Dette er et stort brød, som smaker godt av parmesanosten. Det får sprø skorpe og er ganske luftig.
Jeg syns det er godt å ha litt forskjellige brødsorter i jula. Fordelen med brød er at det kan bakes i god tid før jul og fryses ned.
Når jeg baker til jul tenker jeg alltid på mormora mi, Jenny i Gangarvika. Hun var god til å bake, og hun hadde alltid gode og vellykkede kaker. MEN hun bakte aldri på "fallende-sjø" som hun sa, og det måtte alltid bakes til jul på "voksende-måne". Dette rådet følger jeg aldri, men hvem vet, kanskje blir gjærbakst og kakebakst mer vellykket om man tar rådet til etterretning....
Dette trenger du til 1 stort brød:
4 dl vann
50 g gjær
1/2 dl olivenolje
1 ss honning
1 ts salt
175 g rugmel
500 g hvetemel
2 ts tørket oregano
35 g revet parmesan (det er ganske lite ost, men ikke fall for fristelsen og bruk mer, da blir brødet for salt og litt tungt)
1 egg til pensling
Jeg baker dette brødet for hånd. Deigen er ikke så stor og den er lett og god å arbeide med.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen.
¤ Tilsett vannet som må være fingervarmt og rør så gjæren løses opp.
¤ Tilsett olivenolje, honning, salt, oregano og begge melsortene. (Vent med å tilsette parmesanen.)
¤ Kna sammen deigen så det blir en glatt deig uten klumper. Deigen skal ikke være klissete. Dette regulerer du ved å tilsette mer mel slik at den blir god å arbeide med.
¤ Når deigen er blitt en god arbeidsdeig, så tilsetter du revet parmesan og arbeider den inn i deigen.
¤ Legg et kjøkkenhåndkle over deigen og hev den i 45 minutter.
¤ Ha litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut på bordet.
¤ Kna den litt, men du behøver ikke kna så lenge. Jeg ruller den rundt noen ganger. Det holder.
¤ Del deigen i 3 like store deler.
¤ Rull hver del ut til pølser som er litt lenger enn stekeplata di.
¤ Fest pølsene sammen i den ene enden og flett dem sammen og klem endene sammen også i den andre enden.
¤ Legg brødet på stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Legg et kjøkkenhåndkle over brødet og la det heve slik i 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Når brødet er ferdighevet pensler du det med sammenvispet egg, setter det midt i ovnen og steker det i 25 minutter.
¤ Avkjøl det på rist.
Brødet er så stort at jeg bruker å dele det i 2 og fryse hver del for seg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar