onsdag 26. september 2012

Ølhøne

Dette er litt god-tid-mat.
Jeg bruker hel kylling i denne retten. Det går an å dele opp kyllingen for å spare steketid. Da bruker du ca halv steketid i ovnen.
Kjøttet må ligge litt i marinaden før du steker det, 1/2 time eller 1 time, alt etter hva du har av tid. Det går også fint å legge kyllingen i en dobbelplastpose og fylle med marinaden og la det hele ligge i kjøleskapet over natta.
Det blir kjempegod kraft!
Jeg kokte noen sukkererter og litt grønne bønner til og serverte med kokte poteter. Men kokt ris, litt broccoli eller fennikel smaker også bra.

Til 4 personer

1 stor kylling (er den liten kan du bruke 2 stk)
1 flaske lyst øl (pils går bra)
100 g smør
1/2 dl soyasaus
12 fedd hvitløk, knuste (skrell dem og knus dem med flatsida av en kniv)
1 ss brunt sukker (du kan også bruke samme mengde brun sirup)
1 ts sesamolje (har du det ikke så sløyf det, ikke bruk annen olje)
1 ts sambal oelek. Du kan bruke 1 finhakket rød chili istedet, vasket og tatt bort frøene inni.
Knapt 1/2 kyllingbuljonterning (et hjørne av terningen greier seg)
Salt og pepper

Litt sitronsaft og 2 ss kaldt smør til å piske inn i sausen tilslutt.

¤ Bland marinaden: Øl, soyasaus, sambal oelek, hvitløk, brunt sukker, sesamolje, salt (1/2 ts) og pepper og buljongterning. (NB: Smøret skal ikke i marinaden!)
¤ Legg kyllingen i denne marinaden en stund. Øs marinaden over kjøttet et par ganger underveis, eller fyll det i en dobbel plastpose og legg kyllingen i, og snu og vend litt på det hele.

¤ Varm ovnen til 160 grader.
¤ Smelt smøret.
¤ Bland smør og marinade i et ildfast fat og legg kyllingen oppi.
¤ Øs væsken over kyllingen før du setter det i ovnen.
¤ Sett det hele midt i ovnen. Her skal det stå i 1 1/2 til 2 timer. (Du kan halvere tida som sagt, ved å dele opp kyllingen).
¤ Hver halvtime (det står hvert kvarter i originaloppskrifta, så hvis du orker....) åpner du ovnsdøra og øser væske over kyllingen.



¤ Prøv med en kniv og kjenn etter om kjøttet slipper bena og om det siver ut klar kraft (ikke rosa farge, da må den stekes litt til). Slipper kjøttet bena, og har krafta som siver ut klar farge, er den ferdig.
¤ Kyllingen har godt av å hvile litt før du deler den opp til servering.
¤ Ha krafta i en kasserolle. Smak den til med litt sitronsaft og kjenn om det er passe med salt og pepper.
¤ Ta kasserollen av plata og pisk inn kaldt smør tilslutt.
¤ Syns du sausen er for tynn, kan du løse opp litt maisenamel (eller hvetemel) i kaldt vann og røre i sausen og gi den et oppkok.
¤ Server med kokte poteter eller ris med noen kokte grønnsaker til.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar