Mitt år i Frankrike begynte med croissanter til frokost hver dag i en uke. Jeg syns fremdeles ikke, etter denne uka, at croissanter er blant mine favoritter.
Det er vanskelig å lage croissanter som de du får i Frankrike, men disse er vel verd et forsøk allikevel. Og jeg, jeg syns disse er bedre! Det går bare ikke å spise dem hver dag...
Til 16 croissanter:
25 g gjær
3 dl kald melk
1 egg
1/2 ts salt
1 ss sukker
500 g hvetemel (8 dl)
150 g kaldt smør
egg til pensling
¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Tilsett den kalde melka og rør så gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett egget, salt og sukker og melet. Rør rundt og arbeid med deigen så den blir myk og jevn og god å arbeide med. Det er viktig å ikke arbeide for mye med den, da kan den bli seig og tung. Av og til må jeg tilsette litt mer hvetemel for at deigen skal bli god.
¤ Dekk deigen med en kjøkkenhåndduk og la den hvile i 10 minutter.
Så skal du kjevle:
¤ Ta deigen ut på bakebordet (bruk endel mel på bordet) og kjevle den ut til et rektangel.
¤ Bruk en ostehøvel til å skjære smøret i skiver.
¤ Dekk 2/3 av deigen med smørskiver. Du skal bruke alt smøret til dette, 150 g.
¤ Brett inn den usmurte deigdelen slik at den ligger over smøret.
¤ Brett tilslutt den delen av deigen med smøret som ligger oppe, over den doble delen.
¤ Kjevle deigen videre og brett den slik 3 ganger til, men nå uten å tilsette mer smør. Jeg tror det er viktig å ikke kjevle så hardt og så tynt. Da tyter bare smøret ut og deigen blir klisset å kjevle.
¤ Når du har kjevlet og brettet deg ferdig, så lar du deigen hvile under et klede i 10 minutter.
¤ Etter 10 minutter deler du deigen i 2 og kjevler hver del ut til en sirkel. Bruk godt med mel på benken.
¤ Del hver sirkel i 8 snipper og rull dem sammen fra den brede siden, til såkalte horn.
¤ Etterhev hornene på en stekeplate med bakepapir i ca 1 time.
¤ Varm i mellomtiden ovnen til 250 grader.
¤ Pensle hornene med sammenvispet egg og stek dem i 10 miutter midt i ovnen.
¤ Avkjøl dem på en rist.
De smaker absolutt godt til en kopp kaffe, med eller uten pålegg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar