Av og til er det godt å variere hverdagsbrødet. Gulrot gjør dette brødet saftig.
Det blir 4 runde, flate brød av denne oppskrifta. Jeg deler det i kakestykker og har pålegg oppå. Du kan dele hvert kakestykke i to også og legge pålegget mellom delene.
2 dl finrevet gulrot
2 ts salt
50 g gjær
4 dl lunken skummet melk
3 dl sammalt rug, grov
75 g smør, smeltet
9 dl hvetemel
¤ Skrell og riv gulrota. Legg den på en tallerken og ha 2 ts salt over.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Ha den lunkne melken over og la gjæren løse seg litt opp.
¤ Smelt smøret og ha det i bakebollen med melken og gjæren.
¤ Tilsett rugmelet og rør rundt i bakebollen.
¤ Tilsett gulerøttene og rør dem i.
¤ Tilsett tilslutt hvetemelet, men spar ca 2 dl til du ser om du trenger alt. Gulerøttene kan være mer eller mindre saftige og det gjør at mengden hvetemel kan variere noe.
¤ Arbeid deigen godt sammen.
Det skal bli en fast og smidig deig som er god å arbeide med.
¤ Sett deigen til heving i 15 minutter med et klede eller plast over bollen.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og del den i 8 deler. Du trenger IKKE å kna deigen.
¤ Kjevle hver del ut til flate "kaker" ca 15 cm i diameter.
¤ Legg kakene på en bakepapirkledd bakeplate og la dem heve til dobbel størrelse. Det tar ca 30 minutter.
¤ Varm ovnen til 250 grader.
¤ Når brødene er ferdig hevet steker du dem midt i ovnen på 250 grader i 8 - 10 minutter. På min ovn holder det med 8 minutter.
¤ Avkjøl brødene på rist. Du kan også pensle brødene med melk når du har tatt dem ut av ovnen, men jeg syns de er bedre uten...
De er fine å fryse og tiner på en halv time på kjøkkenbenken når du tar dem opp.
mandag 15. juli 2013
tirsdag 9. juli 2013
Ciabatta
Brød som man kan "pakke" pålegget inn i er greit av og til. På tur og i matpakken, og ellers også igrunnen.
Disse ciabattaene er ganske store (men du kan godt bake dem mindre. Da får du 16-17 stk av denne porsjonen) og smaker av olivenolje, så jo bedre olivenolje du har, jo bedre smaker de.
Dette trengs til 8 store eller 16-17 små ciabattaer:
25 g gjær
6 dl lunkent vann
1 1/2 dl olivenolje
1 ss salt
17 dl hvetemel
¤ Jeg bruker miksmasteren til å bake i, og da bare har jeg alt det tørre i bakebollen først. Gjæren smuldrer jeg før jeg har den i (og jeg løser den IKKE opp i væske først).
¤ Så tilsetter jeg vannet og lar mikseren gå på lav hastighet i 5-10 minutter, alt etter hva du har tid til.
Bruker du ikke mikser gjør du som følger:
¤ Smuldre gjæren i en bolle.
¤ Varm vannet og ha det over gjæren og la gjæren løses opp. (Bruker du tørrgjær så begynner du med å ha vannet i bakebollen og bruker samme fremgangsmåte, men tilsetter gjæren blandet sammen med melet).
¤ Tilsett olivenoljen, salt og tilslutt melet. Av og til syns jeg 17 dl mel er for lite og tilsetter litt mer etterhvert.
¤ Arbeid deigen sammen slik at den slipper bollen. Deigen kjennes fet, men den skal ikke være klisset, da bruker du litt mer mel.
Felles for begge:
¤ Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle eller plast og la den heve 1 time. Deigen er tung av olivenolje og trenger god tid til å heve.
¤ Tøm deigen ut på bakebordet.
¤ Varm ovnen til 250 grader.
¤ Arbeid deigen så den blir smidig og god, men ikke jobb lenge med den. Jeg snur og vender den 2-3 ganger, så er jeg ferdig.
Del den i 8 eller 16-17 deler.
¤ Form delene til litt flate boller. Jeg bruker delene som de er og legger dem på stekebrettet.
¤ Etterhev dem i 20 minutter uten klede over.
¤ Stek dem i ca 12 minutter på 250 grader. De skal ikke pensles eller noe før du har dem i ovnen.
¤ Avkjøl dem på rist.
De er fine å fryse.
Du kan fylle dem med forskjellige sorter pålegg, salat, skinke, tomatskiver, mozzarellaost, basilikum...
De er også gode som brød til en suppe.
Disse ciabattaene er ganske store (men du kan godt bake dem mindre. Da får du 16-17 stk av denne porsjonen) og smaker av olivenolje, så jo bedre olivenolje du har, jo bedre smaker de.
Dette trengs til 8 store eller 16-17 små ciabattaer:
25 g gjær
6 dl lunkent vann
1 1/2 dl olivenolje
1 ss salt
17 dl hvetemel
¤ Jeg bruker miksmasteren til å bake i, og da bare har jeg alt det tørre i bakebollen først. Gjæren smuldrer jeg før jeg har den i (og jeg løser den IKKE opp i væske først).
¤ Så tilsetter jeg vannet og lar mikseren gå på lav hastighet i 5-10 minutter, alt etter hva du har tid til.
Bruker du ikke mikser gjør du som følger:
¤ Smuldre gjæren i en bolle.
¤ Varm vannet og ha det over gjæren og la gjæren løses opp. (Bruker du tørrgjær så begynner du med å ha vannet i bakebollen og bruker samme fremgangsmåte, men tilsetter gjæren blandet sammen med melet).
¤ Tilsett olivenoljen, salt og tilslutt melet. Av og til syns jeg 17 dl mel er for lite og tilsetter litt mer etterhvert.
¤ Arbeid deigen sammen slik at den slipper bollen. Deigen kjennes fet, men den skal ikke være klisset, da bruker du litt mer mel.
Felles for begge:
¤ Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle eller plast og la den heve 1 time. Deigen er tung av olivenolje og trenger god tid til å heve.
¤ Tøm deigen ut på bakebordet.
¤ Varm ovnen til 250 grader.
¤ Arbeid deigen så den blir smidig og god, men ikke jobb lenge med den. Jeg snur og vender den 2-3 ganger, så er jeg ferdig.
Del den i 8 eller 16-17 deler.
¤ Form delene til litt flate boller. Jeg bruker delene som de er og legger dem på stekebrettet.
¤ Etterhev dem i 20 minutter uten klede over.
¤ Stek dem i ca 12 minutter på 250 grader. De skal ikke pensles eller noe før du har dem i ovnen.
¤ Avkjøl dem på rist.
Du kan fylle dem med forskjellige sorter pålegg, salat, skinke, tomatskiver, mozzarellaost, basilikum...
De er også gode som brød til en suppe.