mandag 15. juli 2013

Gulrotbrød

Av og til er det godt å variere hverdagsbrødet. Gulrot gjør dette brødet saftig.
Det blir 4 runde, flate brød av denne oppskrifta. Jeg deler det i kakestykker og har pålegg oppå. Du kan dele hvert kakestykke i to også og legge pålegget mellom delene.





2 dl finrevet gulrot
2 ts salt
50 g gjær
4 dl lunken skummet melk
3 dl sammalt rug, grov
75 g smør, smeltet
9 dl hvetemel


¤ Skrell og riv gulrota. Legg den på en tallerken og ha 2 ts salt over.


¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Ha den lunkne melken over og la gjæren løse seg litt opp.
¤ Smelt smøret og ha det i bakebollen med melken og gjæren.
¤ Tilsett rugmelet og rør rundt i bakebollen.
¤ Tilsett gulerøttene og rør dem i.
¤ Tilsett tilslutt hvetemelet, men spar ca 2 dl til du ser om du trenger alt. Gulerøttene kan være mer eller mindre saftige og det gjør at mengden hvetemel kan variere noe.
¤ Arbeid deigen godt sammen.
Det skal bli en fast og smidig deig som er god å arbeide med.


¤ Sett deigen til heving i 15 minutter med et klede eller plast over bollen.



¤ Ta deigen ut på bakebordet og del den i 8 deler. Du trenger IKKE å kna deigen.


¤ Kjevle hver del ut til flate "kaker" ca 15 cm i diameter.
¤ Legg kakene på en bakepapirkledd bakeplate og la dem heve til dobbel størrelse. Det tar ca 30 minutter.

¤ Varm ovnen til 250 grader.

¤ Når brødene er ferdig hevet steker du dem midt i ovnen på 250 grader i 8 - 10 minutter. På min ovn holder det med 8 minutter.


¤ Avkjøl brødene på rist. Du kan også pensle brødene med melk når du har tatt dem ut av ovnen, men jeg syns de er bedre uten...
De er fine å fryse og tiner på en halv time på kjøkkenbenken når du tar dem opp.



tirsdag 9. juli 2013

Ciabatta

Brød som man kan "pakke" pålegget inn i er greit av og til. På tur og i matpakken, og ellers også igrunnen.
Disse ciabattaene er ganske store (men du kan godt bake dem mindre. Da får du 16-17 stk av denne porsjonen) og smaker av olivenolje, så jo bedre olivenolje du har, jo bedre smaker de.

Dette trengs til 8 store eller 16-17 små ciabattaer:

25 g gjær
6 dl lunkent vann
1 1/2 dl olivenolje
1 ss salt
17 dl hvetemel

¤ Jeg bruker miksmasteren til å bake i, og da bare har jeg alt det tørre i bakebollen først. Gjæren smuldrer jeg før jeg har den i (og jeg løser den IKKE opp i væske først).
¤ Så tilsetter jeg vannet og lar mikseren gå på lav hastighet i 5-10 minutter, alt etter hva du har tid til.


Bruker du ikke mikser gjør du som følger:
¤ Smuldre gjæren i en bolle.
¤ Varm vannet og ha det over gjæren og la gjæren løses opp. (Bruker du tørrgjær så begynner du med å ha vannet i bakebollen og bruker samme fremgangsmåte, men tilsetter gjæren blandet sammen med melet).
¤ Tilsett olivenoljen, salt og tilslutt melet. Av og til syns jeg 17 dl mel er for lite og tilsetter litt mer etterhvert.
¤ Arbeid deigen sammen slik at den slipper bollen. Deigen kjennes fet, men den skal ikke være klisset, da bruker du litt mer mel.

Felles for begge:
¤ Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle eller plast og la den heve 1 time. Deigen er tung av olivenolje og trenger god tid til å heve.
¤ Tøm deigen ut på bakebordet.

¤ Varm ovnen til 250 grader.

¤ Arbeid deigen så den blir smidig og god, men ikke jobb lenge med den. Jeg snur og vender den 2-3 ganger, så er jeg ferdig.
Del den i 8 eller 16-17 deler.



¤ Form delene til litt flate boller. Jeg bruker delene som de er og legger dem på stekebrettet.
¤ Etterhev dem i 20 minutter uten klede over.



¤ Stek dem i ca 12 minutter på 250 grader. De skal ikke pensles eller noe før du har dem i ovnen.
¤ Avkjøl dem på rist.


De er fine å fryse.
Du kan fylle dem med forskjellige sorter pålegg, salat, skinke, tomatskiver, mozzarellaost, basilikum...
De er også gode som brød til en suppe.