http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 10. mai 2016

Flatangerfiskekaker à là Grete og Remi

På 50 årsdag hos naboen fikk jeg før den livlige kvelden var over, oppskrift på fantastiske fiskekaker. Oppskrifta fikk jeg på et lite avrevet papirstykke. Godt bevart i selskapsveska fant jeg papiret noen dager senere. Det viste seg å være gull verd.Nå har jeg laget fiskekakene mange ganger, og de blir rett og slett gode! Mammas fiskekaker liksom.Skal du lage dem, må du følge oppskrifta nøye, ikke juks med vekt og mengde og lettprodukter.
Jeg har laget dem av hysefilet også, som etter sigende skal være den beste fiskematfisken, men faktisk blir de aller best om du bruker, som oppskrifta sier, halvparten torskefilet og halvparten seifilet.

Så må du ha foodprosessor. Da er det raskt og enkelt å lage fiskefarsen.

Grete og Remi bor i Flatanger og jeg tror det er en mamma derfra som er opphavet til oppskrifta, som sikkert har gått i arv. Det er ofte de beste oppskriftene. 
Jeg sender en varm tanke til Grete og Remi hver gang jeg lager disse fiskekakene, fordi de så raust delte denne gode oppskrifta med meg, og nå med dere.

NB, viktig: Kjøp fisken (eller fisk den selv...) dagen før du skal lage fiskekakene. Du skal dele fisken i biter og la den ligge i en bolle i kjøleskapet over natten nemlig. Da danner det seg væske av fisken og denne væska er det viktig at du har med når du skal blande fiskefarsen.

Det er VIKTIG at fiskefileten er fersk. Frosset og optint filet kan du ikke bruke.

Jeg får 23-24 gode fiskekaker av denne porsjonen:

600 g fisk (300 g torskefilet og 300 g seifilet)
1/4 gul løk
1/ ts malt muskat
1/2 ts hvit pepper
1 ss salt
1 ss hvetemel
1 ss potetmel
2,5 dl H-melk
1/2 dl fløte

Til steking:
Meierismør og en liten "dæsj" smult. Smult i stekepanna gir kjempefin stekeskorpe.

Dagen før du skal steke fiskekaker:
¤ Skjær fisken (både torsk og sei) i terninger, fjern alle bein og ha fisken i en bolle. Sett bollen i kjøleskapet til neste dag. Da danner det seg væske sammen med fisken, og den væska er det viktig at du tilsetter sammen med fiskebitene når du skal lage farsen.

Når du er klar for fiskekake-steiking:
¤ Skjær løken i grove biter.
¤ Ha fisk og væske, løk, krydder (muskat og hvit pepper og salt), hvetemel og potetmel i foodprosessor-bollen.
¤ La maskina gå et halv minutt sånn ca. Da er fisken i grove biter og løken kuttet.
¤ La maskina gå videre og tilsett H-melk og fløte. Stopp når du har fått en jevn fin fiskefarse.

Har du jukset litt og brukt litt for mye eller litt for lite fisk, så må du justere melk/fløtemengden etter det. Mindre fisk, mindre melk og fløte og omvendt.

Steking:
Ha 1 ss meierismør og 1 ts smult i stekepanna. Har du ei stor stekepanne må du kanskje bruke mer av begge deler. La fettet varmes, først freser det litt og så "legger" boblene seg og fettet blir svakt brunt (skal ikke bli brent).


Da er det klart for å steke fiskekakene.
Ha er glass med kaldt vann ved siden av deg. Bruk en spiseskje som du fukter i kaldt vann først og så former du fine fiskekaker med skjea og hendene.


Stek kakene så de får fin, brun stekeskorpe, ca 3 minutter på første sida og 2 minutter på den andre.


1 kommentar:

  1. Så artig, Brita:) Må bare rette deg litt... Det er ingen "mamma" som er opphavet til selve oppskrifta. Det er erfaringene vi selv har gjort oss over tid.
    Har du vakuum-maskin, kan du vakuum-pakke dem. Da varer de utrolig lenge.
    Snart starter Remi årets fiske, så da er vi i gang igjen:)
    Beste hilsen fra Grethe

    SvarSlett