http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 3. september 2013

Croissants

De er fete og de er gode, og har du besøkt Frankrike så har du helt sikkert smakt dem til frokost. De er liksom prototypen på en fransk frokost sammen med cafe au lait (kaffe med melk).
Mitt år i Frankrike begynte med croissanter til frokost hver dag i en uke. Jeg syns fremdeles ikke, etter denne uka, at croissanter er blant mine favoritter.
Det er vanskelig å lage croissanter som de du får i Frankrike, men disse er vel verd et forsøk allikevel. Og jeg, jeg syns disse er bedre! Det går bare ikke å spise dem hver dag...

Til 16 croissanter:

25 g gjær
3 dl kald melk
1 egg
1/2 ts salt
1 ss sukker
500 g hvetemel (8 dl)
150 g kaldt smør

egg til pensling

¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Tilsett den kalde melka og rør så gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett egget, salt og sukker og melet. Rør rundt og arbeid med deigen så den blir myk og jevn og god å arbeide med. Det er viktig å ikke arbeide for mye med den, da kan den bli seig og tung. Av og til må jeg tilsette litt mer hvetemel for at deigen skal bli god.
¤ Dekk deigen med en kjøkkenhåndduk og la den hvile i 10 minutter.

Så skal du kjevle:
¤ Ta deigen ut på bakebordet (bruk endel mel på bordet) og kjevle den ut til et rektangel.
¤ Bruk en ostehøvel til å skjære smøret i skiver.
¤ Dekk 2/3 av deigen med smørskiver. Du skal bruke alt smøret til dette, 150 g.


¤ Brett inn den usmurte deigdelen slik at den ligger over smøret.

 


¤ Brett tilslutt den delen av deigen med smøret som ligger oppe, over den doble delen.¤ Kjevle deigen videre og brett den slik 3 ganger til, men nå uten å tilsette mer smør. Jeg tror det er viktig å ikke kjevle så hardt og så tynt. Da tyter bare smøret ut og deigen blir klisset å kjevle.¤ Når du har kjevlet og brettet deg ferdig, så lar du deigen hvile under et klede i 10 minutter.¤ Etter 10 minutter deler du deigen i 2 og kjevler hver del ut til en sirkel. Bruk godt med mel på benken.
¤ Del hver sirkel i 8 snipper og rull dem sammen fra den brede siden, til såkalte horn.¤ Etterhev hornene på en stekeplate med bakepapir i ca 1 time.

¤ Varm i mellomtiden ovnen til 250 grader.
¤ Pensle hornene med sammenvispet egg og stek dem i 10 miutter midt i ovnen.
¤ Avkjøl dem på en rist.De smaker absolutt godt til en kopp kaffe, med eller uten pålegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar