søndag 23. desember 2012

Koteletter i langpanna

Dette blir nok det siste blogginnlegget i år.
Jeg er overveldet over alle som leser bloggen min jevnlig. Dere er fra USA, Storbritannia, Russland, Brasil, Argentina, Japan, Polen, Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, enkelte faktisk fra Nepal og fra Colombia, fra Tsjekkia, Italia, Spania mm og selvølgelig fra Norge. Det er litt ubegripelig for meg, men jeg er like glad for dere alle sammen!

Her får dere en god og lettvint rett, som i tillegg passer seg nesten selv i ovnen.
GOD JUL til dere alle fra meg! Vi snakkes på nyåret!
 

Dette trenger du til 4:

4- 6 nakkekoteletter (alt etter om du har storspisere eller ikke)
2 purrer
1 pose knaskegulrøtter
1 boks hermetiske tomater
2 ss tomatpure
1 kjøttbuljonterning (eller grønnsakbuljong-) løst opp i 1 dl vann
1 dl fløte
salt
pepper
1 hel hvitløk delt i fedd (men ikke hakket)
1 finhakket rød chili
olivenolje ca 2 ss
ost til gratinering (jeg har brukt parmesan, men all slags revet ost er ok)


Sett ovnen på 200 grader.
¤ Vask og skjær purrene i grove biter.
¤ Vask gulrøttene. De brukes hele. Har du vanlig store gulrøtter må du skrelle dem og dele dem i biter.
¤ Rør sammen tomatene med saft fra boksen, tomatpure, buljong og krydder (chili og hvitløkfedd) i en bolle (ikke ha i fløten).
¤ Smør langpannen med olje.
¤ Legg i grønnsakene.
¤ Hell over tomatblandingen.


¤ Salte og pepre kotelettene og legg dem øverst. Ofte bruner jeg kotelettene før jeg legger dem i langpanna, ca 2 minutter på hver side i stekepanna, men det er ikke nødvendig.
¤ Sett langpanna midt i ovnen og la den stå i 15 minutter.
¤ Ta langpanna ut og ha fløten i og strø revet ost over kotelettene.


¤ Sett det hele inn i ovnen i 10 mintter til.


Du kan servere ris til eller kokte poteter og gjerne en enkel, grønn salat.

søndag 16. desember 2012

Kyllingfilet med pesto og tomatsaus

Lettvint og god middag.
Du kan lage pestoen selv. Det smaker definitivt bedre, men for lettvinthets skyld lager jeg oftest denne retten med ferdigkjøpt pesto. Det blir godt det også.
Du får ikke oppskrift på grønn pesto som du kan lage selv, men det finnes i alle kokebøker etterhvert hvis du trenger det.

Dette trenger du til 4:

4 kyllingfileter
1 glass ferdig grønn pesto
Salt og pepper
2 ss olivenolje til steking
Tråd til å knytte rundt filetene, eller tannpirkere uten mintsmak. Det går rimelig greit uten tråd og tannpirker også...


Tomatsaus:
2 bokser tomater på boks
4 sjalottløk
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
2 ss tørket timian eller oregano  (har du friske urter så bruker du det)
2 ss olivenolje
2 ts balsamicoeddik (har du ikke det kan du sløyfe det og tilsette 2 ts sukker istedet)

Ris eller poteter smaker godt til.


¤ Begynn med tomatsausen så kan den stå å surre på plata til maten er ferdig.
¤ Hakk sjalottløken og hvitløken.
¤ Varm 2 ss olivenolje i en gryte.
¤ Ha tomatene (fra boks), løkene, krydder og balsamicoeddik i gryta.


¤ Rør det sammen og la det stå å trekke på plata (uten lokk).
¤ Tilslutt kan du sette stavmixeren i gryta og kjøre sausen til en glatt røre. Har du ikke stavmixer, så bruk sausen som den er.


Kyllingen:
¤ Skjær en lomme i hver kyllingfilet.

 
¤ Legg 1-2 ts pesto inn i lomma.
 
 
¤ Så knytter jeg en tråd rundt fileten så pestoen holder seg på plass, men du kan bruker tannpirker til å lukke lomma, eller du kan la hele greia bare være som den er. Pestoen holder seg rimelig på plass allikevel.
 
 
 
¤ Varm olje i en gryte eller stekepanne på god varme.
¤ Krydre filetene med salt og pepper på begge sidene.
¤ Legg kyllingfiletene i panna og stek dem ca 7 minutter på hver side. IKKE driv å snu dem hele tiden. La dem steke 7 minutter på den ene siden før du snur dem og lar dem steke like lenge på den andre siden. Da får de fin stekeskorpe og blir saftigere enn om du driver og snur på dem hele tiden.
 
 
 
Så koker du ris eller poteter til og serverer kyllingfiletene med tomatsausen.






onsdag 12. desember 2012

Julekake

Nybakt julekake med litt smør og brun geitost på er noe av det beste jeg vet.
Dette er en kake med mye smør i. Fet, og sikkert ikke så sunn, men akk så god!
Jeg baker 3 runde brød på en bakeplate, men av samme oppskrifta kan du lage 2 brød i brødform. Da må du smøre brødforma godt og steke dem på samme måte.
Jeg syns den sprø skorpa på de runde brøene er så god. Den kommer litt bort når brødene stekes i form, men men....



Dette trenger du til 3 runde eller 2 formbrød:

6 1/2 dl melk
100  gjær
1 ts salt
2 ts malt kardemomme
250 g sukker (hvis du syns dette høres mye ut kan du redusere ned til 230 g, men ikke mer)
250 g meierismør
1 kg hvetemel
2 dl rosiner
1 egg til pensling

¤ Varm melka så den blir fingervarm.
¤ Smuldre gjæren i en bakebolle (jeg bruker mixmasteren). Bruker du tørrgjær blander du den i melet.
¤ Tilsett melka i bakebollen og rør så gjæren løser seg litt opp.
¤ Tilsett salt, sukker og kardemomme.
¤ Smuldre smøret inn i melet. Jeg bruker foodprosessoren til det bruk. Da har jeg halvparten av melet og alt smøret i foodprosessoren og lar den gå til alt smøret er findelt i melet. Det tar 1/2 minutt.
Bruker du håndkraft, må du smuldre smøret i melet med fingrene. Det tar en del lenger tid, men det blir akkurat like bra resultat.
¤ Bland mel og smørblandingen og resten av hvetemelet i bakebollen sammen med væsken.
¤ Tilsett rosinene tilslutt.
¤ Arbeid deigen sammen til den blir en ganske løs, men smidig og god deig. Jeg må alltid tilsette en god del mer mel for å få deigen god. Mengden varierer, men mellom 2 og 3 dl mer mel bruker jeg nok.
¤ Sett deigen til heving med plast eller et klede over, i 1 time.
¤ Ta deigen ut på et melet bakebord.


¤ Arbeid litt med den, snu og vend på den så det blir en god deig å håndtere.


¤ Del deigen i 3 like deler.


¤ Form hver del til runde brød som du legger på bakpapirkledd ovnsplate.


¤ La dem heve slik i 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 200 grader.

¤ Når brødene er ferdig hevet skal de pensles med egg, men før du gjør det skal du trykke hvert brød litt flatt som vist på bilde under. Hvis du ikke gjør det blir brødet for luftig når det blir stekt. Julekaka skal bli litt fastere enn vanlig loff, nemlig.


¤ Så pensler du brødene med sammenvispet egg.


¤ Sett brødene på nederste rille i ovnen og stek dem i 45 minutter.
¤ Avkjøl brødene på rist.

Så må du smøre deg en skive mens brødet er nybakt, med smør og ost på. Det er kjempegodt!
Brødene er fine å fryse.

tirsdag 11. desember 2012

Fiskesuppe i en fei

En lettlaget, mettende og god suppe.


Dette trenger du til 1 og en halv liter suppe:



500 g fiskefilet (torsk, laks eller sei)
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 purre
2 skiver sellerirot (du kan bruke persillerot også)
2 ss olivenolje
1 beger crème fraîche (kan bruke halvparten med kremfløte)
1 liter fiskekraft (1 l vann + 2 fiskebuljongterninger eller grønnsakbuljong)
Friske urter: Det du har av persille, dill, oregano, basilikum

¤ Varm oljen i en gryte.
¤ Skrell og hakk hvitløken og ha den i gryta.
¤ Skrell og hakk gulrøttene, sellerirota.
¤ Vask purren og skjær den i tynne skiver.
¤ Ha dette (gulrøttene, selleri og purre) i gryta sammen med hvitløken. La det surre et par minutter.


¤ Tilsett fiskekrafta (vann + buljongterninger) og kok suppen til grønnsakene er myke og møre. Det tar ca 10 minutter.
¤ Visp inn crème fraìchen og legg i fisken (som er skåret i mindre biter og fjernet bein).
¤ La det hele trekke (ikke fosskoke!) i ca 5 minutter.
¤ Strø over en raus porson med friske urter og server.


tirsdag 4. desember 2012

Jansons fristelse

Jansons fristelse er liksom førjulsmat. Kraftig kost, men du verden så godt!
Den trenger en times tid i ovnen, men der klarer den seg selv og du kan gjøre helt andre ting mens du venter.
Dette er ment som en kveldsrett og skal dere spise det til middag må dere doble oppskriften.



Dette trenger du til en brødform med Jansons fristelse (som kveldsrett, middag: Lag dobbel porsjon.)

8 - 10 poteter (bruk Asterix-poteter, de er gode ovnspoteter og fås kjøpt overalt)
2 løk
20 ansjosfileter
3 ss ansjoslake, skal blandes i fløten
1- 2 ss strøkavring
2 ss smør
3 dl kremfløte (evt. 2 dl fløte + 1 dl melk)

Varm ovnen til 225 grader.

¤ Skrell potetene og del dem i staver på tykkelse med lillefingenen din.


¤ Varm litt smør i stekepanna.
¤ Skrell og skjær løken i skiver.
¤ Ha løken i stekepanna og la den steke litt så den blir blank.


¤ Del ansjosfiletene i mindre biter. Her ser du hvilken ansjos jeg bruker:



¤ Smør en brødform med olje eller smør.
¤ Legg lagvis i forma: Potetstaver, løkringer og ansjos. Underste og øverste lag skal være poteter.


¤ Strø strøkavring over det hele og legg noen klatter med smør helt øverst på toppen.


¤ Sett forma midt i ovnen (du skal IKKE ha fløten over enda!) på 225 grader i 10 minutter for at potetene skal få "svette" litt først.
¤ Når det har gått 10 minutter, tar du forma ut og heller fløten (som er blandet med ansjoslake) over.


¤ Inn i ovnen igjen med forma og nå skal den stå der i 50 minutter.


Sett fram flatbrød. Noen liker syltede rødbeter og syltet agurk til. Kapers kan også serveres. Ellers er Jansons fristelse god som den er uten noe tilbehør.

mandag 3. desember 2012

Lakseforrett

En uhyre enkel forrett. Supergod!

Pr person:

2 tynne skiver fersk laks (uten bein)
1 tynn skive røkelaks
1 ss god olivenolje
6 - 7 kapers med litt kaperskraft (bare bittelitt)
Noen saltkorn
Frisk dill

¤ Hakk lakseskivene og bland dem godt sammen.
¤ Legg dem i et glass.
¤ Tøm over olivenolje og kapers.
¤ Strø noen saltkorn på toppen og pynt med litt frisk dill.

Fiskegrateng

Hjemmelaget fiskegrateng er egentlig kjempegodt!
I denne oppskrifta har jeg brukt laks. Rester. Du kan bruke hvit fisk av alle typer. Fisken må være kokt på forhånd. Det som er aller viktigst syns jeg, er at du fjerner alle fiskebein. Det er IKKE godt å spise fiskegrateng hvis du finner bein i den.
Fin laksefilet får man jo tak i overalt idag, og igrunnen smaker den godt i denne gratengen.

Jeg har skilt eggene og stivpisket eggehvitene før jeg hadde dem i. Det behøver du selvsagt ikke. Du kan bare tilsette hele egget i sausen.
Men her får du iallefall oppskriften på denne luftige og gode fiskegratengen:


 
Til 4 personer:
4 - 5 dl kokt fisk renset for bein
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
1/2 ts salt
Noen tak med pepperkverna
1/ 2 ts revet muskat
3 egg
2 ss strøkavring
 
Varm ovnen til 200 grader.
 
¤ Start med å lage hvit saus: Smelt smør i en kasserolle.
 
¤ Tilsett hvetemelet og rør det godt sammen til en jevn røre.
 
 

 ¤ Tilsett melka under omrøring og kok opp mens du rører hele tiden. Det skal bli en tykk saus.



¤ Det er nå du skal ta valget om du vil skille eggene. Å skille eggene vil si at du har eggeplommene for seg og eggehviten i en annen bolle. Eller du kan tilsette hele egget i sausen.
¤ Jeg tilsetter bare eggenplommene i sausen og rører godt. Da får du en gul, fyldig saus.


¤ Tilsett muskat og pepper og smak om du vil ha mer salt.
¤ Tilsett fisken (som er kokt og delt i biter).
 
 


¤ Så stivpisker jeg eggehvitene. Da må du bruke en håndvisper.


¤ Rør de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i sausen med fisken i. Til dette bruker jeg en slikkepott.


¤ Smør en brødform godt. Du kan bruke en ildfast form også, men jeg syns bestandig gratengen får en bedre konsistens når jeg bruker brødforma.
¤ Ha "hele greia" i den smurte brødforma.
¤ Strø 2 ss strøkavring på toppen.

 
¤ Inn i ovnen på nederste rille i 50 minutter. Prøv å ikke åpne på ovnsdøra underveis. Da synker gratengen litt sammen. Smaken blir den samme, men den ser mer "fløffy" ut hvis du greier å la være å smugkikke.


Server med kokte poteter, litt smeltet smør og en god råkostsalat.
Råkost lager du av 3 skrellede gulerøtter som du river, 1 eple som du også river, og  har en neve rosiner over. Press saft av en sitron eller 1/2 appelsin eller en mandarin over det hele.

Håper det smaker!

Kjøttdeiggryte med smak av Midt-Østen

Det går litt i rykk og napp med bloggskrivinga i disse førjulstider. Her skal du få en smakfull middagsrett som ikke krever all verdens tid ved kjøkkenbenken.

Jeg serverer det med en grønn salat og yoghurt naturell, som er smakt til med hvitløk og mynte. Det ligger oppskrift på dette nederst på denne sida.


Til 4 personer:

2 dl bulgur (du kan godt bruke couscous også)
1 lite blomkålhode
400 g kjøttdeig
1 gul løk
1 ss smør
1 ss olje (jeg blander smør og olje når jeg steker)
2 ts garam masala (her tror jeg du må til invandreren, ihvertfall her i Namsos, men hun har det ihvertfall)
1 ts gurkemeie
2 gulerøtter
salt og pepper etter smak


¤ Kok bulgur eller couscous etter anvisning på pakken. Vanligvis koker du opp dobbelt så mye vann som du har gryn (4 dl vann til 2 dl bulgur eller couscous). Heller det kokende vannet over bulgurgrynene og så lar du det stå til vannet er trukket inn og rører godt. Dette kan variere noe, så sjekk pakken. Står forklaringa på arabisk så kan du bruke mitt råd, det blir ikke så veldig galt.

¤ Skyll blomkålen og del den i små buketter.
¤ Skrell og hakk løken.
¤ Skrell gulerøttene og skjær dem i tynne skiver.
¤ Varm olje og smør i en gryte.
¤ Ha løk og kjøttdeig i gryta og brun alt sammen mens du hakker kjøttdeigen i mindre biter.
¤ Tilsett krydderet (garam masala og gurkemeie) og rør godt rundt og stek videre i et par minutter.
¤ Ha i blomkålbukettene og gulerotbitene. La det hele steke videre noen minutter.
¤ Smak til med salt og pepper.
¤ Bland bulguren (eller couscousen) i gryta og bland godt. La det hele bli varmt.



Server med en grønn salat. Her har jeg brukt en pose salat og 1/2 slangeagurk i skiver. Ingen dressing trenger du til dette.

Yoghurtsaus:
ca 2 dl yoghurt naturell (jeg kjøper tyrkisk yoghurt i en liten bøtte på Rema. 1 kg. Står i kjøleskapet ved siden av melka. Bøtta har rød skrift. Den er kjempegod.)
1 hvitløkfedd, finhakket
Noen mynteblader.
Bland alt godt.