mandag 15. juli 2013

Gulrotbrød

Av og til er det godt å variere hverdagsbrødet. Gulrot gjør dette brødet saftig.
Det blir 4 runde, flate brød av denne oppskrifta. Jeg deler det i kakestykker og har pålegg oppå. Du kan dele hvert kakestykke i to også og legge pålegget mellom delene.





2 dl finrevet gulrot
2 ts salt
50 g gjær
4 dl lunken skummet melk
3 dl sammalt rug, grov
75 g smør, smeltet
9 dl hvetemel


¤ Skrell og riv gulrota. Legg den på en tallerken og ha 2 ts salt over.


¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Ha den lunkne melken over og la gjæren løse seg litt opp.
¤ Smelt smøret og ha det i bakebollen med melken og gjæren.
¤ Tilsett rugmelet og rør rundt i bakebollen.
¤ Tilsett gulerøttene og rør dem i.
¤ Tilsett tilslutt hvetemelet, men spar ca 2 dl til du ser om du trenger alt. Gulerøttene kan være mer eller mindre saftige og det gjør at mengden hvetemel kan variere noe.
¤ Arbeid deigen godt sammen.
Det skal bli en fast og smidig deig som er god å arbeide med.


¤ Sett deigen til heving i 15 minutter med et klede eller plast over bollen.



¤ Ta deigen ut på bakebordet og del den i 8 deler. Du trenger IKKE å kna deigen.


¤ Kjevle hver del ut til flate "kaker" ca 15 cm i diameter.
¤ Legg kakene på en bakepapirkledd bakeplate og la dem heve til dobbel størrelse. Det tar ca 30 minutter.

¤ Varm ovnen til 250 grader.

¤ Når brødene er ferdig hevet steker du dem midt i ovnen på 250 grader i 8 - 10 minutter. På min ovn holder det med 8 minutter.


¤ Avkjøl brødene på rist. Du kan også pensle brødene med melk når du har tatt dem ut av ovnen, men jeg syns de er bedre uten...
De er fine å fryse og tiner på en halv time på kjøkkenbenken når du tar dem opp.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar