http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 17. november 2011

Fruktbrød

Dette brødet er lett å bake. Det er en klissete deig, men den skal ikke knas eller heves fordi den bakes med natron som hevemiddel og ikke med gjær.
Du må ha bakepapir i brødforma når du steker brødet, ellers er brødet vanskelig å få ut av forma.
Brødet er ganske saftig og tungt og er ikke "hverdagsbrød", men et brød for julelunchen. Det smaker uforskammet godt med myke oster på (blåskimmeloster, brie, camembær og lignende).

Du må bruke en stor brødform å steke brødet i. Brøddeigen er ca 1 1/2 liter i seg selv.

Av og til har jeg delt deigen og stekt 2 brød av samme oppskrifta. Det gir 2 litt mindre brød. Jeg steker dem på samme måte og i like lang tid som et stort brød, 160 grader i 1 time og 35 minutter.

1 brød:
3 dl sammalt hvete
4 1/2 dl hvetemel
1 ts salt
2 strøkne ts natron
2 dl rosiner
10 tørkede aprikoser som du skjærer i små terninger
6 fikener skåret i biter (du kan utelate hele greia hvis du ikke liker fiken)
150 g valnøtter
5 dl kulturmelk
1/2 - 1 dl mørk sirup eller honning

¤ Legg bakepapir i en brødform.
¤ Sett ovnen på 160 grader.
¤ Mål opp begge melsortene og ha dem i en bolle.
¤ Tilsett salt og natron og rør det inn i melet.
¤ Rør inn rosiner, frukt og hele valnøtter.
¤ Tilsett melk (kald) og sirup eller honning.
¤ Rør alt godt sammen til du har en klissete deig.
¤ Ha deigen i brødforma som er dekket med bakepapir.
¤ Stek brødet midt i ovnen i 1 time og 35 minutter.

La brødet ligge en stund i formen før du tar det ut (3- 4 minutter) når det er ferdigstekt. Når du har tatt det ut av formen legger du brødet på rist med et rent kjøkkenhåndkle viklet rundt. La det ligge slik til det er kaldt.
Det er fint å fryse, så det kan bakes i god tid før jul :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar