fredag 27. april 2012

Grissini

Fin å spise til supper og salater. Har du en dipp av et eller annet slag, er det godt å dyppe dem i det og bare spise dem som de er som litt kveldsgodt. Tzatsiki er min favoritt til grissiniene. Det har jeg lagt ut oppskrift på tidligere (under tilbehør).
Disse baker jeg i foodprosessoren, raskt og greit. Det skal bli en god og håndterlig deig å bake med. Kna den godt!


Av denne oppskrifta får du 64 stenger:

1 l hvetemel
3 dl lunkent vann
50 g gjær
2/3 dl olivenolje
1 ss sukker
2 ts salt
Rosmarin
Sesamfrø

¤ Smuldre gjæren i bakebollen
¤ Tilsett vannet, salt, sukker og olivenolje
¤ Når gjæren er oppløst, eller blitt myk i vannet, tilsetter du melet.
¤ Nå setter jeg på foodprosessoren og lar den gå i 30 sekunder. Da har jeg en god deigklump.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og kna den litt mer.
¤ Jeg deler deigen i 2 deler og smaker den ene delen til med tørket rosmarin og den andre ruller jeg i sesamfrø når jeg har bakt ut stengene. Du trenger egentlig ingen av delene, så her må du velge selv. Rosmarin gir god smak.
¤ La deigen heve i 30 minutter under et klede.
¤ Varm ovnen til 175 grader.
¤ Elt deigen lett.
¤ Jeg har allerede delt deigen i 2 og deler hver del igjen i 2 slik at jeg har 4 deler. Så deler jeg hver del i 8 små deler (halver deigen 3 ganger...).
¤ Rull deigen til smale stenger og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Det blir egentlig 3 fulle stekebrett, for presser du dem sammen på bare 2 brett, blir de liggende litt tett og klistres sammen under steking.
¤ Pensle stengene med vann.
¤ Når ovnen er varm steker du dem midt i ovnen i 25-30 minutter.
¤ Avkjøl dem på stekebrettet, da blir de sprøe og gode.

Stengene kan oppbevares i tett pose i flere dager, men ikke legg dem i tett pose før de er helt kalde. Det aller beste er å spise dem nystekte....



torsdag 26. april 2012

Fiskesuppe med karri

Dette er en jevnet, kraftig suppe, med god smak.
På bildet ser du at jeg har pyntet den med noen reker. Det kan du godt utelate. Det blir liksom luksusvariant når du har i noen blåskjell eller noen reker og pynter med dill tilslutt.

Til 4 personer:
500 g fiskefilet (hvis du bruker frossenfisk må suppa trekke 10 min. lenger enn det jeg antyder)
2 gulerøtter
1/2 persillerot ( kan utelates hvis du vil)
2 skiver sellerirot
1/2 purre
1 fennikel (liten)
2 sjalottløk, eller 1 liten, vanlig gul løk
2 ss smør (til å surre løken i)
2 ts karripulver
1 1/2 l fiskekraft, fra fiskebuljongterning
3 ss mykt smør
3 ss hvetemel
2 dl fløte eller seterrømme (ikke bruk lettrømme, da "sprekker" suppa litt)
3 ts presset sitronsaft
evt. 1 ts sukker
Så kan du tilsette tilslutt: 1 dl rensede reker eller la noen hele blåskjell koke med noen minutter.
Frisk dill smaker kjempegodt til hvis du klipper den over suppa tilslutt.

¤ Rens grønnsakene (gulerøtter, persillerot, sellerirot, og fennikel) og skjær dem i mindre biter.
¤ Finhakk løken.
¤ Smelt smøret tilsett karri.
¤ Tilsett løken og la den surre seg myk.
¤ Tilsett fiskekraft (kaldt vann + 3 fiskebuljongterninger)
¤ La det hele koke opp.
¤ Rør det myke smøret sammen med hvetemelet til det blir en ball. (Har du bare kaldt smør, så prøv å arbeide hvetemel og smør sammen med hendene til en ball).
¤ Tilset "ballen" i  den varme fiskekrafta og visp godt så det ikke blir klumper til "ballen" er oppløst. Da skal krafta ha blitt tykkere (jevnet).
¤ La det hele trekke i 5 minutter. Det betyr at det ikke skal fosskoke, bare boble svakt.
¤ Tilsett fløte eller rømme og la  det koke opp.
¤ Tilsett de oppskårede grønnsakene og la det hele trekke i noen minutter. Har du skåret grønnsakene i veldig små biter, trenger det kanskje bare 3 minutter, er bitene større trenger det kanskje 8 minutter.
¤ Skjær fiskefileten i mindre biter og tilsett dem i suppa.
¤ La alt trekke i bortimot 3 minutter til fisken er kokt.
¤ Smak til suppa med sitronsaft og litt sukker.

Så kan du strø dill over hvis du har. Persille eller gressløk går også fint.




onsdag 18. april 2012

Gulasjsuppe.

Denne oppskrifta er også fra God morgen Norge. Jeg syns den smaker godt og er forholdsvis enkel å lage.
Det går an å avskrekkes litt av den lange lista med ingredienser, men mye av det er ting man som oftest har i huset allikevel, som løk og hvitløk, hvetemel, poteter, en gulerot, buljongterninger...
Jeg begynner alltid med å skrelle ferdig rotgrønnsakene og skjære dem i terninger. Når du har gjort det er suppa nesten like rask å lage som en posesuppe. Litt overdrevet, men den smaker i hvert fall mye bedre.

Dette er til 4 personer:
100 g bacon skåret i biter
2 løk, finhakket
2 hvitløkfedd, hakket
400 g karbonadedeig (du kan godt bruke kjøttdeig i samme mengde)
1 ss paprikapulver
1 ss hvetemel
2 ts karve
3 ss tomatpure (hvis jeg kjøper en liten boks av merket Eldorado, bruker jeg hele boksen)
1 laurbærblad
1 1/2 l kraft ( vann + 3 buljongterninger )
1 grønn paprika
5 poteter, skrellet og delt i terninger
1 gulerot, skrellet og delt i terninger
2 skiver sellerirot, skrellet og delt i terninger

¤ Skrell poteter, gulerot og sellerirota og skjær dem i passe terninger og legg dem til side.
¤ Surr baconbiter, løk og hvitløk i en gryte. Bruk evt.litt olje eller smør. Surr til det blir blankt.
¤ Tilsett karbonadedeigen og smuldre den opp.
¤ Bland paprikapulver, hvetemel og karve og dryss det i gryta. Rør det godt sammen.
¤ Tilsett tomatpure, laurbærblad.
¤ Hell i kraft, det vil si 1 1/2 liter vann + 3 kjøttbuljongterninger.
¤ Kok det opp.
¤ Har du tid, kan du la dette koke i ca 10 minutter før du tilsetter rotgrønnsakene.
¤ Har du sultne ulver som venter på middagen, så tilsetter du rotgrønnsakene med en gang og lar alt koke ca 15 minutter til grønnsakene er møre.

Ved servering kan du drysse litt friske urter på toppen og servere en rømmeklatt til suppa.

tirsdag 17. april 2012

Stekt sei med rotfruktstappe, stekte epler og løk

Jeg har plukket opp denne oppskrifta på God morgen Norge, hos TVkokken Wenche Andersen. Av og til blir jeg lei av kokte poteter, og da er stappe god å ty til. Og det er jo så godt!
Stekte epler er alltid en slager til stekt fisk.
Lag stor posjon med rotfruktstappe. Jeg syns alle spiser mye mer stappe enn de spiser poteter....
Jeg har stekt fisken i stekepanne, men du kan godt steke den i ovnen i 12 - 15 minutter på 200 grader, for ellers trenger du 2 stekepanner til å lage denne retten.

Til 4 personer:

800 g seifilet
salt og pepper
rapsolje til steking (du kan også bruke smør)

Rotfruktstappe:
8 poteter
2 gulerøtter
3 skiver sellerirot (det er omtrent en halv rot som du kjøper i butikken)
4 ss smør
1 1/2 dl melk

Stekte epler og løk:
3 løk
3 ss smør
1 ts sukker
2 ss eplejuice eller vann
3 epler
1 ts karrypulver

Rotfruktstappe:
¤ Skrell potetene, gulerøttene og sellerirota og del dem i store terninger
¤ Kok grønnsakene i vann til de blir møre. Det tar ca 20 minutter.
¤ Hell av kokevannet.
¤ Mos grønnsakene til en grov mos.
¤ Ha mosen i kasserollen og tilsett først smøret og la det smelte i mosen.
¤ Tilsett melken og la det hele koke opp slik at det blir passe konsistens på mosen. Du kan smake til med salt og pepper hvis du vil, men det er ikke sikkert du syns at du trenger det.

Stekt løk og epler:
¤ Smelt smør i stekepanna og tilsett sukkeret.
¤ Skrell løken og skjær den i båter og ha den i panna. Stek løken til den blir myk.
¤ Del eplene i båter (ikke skrell dem) og tilsett dem i panna.
¤ Strø karrypulver over og ha i eplejuicen eller vann.
¤ Stek til alt er gjennomvarmt, men ikke stek det for lenge, da blir eplene for dvaske. De skal beholde litt av friskheten.

Fisken:
¤ Varm oljen i panna.
¤ Del fisken i porsonsbiter og strø på salt og pepper.
¤ Stek fisken ca 3 minutter på hver side.
Du kan også stek fisken i ovnen som jeg sa inledningsvis. Da varmer du ovnen til 200 grader, strør salt og pepper på fiskebitene og legger dem på en smurt bakeplate. Putt dem midt i ovnen i 12 - 15 minutter, alt etter tykkelsen på fisken. Jeg bruker 3 cm tykkelse på fisken som et mål. Tykkere enn 3 cm = 15 minutter.

mandag 16. april 2012

Pasta med skinke og pesto

Du må lage pestoen selv til denne retten. Da smaker det bare så godt! Liker du ikke smaken av basilikum, kan du bruke persille i stedet, eller ruccolasalat. Det gir en mildere smak, men for oss som elsker basilikum er den det eneste rette i pesto.....
Lørdagskos vil jeg si om denne retten, men den går bra som middag også. Kanskje du trenger litt mer pasta enn det jeg foreslår hvis 4 sultne skal bli middagsmett.
Gidder du ikke å lage pestoen selv, så kjøp et glass ferdig. Det blir ikke så aller værst det heller...


Til 4 personer:
300 g fersk pasta (type pasta velger du selv egentlig)
2 ss olivenolje
20 cherrytomater
1/2 ts salt
12 -15 skiver skinke (spekeskinke eller seranoskinke)
Frisk basilikum til pynt (eller persille for den som liker det bedre)

Pesto:
Ca 25-30 blader basilikum
3 ss pinjekjerner
3 hvitløkfedd, skrellet
1 1/2 dl olivenolje
Ca 50 g parmesanost, skåret i store biter
Salt

¤ Varm ovnen til 125 grader.
¤ Vask tomatene og legg dem hele i et ildfast fat.
¤ Drypp olivenolje over tomatene og strø over litt salt.
¤ Sett tomatene midt i ovnen i 20 minutter.

Pestoen:
¤ Legg basilikum, pinjekjerner, hvitløk og parmesanost i en foodprosessor eller en hurtigmikser og la mikseren gå til det er en grov blanding.
¤ Mens mikseren går, tilsetter du olivenoljen i en tynn stråle.
¤ La mikseren gå til du har en jevn masse.
¤ Smak til med salt.

¤ Kok pastaen etter det som står på pakken.
¤ Når pastaen er ferdig heller du av kokevannet og blander pestoen i pastaen.
¤ Bland så i bakte cherrytomater og oppdelt skinke.

Har du litt ekstra parmesanost, så riv den og strø den over.
Velbekomme!

Makaronigrateng

God og enkel hverdagsmat.
Dette er en modernisering av en middagsrett min mor kalte "skinkegrateng". Hun brukte bare makaroni og kokt skinke i retten. Det ble servert med kokte poteter og smeltet smør til.
Fremdeles syns jeg denne retten er god uten grønnsakene i, altså med bare skinke og makaroni under gratengsaus av egg og melk.
Denne oppskrifta er som sagt litt videreutviklet og har grønnsaker i retten.
Oppskrifta er til 4 personer, men den kan lett forminskes. Jeg har en god regel for gratengsausen, som bare består av sammenvispet egg og melk... bruker du 4 egg som her, tar du 4 dl melk, bruker du 3 egg tar du 3 dl melk osv... Slik kan du sjonglere med mengden du vil lage.
Fremdeles serverer jeg kokte poteter og litt smeltet smør til.
5 dl makaroni
250 g kokt skinke (jeg kjøper oftest billig skinkepålegg og skjærer i strimler.)
1 løk
2 hvitløkfedd
3 ss olje til steking
1 ts oregano, timian eller basilikum (velg det du har eller liker best, eller utelat hele greia...)
1/2 purre
2 paprika
1 liten boks mais
4 egg
4 dl melk
1 ts salt
pepper
ca 2 dl revet ost

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Kok makaronien etter anvisningen på pakken.
¤ Finhakk løk og hvitløk og surr det litt i olje i en stekepanne sammen med krydderet.
¤ Hakk skinken i  fine strimler.
¤ Skjær purre i tynne skiver og paprika i tynne strimler.
¤ Ha makaronien i en smurt ildfast form eller en liten ovnsplate.
¤ Bland inn resten av ingrediensene i makaronien (stekt løkblanding, skinke, paprika, purre og mais).
¤ Visp lett sammen eggene og melken. Tilsett saltet.
¤ Ha eggeblandingen i formen.
¤ Riv osten og strø den på toppen.
¤ Sett formen midt i ovnen i 30 minutter. Da skal eggestanden ha stivnet og osten blitt litt gylden.

Du kan servere salat til, kokte poteter og smeltet smør.
Prøv også samme oppskrift, men utelat alle grønnsakene og bruk bare skinke og makaroni og egg og melk... og litt salt. Stek på samme måte og server da også salat og poteter og smeltet smør til. Det blir godt det også!