mandag 27. januar 2014

Boller

Etter alle julekakene smaker det godt med fersk gjærbakst. Dette er en liten porsjon som gir 12 boller, men alle ingrediensene er halvert så det er bare å doble.
Jeg baker alltid denne lille porsjonen for hånd. Det gir lite oppvask og det går raskt.



12 boller

25 g gjær
50 g margarin (du kan også bruke smør, men bollene blir tyngre)
2 dl lunken melk
3 ss sukker
1/2 ts kardemomme
330 g hvetemel (5 1/2 dl)

1 egg til pensling


¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær tilsetter du den sammmen med melet.
¤ Smelt margarinen eller smøret. Tilsett melka og la det hele bli fingervarmt.
¤ Ha melk- og smørblandingen over gjæren i bakebollen og la gjæren løse seg litt opp.
¤ Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel.
¤ Rør sammen deigen slik at den blir jevn og god og "slipper" bakebollen. Den skal ikke være klissete, men heller ikke veldig fast.
¤ Legg et klede over bakebollen og la den heve i 30 minutter. Da skal den ha blitt  omtrent dobbel størrelse.

¤ Ta så deigen ut på bakebordet. Du kan godt strø litt hvetemel på bordet.
¤ Trill en pølse av deigen og del pølsa opp i 12 deler.
¤ Trill boller av delene og sett dem på en bakepapirkledd ovnsplate. Du behøver ikke bruke bakepapir, men da må du smøre ovnsplata med litt smør først. Faktisk så syns jeg at gjærbakst får en bedre stekeskorpe på undersiden og smaker bedre, hvis du steker dem rett på plata. Du kan jo prøve det du også.
¤ La bollene heve på stekebrettet til ovnen er varm, 15 - 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 240 grader.

¤ Pisk egget litt sammen og pensle bollene med det.
¤ Stek bollene midt i ovnen i 8 minutter. Steketiden kan variere noe fra ovn til ovn,  men et sted mellom 6- 9 minutter må de ha i ovnen. De skal bli svakt lysebrune på oversiden.

Bollene er fine å fryse, men en så lite porsjon har en tendens til å forsvinne før de kommer så langt.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar