søndag 1. september 2019

Kyllingwraps

Rask og lettvint mat. Fin turmat også, men da må kyllingbitene avkjøles før du bruker dem. Eller du kan bytte ut kyllingen med f.eks. avokado og ost eller kjøttpålegg.



Dette trenger du til 2 wraps:
1 kyllingfilet
1 ss olje til steking
salt og pepper

2 ss ferskost, dvs philadelphia, snøfrisk, mascarpone.
1/2 ss honning
1/2 ts karry
1/2 paprika, delt i strimler
2 salatblad (kan sløyfes)
2 tortillalefser




¤ Varm oljen i stekepanna. Hvis du vil kan du tilsette 1 ts meierismør i panna. Det gir god smak.
¤ Strø salt og pepper på kyllingfileten og legg den i stekepanna når smøret er litt brunt, eller du har god varme på oljen.
¤ Stek fileten 3 min. på hver side. Er fileten ikke gjennomstekt etter 3 minutter så skjærer jeg den opp i biter og steker dem litt til. Du skal uansett dele kyllingfileten i biter.
¤ Bland ost, honning og karry. Her må du smake deg frem, for karry har forskjellig styrke alt etter hvilket merke du kjøper. Karry fra invandrerbutikker smaker alltid sterkere er min erfaring.
¤ Smør osteblandingen på tortillalefsa.
¤ Legg et salatblad på hver lefse og en halv kyllingfilet på hver.
¤ Avslutt med paprikastrimler.

Rull lefsa sammen og maten er ferdig til servering.




onsdag 15. mai 2019

Ovnsbakt rabarbra

En god dessert med vårens første spede rabarbra.



Til 4 personer:

6-7 rabarbrastilker (ca 600 g )
1 dl sukker
1 ss potetmel
2 - 3 ss hakkede mandler

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Skyll og skrell rabarbraen og skjær den i 6 cm lange stykker.
¤ Legg dem pent i en smurt, ildfast form.
¤ Bland sukker og potetmel og fordel dette over rabarbraen.
¤ Hakk mandlene og strø dem over til slutt.

¤ Sett det hele midt i ovnen på 225 grader i 25 minutter.
¤ Avkjøl og server med iskrem eller råkrem ( oppskrift nedenfor bildet. )

Råkrem til 4:
2 dl kremfløte
2 eggeplommeer
knapt 1 dl sukker
1/2 ts vaniljesukker

¤ Pisk fløten stiv.
¤ Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en annen bolle til det blir litt luftig.
¤ Bland alt forsiktig sammen og server.


tirsdag 12. mars 2019

Kokoskake.

En kake for hverdagen tenkte jeg første gang jeg laget den. Den hadde så få ingredienser og virket så enkel. 
Saken er at det er en god kake som absolutt egner seg for de store anledninger.
Du kan bake den en dag i forveien og den holder seg godt hvis du dekker den til.


125 g smør (romtemperert)
125 g sukker
3 eggeplommer
200 g hvetemel
2 ts bakepulver

2 eggehviter
150 g sukker
100 g kokosmasse

¤ Sett ovnen på 175 grader.
¤ Rør smør og sukker hvitt.
¤ Tilsett eggeplommer og rør det sammen.
¤ Bland hvetemel og bakepulver og ha det i røra. Rør godt.
¤ Legg deigen i bunnen av en smurt springform.

¤ Pisk de 2 eggehvitene til fast skum.
¤ Tilsett sukkeret i 2-3 omganger og pisk mellom hver gang slik at du får en blank, fin marengsmasse.
¤ Tilsett kokosmassen i marengsen og rør den forsiktig inn.
¤ Fordel kokosmarengsen over deigen som et lokk.

¤ Stek kaken midt i ovnen på 175 grader i 30 minutter.



Jeg lar den kjølne litt i forma før jeg har den over på et kakefat.
Server den med friske jordbær eller bringebær og med krem til. Da blir det en festkake!


mandag 14. januar 2019

Hjortegryte med kantarell og løk

Viltgryter trenger ikke mange ingredienser. Kjøttet smaker godt og gir retten en egen god smak av vilt.
Begynn i god tid med retten for den trenger lang koketid, en til en og en halv time.
Retten passer seg selv på plata så du kan gjøre helt andre ting i mellomtiden. Alt du trenger å gjøre er å koke poteter til.
Er du glad i litt mer smak på gryta, kan du skjære 4-5 skiver med brun geitost og røre i gryta helt tilslutt.





Til 4 personer:

800 g viltkjøtt skåret i biter
2 ss smør
5 sjalottløk, skåret i båter
5 dl kraft (5 dl vann +1 kjøtt-buljonterning)
200 g kantareller
2 gulrøtter, skåret i biter
3 dl fløte
3 vårløk i skiver
3 enebær, knuste

¤ Brun smøret i en gryte på god varme (først skal det bruse, så blir det brunt).
¤ Tilsett halvparten av kjøttet og brun det godt. Det vil si at du lar kjøttet brunes på den ene siden i 1-2 minutter, så rører du litt i bitene slik at de brunes på den andre siden. Det gjør ingenting om ikke alle bitene blir brunet rundt det hele.
¤ Ta opp kjøttet og brun den andre halvparten på samme måte. Ta opp kjøttet.
¤ Kutt opp grønnsakene (ikke kantarellene) og brun dem lett  i den samme gryta og i det samme smøret.
¤ Når grønnsakene er ferdig brunet tilsetter du kjøttet i gryta og heller over krafta (ikke ha i fløten).
¤ Tilsett enebær.
¤ La det hele trekke (ikke fosskoke) på svak varme minst 1 time, men kanskje mer. Det avhenger av hvor store biter du har av skåret kjøttet i og hvor mørt det er. Jeg regner ofte 1 og en halv time på denne retten.

¤ Brun i mellomtiden kantarellene i meierismør.

¤ Når kjøttet er ferdigkokt, siler du av det meste av krafta (jeg bruker ofte en øse og øser krafta opp i en egen kasserolle).
¤ Kok opp krafta med fløten og la det koke inn så den blir tykk. Det tar 5-7 minutter.
¤ Ha krafta tilbake i gryta med kjøttet og tilsett kantarellene.

¤ Server med tyttebær, sylteagurker og kokte poteter.
Velbekomme.