http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 30. juli 2012

Marengskake

Jeg må legge ut oppskriften på den beste sommerkaka mi nå før jordbærsesongen er over.
Du trenger ikke nødvendigvis å ha jordbær på toppen av kaka. All slags bær er godt.
Det går an å lage denne kaka helt uten bær også. Den smaker godt da også.


Marengsbunnen må lages en dag i forveien. Den skal stå lenge i ovnen. Jeg pleier å la den stå der over natta.

Husk å smøre bakepapiret før du har på marengsen. Den kan være litt vrien å få av papiret ellers nemlig.


Marengsbunn:
5 eggehviter
2 dl sukker

¤ Varm ovnen til 250 grader

¤ Stivpisk eggehvitene før du tilsetter sukkeret litt etter litt. Her må du bruke mixer ellers tar det for lang tid. Massen skal bli blank og seig.
¤ Legg bakepapir i bunnen på en rund springform. Smør bakepapiret og kantene i forma og ta litt hvetemel oppi og rist rundt så melet fordeler seg i et tynt lag rundt i forma.
¤ Fordel marengsmassen i forma.
¤ Sett forma på nederste rille i ovnen og slå av ovnen. Ja, du leste riktig. Ovnen skal først varmes til 250 grader og når marengsen settes inn skal ovnen slås av.
¤ La marengsen stå i ovnen i minst 5 timer. Jeg lar den som sagt stå over natta.
NB: Ikke åpne ovnsdøra underveis! Da faller marengsen sammen og du må begynne det hele på nytt.

Du trenger ikke å lage marengsbunnen i en springform heller. Bare ha marengsen på en vanlig stekeplate dekket med smurt bakepapir. Form marengsmassen til en runding som passer fatet ditt. Massen har da en tendens til å sige litt utover (ikke mye), så ikke lag rundingen for stor. Så steker du den på sammen måte som jeg beskrev ovenfor.

Sitronkrem:
8 eggeplommer
1,5 dl sukker
1 sitron
3/4 dl sitronsaft

¤ Ha eggeplommer, sukker, revet sitronskall og sitronsaft i en kjele.
¤ Varm opp på svak varme og pisk hele tiden til kremen tykner. Det bør ikke koke for da korner eggeplommene seg og kremen blir klumpet. Visp kraftig slik at kremen blir luftig. Hele denne prosessen tar en 5 minutters tid.
¤ Avkjøl kremen.

Krem:
3 dl kremfløte
1/2 vaniljestang (ikke utelat den, for den gir god smak til kaka. Har du ikke vaniljestang kan du bruke vaniljesukker istedet, 1 ts, men det gir ikke samme gode smaken som vaniljestang)

¤ Splitt vaniljestanga på langs og skrap ut frøene og ha dem i en bolle sammen med fløten.
¤ Visp det hele stivt.

Montering av kaka:
¤ Legg marengsbunnen på et fat.
¤ Ha sitronkremen over.
¤ Øverst legger du den stivpiskede kremen.


¤ Så pynter du tilslutt med bær hvis du vil. Som sagt, kaka smaker godt uten bær også, men den tar seg absolutt godt ut med bær på toppen.6 kommentarer:

 1. Hei!
  Denne så god ut! Takk for at du deler! :-)
  Jeg har nettopp laget en ufattelig flat og trist "Verdens Beste". Får bare ikke til marengsen, den faller sammen så fort jeg tar den ut av ovnen. Har du noen tips, kanskje?
  Vennlig hilsen Elisabeth

  SvarSlett
 2. Hei! Det er ikke godt å si hvorfor marengsen faller sammen, men det er viktig å piske eggehvitene helt stive FØR du har i sukkeret. Dette har du sikkert gjort. Så er det å ikke åpne ovnsdøra underveis, da faller marengsen sammen.
  Det høres kanskje ut som du steker den for lite i og med at du sier at den alltid faller sammen.
  Så et råd til: Prøv denne kaka. Den misslykkes aldri hvis du følger oppskrifta, og la meg gjerne få referat! Lykke til!

  SvarSlett
 3. Jeg skal lage verdens beste kake. Pisker eggehvite og sukker sammen, nå har jeg endelig fått den så stiv at jeg kan snu bollen. Men så setter jeg den i ovnen ca 15-20 den er fin og fyldig inne i ovnen , men når jeg tar den ut så blir den helt flat. Hva kommer det av?

  SvarSlett
 4. Hei tilbake!

  Jeg tror rett og slett du steker marengsen for kort tid.

  Her er flere gode råd:
  For det første, når du pisker eggehvite og sukker så må du piske eggehviten stiv FØRST, og så tilsette sukkeret i to-tre omganger, og piske videre til det blir blankt og seigt (og du kan snu bollen som du sier).

  Så, når det gjelder stekinga, så vet jeg ikke hvilken temperatur du bruker?
  Jeg syns 15 - 20 minutter høres ut som for liten steketid. Ved 100-125 grader på ovnen kan du godt steke marengsen i 45 minutter.
  En annen stekemåte er (som i denne marengskaka mi) at du varmer ovnen til 250 grader, setter inn marengsen på nederste rille, slår av ovnen og lar marengsen stå der over natta. Det fungerer alltid godt.

  Lykke til neste gang!
  Hilsen Brita

  SvarSlett
 5. Hvor lenge før kaken serveres kan man ta på fyllet, uten at dette går utover marangsen?...jeg skal servere kaken på kvelden 17.Mai..kan marengsen stå i romtemperatur fra jeg steker kaka kvelden i forveien?
  Tips til å få kaken lett av bakepapir itillegg å smøre bakepapiret?

  SvarSlett
 6. Hei! Ja da, marengsen kan godt stå et døgn i romtemperatur før du har på fyllet. 4 - 5 timer i forveien kan du godt ha på fyllet, men hvis den står et døgn med fyll vil kaka føles bløt. Hvis du smører bakepapiret før du har på marengsmassen, så holder det til å få marengsen av papiret.
  Lykke til og god 17.mai!
  Hilsen Brita

  SvarSlett