tirsdag 20. mars 2012

Risotto med bacon og sopp

For å lage skikkelig risotto må du kjøpe risottoris. Våre butikker er ikke veldig assorterte, men stort sett har de denne typen ris etterhvert. Her i Namsos er invandrer-butikken den sikreste i så måte.
En god risotto må kokes og spees sakte. Det vil si at du ikke skal ha i all væsken med en gang, men spe med den litt etter litt.
Jeg har brukt bacon i denne retten, men du kan godt bruke stekt kyllingfilet istedet.
Dette er til 4 personer:
4 dl risottoris
4 sjalottløk
1 dl hvitvin (har du ikke det så bare utelat det, pluss bare på med 1 dl ekstra buljong og bruk 2 ss sitronsaft i tillegg)
10 dl kyllingkraft (fra buljongterning)
ca 5 dl sopp (er det soppkraft på soppen så bruk det i buljongen)
olivenolje
4 ss smør
revet parmesan (her kan du selv bestemme mengden, jeg bruker ca 2 - 3 dl revet ost)
10 - 12 skiver bacon
4 -5 vårløk
 Frisk bladpersille til å strø over tilslutt

¤ Baconet skal sprøstekes i en panne og holdes varmt.
¤ Sprøstek så soppen i baconfettet og hold det også varmt.

Slik lager du selve risottoen:
¤ Kok opp kyllingkraften.
¤ Finhakk sjalottløken.
¤ Varm noen ss olivenolje i en gryte og fres sjalottløken og risen. Begge deler skal bli blanke, ikke brune. Dette tar bare et minutt.
¤ Har du vin du skal bruke, så hell den i gryta med risen og løken, og la vinen koke inn.
¤ Skru varmen litt ned, jeg bruker 4+ eller 5 på induksjon.
¤ Nå skal du spe med kyllingkraft litt etter litt, og la krafta koke inn i risen for hver gang. Rør jevnt hele tiden. Du skal bruke 20 minutter på å spe og koke inn kraft. Da er det ferdig.
Koker det for raskt inn, må du dempe varmen på plata. Prosessen SKAL ta 20 minutter nemlig. Når risen er kokt ferdig ligner konsistensen litt på risgrøt.
¤ Rør inn smør og revet ost i risen.
¤ Smak den til med salt og pepper hvis det trengs.
¤ Ha risottoen i en stor serveringsskål.
¤ Legg over risen: Sprøstekt sopp og bacon, vårløk skåret i tynne skiver og strø persille over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar