onsdag 29. mai 2013

Fantastiske småbrød

En oppskrift som krever minimal innsats ved kjøkkenbenken.
Det er eltefrie rundstykker. Du rører sammen deigen, lar den heve i 1 time, klapper den ut på melet bakebord, skjærer deigen i biter og steker dem med en gang.
De har sprø skorpe den første dagen, blir litt seige neste dag, men 3. dagen er de derimot ikke spesielt gode. De egner seg ikke å fryse.
Jeg har halvert originaloppskrifta, og du får ca 14 små rundstykker av min deig. Vil du bruke dem til hamburgerbrød (det egner de seg kjempegodt til) må du bake dem større, og da holder denne oppskrifta bare til 7- 8 stykker.
Jeg har halvert alle mengdene av ingredienser, så det er enkelt å doble hvis du vil det.


Dette trenger du til ca 14 småbrød:

2 1/2 dl lunkent vann
1/2 dl melk (kan være kald)
1/4 pk gjær (bruker du tørrgjær, blandden i melet)
1 ts salt
1 ss honning (den trenger du ikke doble hvis du dobler oppskrifta)
6 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete
hvetemel til utbaking

Ikke bruk kjøkkenmaskin til denne deigen. Den skal bare røres sammen for hånd.

¤ Smuldre gjæren i en bakebolle.
¤ Ha salt og honning over gjæren.
¤ Tilsett vann og melkeblandingen. Jeg har av og til brukt yoghurt istedet for melk, og det gikk også utmerket. Da måtte jeg ha 1/2 dl mer vann i tillegg.
¤ Rør litt i blandingen så gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett melet og rør deigen raskt sammen. Deigen blir litt løs, men ikke klissete.
¤ Strø  2-3 ss hvetemel over deigen før den settes til heving i 1 time. Legg en kjøkkenhåndduk over eller plast. Om du ikke har tid til å ta deigen etter 1 time, kan den godt stå 1/2 time til, ingen problemer.

HUSK å varme ovnen til 250 grader (240 grader er også ok) i god tid, for når brødene bakes ut skal de stekes med en gang.

Etter heving:
¤ Ha godt med mel på bakebordet (1/2 dl eller så).
¤ Hvelv ut deigen og strø mel over også.


¤ Klapp deigen flat med hendene. Du skal IKKE kna.


¤ Del deigen i "remser" og del hver "remse" i passe småbrødbiter. Jeg gjør dette med en stekespade.


¤ Legg brødene på en stekeplate. De skal ikke smøres eller strøs med noenting.

 
¤ Stek dem med en gang midt i ovnen på 250 grader i 17 - 20 minutter. Har du en ovn som ikke går lenger enn til 240 grader, så trenger de 20 minutter, mens på 250 grader er 17 minutter nok.
¤ Avkjøl dem på rist. Er du ikke tilhenger av sprø skorpe så legger du en kjøkkenhånduk over brødene mens de kjølner.

De er kjempegode nybakt, så spis ivei!

tirsdag 28. mai 2013

Stekt fisk med kapers og tomat

Til denne retten kan du bruke all slags hvit fiskefilet. Det er sausen av tomater og kapers som gir den kraftige, gode smaken.
Selvsagt kan du servere kokte poteter til, men stekte potetbåter er en slager i akkurat denne retten, så prøv det!


 
Til 4 porsjoner:
 
800 g fiskefilet av hvit fisk (sei, torsk, hyse)
Salt og pepper
2 ss smør til steking
 
10 poteter (bruk Asterix eller disse små, franske potetene Amandine)
3- 4 ss olivenolje til potetene
Salt og pepper
 
Saus:
4 ss smør
4 gode tomater
4 ss kapers
2 ss worcestershiresaus
1 dl frisk persille (eller koriander eller basilikum)
saft av 1 sitron (du må smake, kanskje syns du 1/2 sitron er nok)
1 ss sukker
 
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Skjær potetene i båter.
¤ Ha olivenolje på en stekeplate og legg potetene i.
¤ Spre olivenolje over potetene også og strø salt og pepper på.
¤ Sett plata midt i ovnen i 30 minutter. Potetene skal være gjennomstekte. Hvis du bruker andre typer poteter enn Asteriks eller Amandine, så må du kjenne på potetene om de er gjennomstekte. Min erfaring er at mandelpoteter spesielt, ikke egner seg til ovnsteking. De blir liksom aldri gjennomstekt.
 
¤ Varm smøret i en stekepanne.
¤ Del fiskefileten i serveringsstykker og strø på salt og pepper.
¤ Stek filetene i ca 3 minutter på hver side, til fisken er hvit helt igjennom, men ikke stek for lenge. Da blir fisken bare tørr.
¤ Ta fisken opp av panna når den er ferdig. Hold den varm (jeg dekker fatet med alminiumsfolie og legger noen rene kjøkkenhånduker over der igjen, så holder de varmen godt).
 
¤ Tilsett 4 ss smør i panna på nytt. La det smelte.
¤ Vask og hakk tomatene og ha dem i panna.
¤ Tilsett 4 ss kapers (uten kraft)
¤ Tilsett persillen (eller koriander eller basilikum) som du har hakket.
¤ Rør det godt sammen.
¤ Smak det til med 2 ss worcestershiresaus, saft av 1 sitron og 1 ss sukker.
¤ Smak om du trenger salt og pepper.
 
Så er det bare å legge potetbåtene først på talerkenen, så et stykke fisk og så dandere med sausen øverst på det hele.
Velbekomme!
 
 
 

 

fredag 24. mai 2013

Varme bær på grillen

Jeg er ikke så flink til å grille, men akkurat denne retten får jeg til.
Varme bær passer med vaniljeis eller litt vaniljekesam som jeg har brukt her.
Hvis du legger disse pakkene på ettervarmen på grillen når middagen er servert, ja så er desserten klar når det er tid for dessert.

 
Dette er den omtrentlige oppskrifta:

Du trenger bær (frukt blir ikke like godt) som bringebær, jordbær, blåbær og litt ananas o.l. og du kan variere blandingen fra gang til gang, så har du aldri samme desserten.
Ellers trenger du pr porsjon:
1/2 ts sukker (jeg bruker brunt sukker)
1 ts sitronsaft (eller limesaft)
Et flak alminiumsfolie

Til å strø over desserten:
Noen hakkede pistasjnøtter
Hakket frisk mynte
Eventuelt vaniljeis eller vaniljekesam

¤ Riv av et lite flak alminiumsfolie pr porsjon.
¤ Legg bærene på folien.



¤ Strø 1/2 ts sukker over hver.
¤ Skvis litt sitron over (ikke utelat dette, det setter frisk smak på bærene)
¤ Pakk folien rundt bærene og samle folien i en tupp øverst.


¤ Legg pakken på ettervarmen på grillen og la den ligge der i 10 -15 minutter (du kan godt sette dem på en ovnsplate og varme dem i ovnen. Kanskje du har brukt ovnen på 200 grader eller så, da kan du sette dem i ettervarmen like lang tid der også).
¤ Når du skal spise, heller du ut bærene og safta som har dannet seg i en kopp eller en dessertskål.
¤ Strø over hakkede pistasjnøtter og hakket frisk mynte.
¤ Server med vaniljeis eller vaniljekesam.

onsdag 15. mai 2013

Bruschetta

Kjempegodt! Egentlig ikke mer å si om det.
Du må spandere god olivenolje og en tykk og god balsamicoeddik og røde, gode tomater.

Jeg gir deg en omtrentlig oppskrift til 2 stk, så må du prøve deg fram litt hvor store du vil ha brødskivene og hvor mye du vil ha oppå dem. Godt blir det!


2 tynne loffskiver, eller bondebrød
3 store tomater eller 12 cherrytomater
1 fedd hvitløk
ca 15 basilikumblad, hakket
2 ss hakket frisk koriander (jeg syns dette setter en spiss på bruchettaen, men hvis du vil ha bare basilikum som krydder så går det greit)
Litt flaksalt (Maldon)
Noen tak med pepperkverna
1 ss god olivenolje
1 ts balsamicoeddik

¤ Begynn med å riste brødet.
¤ Skrell hvitløkfeddet og del det i 2.
¤ Gni de ristede brødskivene med snittflaten av hvitløken.
¤ Vask og hakk tomatene fint, fint.
¤ Hakk basilikum og koriander og bland med tomatene.
¤ Tilsett salt og pepper.
¤ Bland tilslutt i olje og balsamicoeddik.

Ha tomatrøra på brødet like før du skal servere det.
Det kommer til å bli suksess!



Forrett med Mozzarella, pesto og soltørket tomat

En skikkelig velsmakende munnfull.
Den er uhyre enkel å lage når du har alle ingrediensene i hus. Den egner seg som forrett eller på koldtbordet.


 

Dette trenger du (skal du ha det som forrett trenger du ca 3 små skiver pr person):

Baguette i tynne skiver
1 hvitløkfedd
Pesto
Mozzarellaost (som ligger i lake)
Soltørket tomat

¤ Rist baguettskivene i en brødrister
¤ Skrell hvitløkfeddet og del det i 2.
¤ Gni hver baguettskive med skjæreflaten av hvitløkfeddet. Det dufter godt når du gnir inn brødet med hvitløken!
(Det går an å dryppe noen dråper god olivenolje over hver skive, men da må det være kaldpresset og god olje.)
¤ Ha ca 1 ts pesto på brødet. Jeg bruker bestandig ferdikjøpt pesto til dette.

 

¤ Sil av Mozzarellaosten og skjær den i skiver. Legg en skive mozzarella over pestoen.
¤ Tilslutt skal du dandere en halv soltørket tomat på toppen av det hele.


Av og til er den soltørkede tomaten hard og nesten uspiselig. Da har du den i en liten kasserolle med vann + 1 ss olivenolje. Koker det opp, tar kasserollen av plata og lar det stå litt. Litt, betyr alt fra 1 minutt til 10 minutter, alt etter når du skal bruke den. Da har tomatbitene blitt myke og fine. Sil av vannet godt før du bruker dem.


¤ Da er det bare å spise. Baguettskivene holder seg godt noen timer hvis du skal lage dem istand i god tid.

 
Denne osten har jeg brukt:

 

onsdag 8. mai 2013

Eksotisk kylling

Dette er en enkel kyllingrett som baserer seg på endel halvfabrikata, men den smaker godt.


Til 2 personer (men det er ganske mye mat):

1 ferdig grillet kylling
1/2 ts karry
1 liten boks mais
(eventuelt 1 banan)
2 dl kremfløte
3 ss søt chilisaus
4 skiver bacon
1 liten boks skivet ananas


¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Del opp kyllingen i 10 - 12 biter og legg dem i en smurt ildfast form.


¤ Strø karry over.
¤ Legg mais (ha bort krafta i boksen) og eventuelt en banan (oppdelt i biter) over.
¤ Del bacon i biter. Du kan brune baconet litt i en stekepanne. Av og til gidder jeg det og av og til ikke, men retten smaker mildere og bedre hvis baconet er litt stekt på forhånd.
¤ Legg baconbitene over kyllingen.
¤ Bland lettvispet fløte og chilisaus og hell det over kyllingen.
¤ Del ananasringene i biter (ha bort ananaskrafta) og legg dem øverst.


¤ Sett det hele midt i ovnen i 25 minutter.
Server med baguetter, ris eller salat.


mandag 6. mai 2013

Biscotti

Dette er de rådyre italienske småkakene du får kjøpt i assorterte matbutikker. De skal dyppes i søt vin eller i kaffen. De blir tørre som kavringer, så ikke lag dem for store. De er kjempegode!

Det er viktig at du rister mandlene før du hakker dem. Gjør du ikke det blir ikke smaken like god. Så ta deg tid til det.
Så må du ha foodprosessor (tror jeg...). Jeg har aldri laget dem uten å bruke den, men kanskje det går bra det også.


Dette er en stor porsjon og gir ca 50 små biscotti, så den er grei å halvere. Da bruker jeg 1 egg og 1 eggeplomme i den halve porsjonen:

100 g mandler
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
240 g sukker
2 egg
1 eggeplomme

¤ Varm ovnen til 180 grader.
¤ Sett en stekepanne (uten verken olje eller smør!) på god varme og ha i mandlene. Rør lett i mandlene slik at de ristes på begge sider. Det tar 3 minutter så er de ferdige.
¤ Grovhakk mandlene.


¤ Ha resten av ingrediensene i en foodprosessor: Mel, bakepulver, sukker og egg og eggeplomme.
¤ La mixeren gå til du har fått en grovkornet deig.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og tilsett mandlene.


¤ Arbeid mandlene inn i deigen. Kanskje du behøver litt mel på benken.


¤ Rull lengder av deigen, som passer til ovnsplata di. Jeg får 3 lengder, ca 25 cm lange og 5 cm brede.


¤ Legg lengdene på bakepapirkledd, eller smurt ovnsplate og klem lengdene litt flate med fingrene.


¤ Stek dem midt i ovnen i 35 minutter på 180 grader.
¤ Etter 35 minutter tar du ovneplata ut og senker varmen til 140 grader på ovnen.
¤ Når kakene er såpass kjølige at du greier å skjære i dem, skal du skjære lengdene i 1 cm tykke skiver. IKKE skjær dem tykkere! De blir som kavringer så hvis de er tykkere blir de ikke like enkle å spise.


¤ Så skal de inn midt i ovnen igjen på 140 grader i 20 minutter. (Vi du ha dem hardere så steker du dem i 30 minutter).

Fylte svinekoteletter

Dette er en lettvint vri på de vanlige, stekte svinekotelettene.
Jeg syns ofte at kotelettene vi kjøper nå til dags ikke er møre nok, så jeg tar dem ut av kjøleskapet 4-5 timer før middag og lar dem ligge i romtemperatur intil jeg begynner med middagen. De hjelper litt fatisk.


Til 4 personer:
4 svinekoteletter (du må plusse på hvis noen spiser mer)
4 skiver vellagret jarlsbergost
4 tynne skiver spekeskinke
salt
pepper
2 ss smør til steking

¤ Skjær en dyp lomme inn i hver kotelett (vannrett innover)
¤ Legg en skive ost og en skive spekeskinke inn i lomma.


¤ Salte og pepre kotelettene på begge sider.
¤ Smelt smøret i en stekepanne som du har lokk til.
¤ La smøret bruse fra seg før du legger kotelettene i.
¤ Stek kotelettene 3 minutter på hver side på god varme.


¤ Sett så lokk på panna og slå av plata og la kotelettene stå slik å godgjøre seg til de er gjennomstekte. Det kan du se hvis du åpner litt på lomma og se at kjøttet har skiftet farge helt igjennom. Det gjør heller ingenting om de står slik i 10 -15 minutter mens du gjør ferdig retsen av tilbehøret.


Vil du ha en lettvint og god saus til kotelettene, så ha ca 1 dl rødvin i panna når du har tatt ut kotelettene og kok opp. Ferdig! Sausen trenger som regel verken mer salt eller pepper.

Jeg har servert stekte potetbåter og en salat til.

Stekte potetbåter:
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Skjær potetene (jeg bruker potetsorten Asterix) i båter ( de behøver ikke skrelles).
¤ Ha potetene i en liten langpanne. Ha over 2-3 ss olivenolje og litt salt og pepper.
¤ Inn midt i ovnen i 30 minutter.

Salat:
Frisk salat
Noen ringer med rødløk.
Noen gode tomater i båter eller skiver.
Dressing av: 3ss olivenolje, 1 ss vineddik, 1/2 ts salt og 1/2 ts pepper.


Så er middagen klar!

søndag 5. mai 2013

Sjokolademousse

Dessert i klassen "enkel". Stort sett er mine desserter klassifisert som det.
Sjokoladekvaliteten kan du forandre etter din egen smak. Noen liker mørk sjokolade og andre syns melkesjokolade er bedre.


Til 4 porsjoner (den er enkel å halvere):

100 g mørk sjokolade
2 dl kremfløte
2 eggeplommer

¤ Kok opp vann i en kasserolle. Du skal plassere en tallerken over kasserollen hvor du skal smelte sjokoladen.
¤ Brekk sjokoladen i mindre biter og legg dem i en tallerken som du plasserer over kasserollen.
¤ La det stå slik til sjokoladen er smeltet.


¤ Visp i mellomtiden kremfløten til stiv krem.
¤ Når sjokoladen er smeltet, tar du kasserollen av plata og rører en eggeplomme ned i sjokolademassen. Når du har rørt inn den ene eggeplommen tilsetter du den andre og rører også den inn.


¤ Rør så forsiktig sjokolademassen ned i fløtekremen. IKKE gjør det omvendt!

 
 
¤ Ha desserten i porsjonsglass og la den stå i kjøleskapet en times tid.

Kokoskylling

En god og smakfull kyllingrett. Vakker er den også, med sin fine gulfarge fra gurkemeie.
Server ris til og en enkel salat hvis du vil.

Til 4 personer:

1 fersk kylling
4 ss olivenolje
1 ts salt
Litt pepper
2 gul løk
1 rød chili
1 rød paprika
1 boks kokosmelk
1 ss revet frisk ingefær
1 ts gurkemeie
1 hønsebuljongterning
1 ss hvetemel
2 dl yoghurt


¤ Begynn med å dele opp kyllingen. Jeg deler den i 10 - 12 biter.
¤ Varm 2 ss av olivenoljen i en gryte eller stekepanne (den må ha lokk som passer).
¤ Brun kyllingbitene på 2 sider. Dryss på salt og pepper.


 ¤ Legg lokk på gryta eller panna, og la kyllingbitene ettersteke på svak varme i 20 minutter.
¤ Imens kyllingen steker så varmer du resten av oljen (2 ss)  i en gryte.
¤ Skrell og hakk løken.
¤ Del chilien på langs og ta ut frøene. Hakk den fint.
¤ Vask og del paprikaen i grove biter.
¤ Fres løk, chili og paprika i gryta til løken er blitt myk.


 ¤ Tilsett i løkgryta: Kokosmelk, revet frisk ingefær, gurkemeie og knust hønsebuljongterning.
¤ Rør sammen hvetemel og yoghurt og rør det også i gryta.


 ¤ La det hele koke opp mens du rører.
¤ Når kyllingen har stekt i 20 minutter sjekker du at den er gjennomstekt (da skal den ikke være rødrosa inni, men jevnt gulbeige i fargen).
¤ Så har du kyllingbitene ned i den gule sausen. Jeg tilsetter også den gode krafta som har dannet seg i gryta med kyllingen.
¤ Smak til med salt og pepper hvis du trenger mer.

Servers med ris. Lag en salat hvis du syns det.