skal bli litt klisset, men ikke flyte utover. Dess mer nøye du er, dess bedre blir resultatet.


Dette trenger du til 1 rundt brød:

450 g siktet speltmel
150 g sammalt speltmel
50 g havregryn
50 g gresskarkjerner
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 1/2 dl vann, romtemperert, ca 20 grader
1/2 dl appelsinjuice (viktig ingrediens når du baker med speltmel)

¤ Rør sammen alle de tørre ingrediensene først.
¤ Tilsett vann og appelsinjuice og rør raskt sammen. Det blir en litt klisset deig, men ikke så klisset at den flyter utover. Da må du tilsette litt mer mel.


¤ Dekk bakebollen med plast eller et klede. Her har jeg brukt begge deler, men det er ikke nødvendig.
¤ Sett bakebollen slik på kjøkkenbenken i 10 - 20 timer. Jeg lar det stå over natta. Syns du det er lenge kan du jukse litt ved å bruke litt mer gjær...


BRETTING:
¤ Etter at deigen er hevet, bretter jeg deigen med en slikkepott i bakebollen. Å brette vil si at du tar slikkepotten under deigen på en side og bretter en flik av deigen over mot motsatt side.  Gjør slik rundt hele deigen. Da vil du kjenne at deigen blir fastere etterhvert.
¤ Tilslutt løfter jeg deigen med hendene og strør litt mel rundt i bunnen av bollen og legger deigen tilbake i bollen med brettsiden ned.


¤ Legg et klede over deigen igjen og la den heve på benken i ca 2 timer.

Jeg sa innledningsvis at hvis du syns denne brettingen virker som et "pes" så hopper du over dette og går rett på neste punkt. Da trenger du ikke heve deigen disse ekstra 2 timene..

EN HALV TIME FØR DU SKAL STEKE BRØDET:
¤ Varm ovnen til 250 grader, over og undervarme, og sett samtidig inn jerngryta, med lokket på, på nederste rille i ovnen. Gryta skal være varm nemlig, når du skal ha deigen oppi.


¤ Ta gryta ut av ovnen (bruk tykke grytekluter, for dette er varmt), og hell deigen opp i gryta. Gryta skal IKKE smøres verken med smør eller olje!
Jeg bruker slikkepotten og vipper deigen forsiktig over i den glovarme gryta. Kommer den litt skeivt ned i gryta kan du justere det ved hjelp av slikkepotten.

¤ Sett lokket på gryta og plasser den på nederste rille i ovnen.
¤ Stek i 30 minutter.
¤ Etter 30 minutter senker du varmen på ovnen til 225 grader og tar lokket av gryta.
¤ Stek videre i 5 - 15 minutter. I min ovn steker jeg videre i 10 minutter. Da har  brødet fått en fin gyllen farge på toppen.


¤ Velt brødet ut av gryta og avkjøl det på en rist.


Vent med å skjære i brødet til det er blitt kaldt.
Brødet er fint å fryse. Jeg deler brødet midt over og fryser det i 2 deler. Runde brød er vanskelige å få plass til i brødposer, men deler du det går det helt fint.

Nå har du bakt verdens mest smakfulle brød og du kan glede deg til å smake!






mandag 23. mars 2015

Appelsinboller

En god påske-variant av hveteboller. De smaker av appelsin og er kjempegode til ettermiddagskaffen.






 Dette trenger du til 12 boller:

25 g gjær
75 g smør
2 1/2 dl lettmelk
1/2 ts salt
3 ss sukker
1 ts malt kardemomme
7 dl hvetemel (jeg må alltid tilsette 3-4 ss mer hvetemel for at deigen skal slippe bollen)

Fyll:
1 dl appelsinmarmelade

1 egg til pensling
Eventuelt perlesukker til å strø over

¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær blander du gjæren i melet og bryr deg ikke om dette første punktet.
¤ Smelt smøret i en kasserolle, hell melken i det smeltede smøret og la blandingen bli fingervarm.
¤ Ha smør/melkeblandingen i bakebollen, der du eventuelt har gjær. La gjæren løse seg lett opp.
¤ Tilsett i bakebollen: Salt, sukker, kardemomme og melet.
¤ Arbeid deigen sammen slik at den slipper bakebollen. Det betyr at du skal arbeide med deigen til at den ikke lenger klistrer seg til kantene i bakebollen. Det kan hende at du må tilsette litt mer mel for at dette skal skje. Jeg tilsetter som sagt 3-4 ganske toppede spiseskjeer med mer mel i denne oppskrifta for at deigen skal bli god. Jeg bruker miksmasteren til jobben, men du kan fint arbeide deigen sammen med hendene.
¤ Legg et klede over bakebollen og sett den lunt til heving i ca 30 minutter.

¤ Etter heving tar du deigen ut på bakebordet. Du kan med fordel strø litt mel på bordet først.
¤ Trill deigen litt slik at du arbeider den sammen. Så kjevler du den ut til en flat leiv som er ca  30x50 cm stor, omtrent størrelsen av 2 A4 ark.


¤ Smør appelsinmarmeladen utover deigen.


¤ Rull deigen sammen fra langsida.


¤ Nå skal du ta fram saksa og klippe hakk i deigrullen. Klipp to hakk (ca 1 cm mellom hver ). Det tredje hakket skal gå helt gjennom rullen. Da har du en bolle.


¤ Brett bollen "ut" slik som bildet over viser og legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett etterhvert som de blir ferdige.


¤ Pensle bollene med sammenvispet egg og strø eventuelt perlesukker over. Jeg syns de er gode uten sukkerstrø over, men sukkermonsen i huset syns de er mye bedre med.

¤ La bollene heve slik i 30 minutter sånn cirka.
¤ Varm i mellomtiden ovnen til 250 grader.

¤ Stek bollene midt i ovnen i 8- 10 minutter. I min ovn må de stekes i 10 minutter.
¤ Avkjøl dem på en rist.




























tirsdag 3. mars 2015

Eplesalat

Skal du ha stekte fiskekaker til middag en dag, så anbefaler jeg at du prøver denne salaten til. Kjempegodt og enkelt.




Dette trenger du til 4 personer:

2 epler (jeg foretrekker de syrlige)
4 stangselleristilker
1 liten rødløk
4 ss majones (helst ikke lettmajones)
6 ss rømme (jeg bruker lettrømme)
Salt og pepper etter smak
Saft av 1/4 sitron

¤ Alle ingrediensene kuttes i terninger. Rødløken bør du kutte smått.
¤ Bland det sammen i en saltbolle.
¤ Bland majones, rømme og sitronsaft og smak det til med salt og pepper.
¤ Bland rømme/majonesdressingen med grønnsakene og rør det godt sammen.
Ferdig!



mandag 2. mars 2015

Pizza til frokost?

Jeg kaller den "frokostpizza" fordi den er med egg og bacon, men jeg har aldri spist den til froskost. Til det er jeg for mye B-menneske.
Det høres uvant ut med egg og bacon på pizza, men det er godt. Du kan jo prøve. Er du ikke spesielt glad i egg så utelater du det.
Orker du å lage pizza til frokost må du lage deigen på vei kvelden før. Da går du fram på samme måte når du lager pizzabunnen, men du bruker kaldt vann istedet for lunkent. Da trenger deigen natten på å heve, og du kan gjøre resten på morgenkvisten.





Dette trenger du til en pizza som dekker en stekovnsplate:


300 g hvetemel
1 ts salt
ca 1 ts tørrgjær (bruk mer gjær hvis du vil at deigen skal heve raskere)
2 dl lunkent vann
1 ss olivenolje

Fyll:
200 g bacon i skiver
250 g frisk spinat (jeg bruker en pose som du får kjøpt i matbutikken)
4 ts tomatpuré + litt vann
125 g fersk mozzarella (denne osten som ligger i vann)
10- 12 cherrytomater
2 egg


¤ Bland mel, salt og tørrgjær i en bolle. Jeg bruker mixmasteren til dette. Rør og tilsett olivenolje og vann litt etter litt til du har en god deig som "slipper" bollen.  Det vil si at deigen samler seg til en klump rundt eltekroken. La maskina gå et par minutter. Da har du en myk og god deig. Den skal heller være løs enn fast.
¤ Dekk bollen med plast eller et klede og hev den til den er dobbelt så stor. Det tar en time.

Mens deigen hever klargjør du fyllet:
¤ Sprøstek baconet i en stekepanne. Legg det tilside.
¤ Vask spinaten, og rist bort mesteparten av vannet.
¤ Stek spinaten i baconfettet til den faller sammen.


¤ Varm ovnen til 250 grader. Har du pizzafunksjon på ovnen din bruker du det.

¤ Når deigen er ferdig hevet tar du den ut på benken og knar den litt, men ikke mye.
¤ Kjevle deigen tynn og legg den på en bakepapirkledd stekeplate.
¤ Bland tomatpureen med litt vann slik at den lett går an å smøre utover deigen.

¤ Fordel spinaten utover pizzabunnen.
¤ Del mozzarellaosten i skiver og legg den på.
¤ Legg på bacon og cherrytomater (del cherrytomatene i to)
¤ Så tilslutt knekker du to egg og har over pizzaen.


¤ Stek pizzaen midt i ovnen i 7 minutter sånn cirka. Da skal eggene ha stekt.




mandag 19. januar 2015

Torsk, urtebakt og i pakke.

I denne retten kan du bruke både fersk torsk og lettsaltet torsk. Det er bare å utelate saltet hvis du bruker lettsaltet fisk.
Selvsagt kan du bruke sei og andre hvite fisker, da blir steketiden litt kortere eller lengre alt ettersom hvor tykk fiskebitene er.

Dette er også en rett som du kan forberede i god tid, dagen før faktisk, men ikke mer enn det.
Er du av dem som kjøper fisk fra frysedisken, så bør du tine fisken først, før du klargjør den i pakken.

Til 4 personer:
4 stykker fisk, hvert stykke minimum 200 gram, kanskje mer
4 gulerøtter, skrellet og revet
1 finhakket løk, gul eller rød løk, begge går bra.
Friske urter, ta hva du har, timian, estragon, basikikum, oregano, persille, gressløk, dill...
8 skiver sitron
4 smørklatter
4 ark med bakepapir (matpapir går ikke, alminiumsfolie blir for tett så fisken blir ikke god når den står et døgn før den skal stekes).

Jeg har servert stekte potetbåter og lettkokt brokkli til.
Kokte poteter er også utmerket til, eller ris. Ta det du syns er best.

Brokkolien koker jeg for seg selv, ca 4 minutter i vann tilsatt 1 ts smør.
Potetbåtene, hver potet skåret i 6 båter (jeg bruker Asterixpoteter) har jeg på en smurt ovnsplate, strør litt salt og pepper over og har ca 2 ss olivenolje over. Ovnsplata med potetene setter jeg inn i ovnen på nederste rille med det samme jeg setter på ovnen. Så lar jeg de stå i ovnen ca 15-20 minutter før jeg setter inn fiskepakkene. Da er ovnen kommet opp i 200 grader.

Dette kan du gjøre dagen i forveien:
¤ Fordel den ferdigrevne guleroten på 4 bakepapirark.
¤ Legg hakket løk over guleroten.
¤ Plasser en fiskebit oppå, strø på litt salt (ikke hvis du bruker lettsaltet fisk) og pepper på
¤ Ha urter og sitron øverst og legg en smørklatt helt på toppen.


¤ Pakk bakepapiret rundt fisken og knyt rundt pakken med hyssing.
¤ Legg pakkene i en ildfast form eller i en liten stekeplate og oppbevar dem slik til du skal lage middag, maks et døgn senere.


¤ Forvarm ovnen til 200 grader (husk potetbåter hvis du skal ha det).
¤ Sett forma midt i ovnen og la den steke bortimot 20 minutter.

¤ Åpne pakkene ved bordet, for det dufter godt.
Velbekomme!