mandag 19. januar 2015

Torsk, urtebakt og i pakke.

I denne retten kan du bruke både fersk torsk og lettsaltet torsk. Det er bare å utelate saltet hvis du bruker lettsaltet fisk.
Selvsagt kan du bruke sei og andre hvite fisker, da blir steketiden litt kortere eller lengre alt ettersom hvor tykk fiskebitene er.

Dette er også en rett som du kan forberede i god tid, dagen før faktisk, men ikke mer enn det.
Er du av dem som kjøper fisk fra frysedisken, så bør du tine fisken først, før du klargjør den i pakken.

Til 4 personer:
4 stykker fisk, hvert stykke minimum 200 gram, kanskje mer
4 gulerøtter, skrellet og revet
1 finhakket løk, gul eller rød løk, begge går bra.
Friske urter, ta hva du har, timian, estragon, basikikum, oregano, persille, gressløk, dill...
8 skiver sitron
4 smørklatter
4 ark med bakepapir (matpapir går ikke, alminiumsfolie blir for tett så fisken blir ikke god når den står et døgn før den skal stekes).

Jeg har servert stekte potetbåter og lettkokt brokkli til.
Kokte poteter er også utmerket til, eller ris. Ta det du syns er best.

Brokkolien koker jeg for seg selv, ca 4 minutter i vann tilsatt 1 ts smør.
Potetbåtene, hver potet skåret i 6 båter (jeg bruker Asterixpoteter) har jeg på en smurt ovnsplate, strør litt salt og pepper over og har ca 2 ss olivenolje over. Ovnsplata med potetene setter jeg inn i ovnen på nederste rille med det samme jeg setter på ovnen. Så lar jeg de stå i ovnen ca 15-20 minutter før jeg setter inn fiskepakkene. Da er ovnen kommet opp i 200 grader.

Dette kan du gjøre dagen i forveien:
¤ Fordel den ferdigrevne guleroten på 4 bakepapirark.
¤ Legg hakket løk over guleroten.
¤ Plasser en fiskebit oppå, strø på litt salt (ikke hvis du bruker lettsaltet fisk) og pepper på
¤ Ha urter og sitron øverst og legg en smørklatt helt på toppen.


¤ Pakk bakepapiret rundt fisken og knyt rundt pakken med hyssing.
¤ Legg pakkene i en ildfast form eller i en liten stekeplate og oppbevar dem slik til du skal lage middag, maks et døgn senere.


¤ Forvarm ovnen til 200 grader (husk potetbåter hvis du skal ha det).
¤ Sett forma midt i ovnen og la den steke bortimot 20 minutter.

¤ Åpne pakkene ved bordet, for det dufter godt.
Velbekomme!

tirsdag 13. januar 2015

Lat lasagne


Denne retten er en nesten-lasagne, ingen hvit saus og ingen pastaplater. Godt blir det allikevel.







4 personer:

450 g pastaskruer eller pastarør (skal du ha kjøttdeig i retten kan du bruke 300 g pasta)
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater, hakkede
1 ts oregano, har du frisk så bruk det, men tørket går helt fint
1 ts salt og litt pepper
1 ts sukker
2 ts balsamicoeddik (sløyf det hvis du ikke har det)
50 g parmesan, revet
150 g revet hvit ost, mozzarella, cheddar eller en annen sort du liker

400 g kjøttdeig (det kan du utelate hvis du vil ha en vegetarrett. Det blir faktisk godt uten kjøttdeigen også. Bare prøv.)


¤ Varm ovnen til 225 grader.

¤ Kok pastaen sånn som pakken beskriver, 5 minutter eller 10 minutter...
¤ La pastaen renne av i et dørslag.
¤ Varm 2 ss olivenolje i stekepanna.
¤ Finhakk hvitløken og ha den i panna. La den frese på svak varme i 1-2 minutter.
¤ Skal du ha kjøttdeig, tilsetter du den sammen med løken og smuldrer den i panna mens den brunes.


¤ Tilsett tomatene, krydder (oregano, salt og sukker) og lar det hele koke  i 5-6 minutter.
¤ Ha halvparten av pastaen i en ildfast form. Du trenger ikke smøre forma.
¤ Ha over halvparten av tomatsausen og rør litt rundt i forma.
¤ Strø over halvparten av den revne osten (parmesan og hvitost).
¤ Gjenta dette en gang til med resten av pastaen og sausen og osten.



¤ Sett forma midt i ovnen og stek i 20 minutter.


tirsdag 6. januar 2015

Laks med ingefær og kokos

Dette er mat du kan gjøre ferdig på forhånd, kvelden før faktisk. Sett den i kjøleskapet i en ildfast form, så er det bare å putte den i ovnen når det lir til middag neste dag.
Server ris til, eller du kan late som det er en suppe og spise brød til.


Til 4 personer:

4 stykker laksefilet uten skinn (hver bit må være ca 200 g)
1- 2 ts karrypasta (grønn eller rød, går bra begge deler)
2 ts revet frisk ingefær
5- 6 skiver lime (eller du kan bruke limeblader eller sitrongress)
1 boks kokosmelk (4 dl)
2-3 ts fiskesaus eller soyasaus
Finhakket chili, sånn ca 1/2 - 1 chili (fjern frøene som ligger inni)
1 brokkoli i små biter
Til servering: Frisk koriander og limesaft

Dette kan du gjøre dagen før (men bevares, du kan gjøre det en halvtime før middagen også):
¤ Legg fiskestykkene i en ildfast form. Du behøver ikke smøre den.
¤ Smør karrypasta og revet ingefær på fiskestykkene.
¤ Skjær limen i skiver og legg skivene over eller innimellom fiskebitene.


¤ Hell over kokosmelk, fiskesaus (eller soyasaus) og strø hakker chili over.
¤ Del brokkolien i mindre biter og legg den innimellom fiskebitene.
¤ Ha plast over fatet og sett det i kjøleskapet "så lenge". Skal du lage retten "tvert" trenger den ikke innom kjøleskapet....

¤ Når det lakker mot middag, setter du ovnen på fullt, 250 grader, varmluft og grillelement hvis du har, full guffe liksom!
¤ Sett forma med fisken inn i kald ovn, på nedeste rille.
¤ Kjenn på fisken etter 10 minutter om den er ferdig. Laksen skal ha skiftet farge helt igjennom. I min litt tilårskomne ovn tar det ca 15 - 20 minutter før alt er ferdig. Jeg liker at laksen er gjennomstekt.
¤ Når du tar retten ut av ovnen så skvis litt limsaft  over det hele, og strø frisk koriander over.