mandag 25. august 2014

En lat laks

Her er en enkel oppskrift på laks. Få ingredienser, lettlaget, men ikke mindre god av den grunn.
 


Dette trenger du til 2 personer:

300 g laksefilet
2 ss fersk dill eller 2 ts tørket
1 ss smør
1 fedd hvitløk
1 ts dijonsennep
2 dl crème fraîche (du kan bruke rømme også, men crème fraîche tåler varme bedre og sprekker ikke så lett)
Salt


Kokte poteter og brekkbønner smaker godt til. Har du dårlig tid og ønsker en rask middag kan du spise fiskegryta med bare litt brød til. Smaker utmerket!

¤ Del laksen i biter.


¤ Hakk dillen og vend laksestykkene i den. Strø litt salt over.


¤ Varm smøret i panna.
¤ Skrell hvitløkfeddet og hakk det, ha det i panna og stek det forsiktig i noen sekunder.


¤ Ha laksen i panna. Bruk middels varme. Stek laksen sånn cirka i 8 minutter tilsammen. Snu bitene forsiktig underveis.


¤ Laksen skal skifte farge og bli gjennomstekt, men ikke mer enn det.


¤ Like før du skal servere, blander du sammen sennep og crème fraîche.


- og heller det i panna sammen med fisken.


¤ Vent til sausen er varm, men ikke mye lenger enn det.
¤ Server fiskegryta  med kokte poteter og brekkbønner eller bare med brød.

fredag 22. august 2014

Marokkansk kylling

Det går i rykk og napp med matbloggen på sommeren. I høst har jeg tenkt å prøve å legge ut enkle retter som ikke krever all verdens tid og innsats. Ikke skal det være for mange ingredienser heller, men godt må det være. Mat må smake godt. Det er det aller viktigste for meg.
Jeg tror at når maten smaker godt så er den sunn også.

Her er høstens første oppskrift.




Dette trenger du til 4 personer:

4 kyllinglår eller 4 kyllingfileter
2 ts malt spisskummen
2 ts paprikapulver
2 ts gurkemeie eller karripulver
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Ca 4 ss olivenolje (det går helt fint med annen olje også)
2 løk (gul- eller rødløk)
Svarte oliven (jeg bruker helst med stein, men ikke bruk fancy oliven med fyll i)
1 kopp rosiner (eller svisker går også bra)
1 sitron delt i to

¤ Skrell hvitløkfeddene og hakk dem eller knus dem med flatsiden av en kniv.
¤ Bland hvitløken med krydderne (spisskummen, paprika og gurkemeie) og tilsett 2 ss olivenolje.


¤ Legg kyllinglårene eller filetene i en bolle og gni dem inne med krydderblandingen.
¤ Press litt sitronsaft over fra den ene halve sitronen.
¤ La det stå slik så lenge du har tid.

¤ Hakk løken.
¤ Finn fram oliven, del den andre halve sitronen i båter og ta fram rosiner.


¤ Varm ca 2 ss olje i en panne med lokk til.
¤ Del kyllingen i mindre biter.
¤ Stek løk og kyllingbiter (ta med all marinaden) over middels varme i ca 10 minutter. Rør litt i gryta.


¤ Press så litt sitronsaft over og tilsett oliven og rosiner, sitronbåtene og salt.
¤ Tilsett 2 dl vann.
¤ Sett lokk på gryta og la det småkoke i 20-25 minutter.



Jeg serverer det med couscous blandet med litt selvplukket sopp, men kokt ris er også godt til.
Velbekomme!