Dette er min mors oppskrift på tomatsild. Den har fulgt meg i alle år og den er verdens beste! Intet mindre!
Jeg hadde tenkt jeg skulle få tid til å legge ut min gode oppskrift på rødkål også før jul. Den er med fiken og aprikos, epler og bær og portvin i. Den er også verdens beste, men noe får gjenstå til senere. Selv pensjonister får det litt travelt av og til...
Jeg ønsker dere en riktig god jul alle sammen og takk for at dere leser bloggen min! Det syns jeg er så inspirerende.
5 kryddersildfileter (ikke bruk spekesild, det blir ikke like godt)
1 dl tomatpure
1/2 dl olje (her kan du bruke både olivenolje eller maisolje)
1/2 dl 7% eddik (jeg bruker vineddik, rød eller hvit)
1 1/2 dl sukker
1 dl vann
1 gul løk skåret i tynne skiver
3 - 4 laurbærblad
¤ Rør sammen tomatpure, eddik, sukker og vann.
¤ Rør oljen sakte i. Hvis du tilsetter oljen for raskt skiller blandingen seg. Derfor: Rør ivrig hele tiden og tilsett oljen i en tynn stråle.
¤ Skjær sildefiletene i biter.
¤ Legg løk og sild lagvis i en krukke.
¤ Legg laurbærblad innimellom eller stikk dem ned langs sidene i krukka.
¤ Hell over laken du har laget.
Silda bør stå og trekke i 2 døgn, men kan godt spises etter 1 døgn også....
torsdag 22. desember 2011
tirsdag 20. desember 2011
Peppermynteknapper.
Det blir ikke jul her uten peppermynteknapper.
Oppskriften stammer fra svigermor og jeg tror jeg har laget dem hvert år i mitt samboerskap med Ivar. De er søte, veldig søte. Gode også.
Du må tilsette eggehviten litt etter litt og jobbe med massen, kna den liksom. Den skal bli en myk og medgjørlig masse som er god å trille ut. Tilsetter du for mye eggehvite blir massen for klisset og det må mer melis til. Sånn kan du jo holde på til "deigen" kjennes ut som en god modelleirmasse å forme.
Dette er en stor oppskrift (jeg lager halvparten):
1/2 kg melis
1 eggehvite (kanskje 2 hvis hviten er liten)
1/2 ts tragant (det kjøpes på apoteket)
15 dråper peppermynteolje (apoteket)
2 dråper glyserol (kjøpes på apoteket og holder i 20 år..)
Konditorfarge.
¤ Ha melisen i en bolle.
¤ Visp eggehviten litt (ikke stivpisk, bare så den bobler litt)
¤ Tilsett i eggehviten: Peppermynteolje og glyserol og konditorfarge.
¤ Tilsett traganten i melisen.
¤ Ha det meste av eggehviten i melisen.
¤ Nå skal du kna massen sammen med fingrene slik at massen blir som modelleirmasse og blir lett å trille eller forme. Du må tilsette mer eggehvite eller melis alt etter om massen er for tørr eller for klisset.
Dette tar ikke så mange minuttene.
¤ Jeg triller en pølse og skjærer biter av massen og legger dem i en tett boks. Legg mellomleggspapir mellom lagene.
Oppskriften stammer fra svigermor og jeg tror jeg har laget dem hvert år i mitt samboerskap med Ivar. De er søte, veldig søte. Gode også.
Du må tilsette eggehviten litt etter litt og jobbe med massen, kna den liksom. Den skal bli en myk og medgjørlig masse som er god å trille ut. Tilsetter du for mye eggehvite blir massen for klisset og det må mer melis til. Sånn kan du jo holde på til "deigen" kjennes ut som en god modelleirmasse å forme.
Dette er en stor oppskrift (jeg lager halvparten):
1/2 kg melis
1 eggehvite (kanskje 2 hvis hviten er liten)
1/2 ts tragant (det kjøpes på apoteket)
15 dråper peppermynteolje (apoteket)
2 dråper glyserol (kjøpes på apoteket og holder i 20 år..)
Konditorfarge.
¤ Ha melisen i en bolle.
¤ Visp eggehviten litt (ikke stivpisk, bare så den bobler litt)
¤ Tilsett i eggehviten: Peppermynteolje og glyserol og konditorfarge.
¤ Tilsett traganten i melisen.
¤ Ha det meste av eggehviten i melisen.
¤ Nå skal du kna massen sammen med fingrene slik at massen blir som modelleirmasse og blir lett å trille eller forme. Du må tilsette mer eggehvite eller melis alt etter om massen er for tørr eller for klisset.
Dette tar ikke så mange minuttene.
¤ Jeg triller en pølse og skjærer biter av massen og legger dem i en tett boks. Legg mellomleggspapir mellom lagene.
fredag 16. desember 2011
Brente mandler.
De hører liksom jula til.
Dette er arbeid for voksne, brennvarmt og skummelt, men gode er de og verd strevet. Det tar forresten ikke så lang tid å lage, så ordet "strev" var kanskje litt malplassert.
Jeg rister mandlene i ovnen først, det gir dem sprøhet og de blir nesten alt for gode...
Du trenger:
250 g mandler
1/4 dl vann
75 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
En knapp spiseskje meierismør
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Legg mandlene utover en stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Stek dem midt i ovnen i ca 10 minutter.
Mens mandlene ristes i ovnen:
¤ Ha vann, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og kok det opp.
¤ La denne sukkerlaken småkoke i 2-3 minutter til sukkeret er oppløst i vannet.
¤ Ta mandlene ut av ovnen og ha dem i kasserollen med sukkerlaken i.
¤ Nå begynner jobben, og du må røre hele tiden.
¤ Bruk middels varme på stekeplata og iallefall ikke høy varme. Prosessen går raskere med høy varme, men sukkeret brennes og det smaker ikke godt.
¤ Først vil sukkeret krystallisere seg og mandlene blir hvit-grå (og litt triste) å se til. Sukkeret er blitt snø-aktig og pulverisert.
¤ Så kommer en ny fase etter noen (kanskje 6-8) minutter hvor sukkret smelter og blir lysebrunt.
¤ Rør videre til alle mandlene er blitt lysebrune og glaserte. Da tilsetter du en knapp spiseskje meierismør og rører det ned i mandlene slik at de blir blanke og fine.
¤ Legg mandlene utover et stekebrett dekket med bakepapir eller matpapir og la dem bli kalde.
¤ Når de er avkjølet brekker du dem fra hverandre og fyller dem på glass.
Dette er arbeid for voksne, brennvarmt og skummelt, men gode er de og verd strevet. Det tar forresten ikke så lang tid å lage, så ordet "strev" var kanskje litt malplassert.
Jeg rister mandlene i ovnen først, det gir dem sprøhet og de blir nesten alt for gode...
Du trenger:
250 g mandler
1/4 dl vann
75 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
En knapp spiseskje meierismør
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Legg mandlene utover en stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Stek dem midt i ovnen i ca 10 minutter.
Mens mandlene ristes i ovnen:
¤ Ha vann, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og kok det opp.
¤ La denne sukkerlaken småkoke i 2-3 minutter til sukkeret er oppløst i vannet.
¤ Ta mandlene ut av ovnen og ha dem i kasserollen med sukkerlaken i.
¤ Nå begynner jobben, og du må røre hele tiden.
¤ Bruk middels varme på stekeplata og iallefall ikke høy varme. Prosessen går raskere med høy varme, men sukkeret brennes og det smaker ikke godt.
¤ Først vil sukkeret krystallisere seg og mandlene blir hvit-grå (og litt triste) å se til. Sukkeret er blitt snø-aktig og pulverisert.
¤ Så kommer en ny fase etter noen (kanskje 6-8) minutter hvor sukkret smelter og blir lysebrunt.
¤ Rør videre til alle mandlene er blitt lysebrune og glaserte. Da tilsetter du en knapp spiseskje meierismør og rører det ned i mandlene slik at de blir blanke og fine.
¤ Legg mandlene utover et stekebrett dekket med bakepapir eller matpapir og la dem bli kalde.
¤ Når de er avkjølet brekker du dem fra hverandre og fyller dem på glass.
torsdag 15. desember 2011
Smør
Mangler du smør til julekakene? Gjør det Tine ikke klarer for tiden, lag ditt eget. Det tar 12 minutter. Godt blir det også!
Her må du bruke mixer ellers får du krampe i arma.
Mitt smør er laget med både fløte og rømme, men du kan lage smøret med bare fløte også.
3 dl kremfløte
3 dl seterrømme
2 ts salt
¤ Ha kremfløten og seterrømmen i mixeren og sett på full visping. Visp slik i ca 10 minutter. Da vil du se at krem-massen skiller ut vann-lignende væske.
¤ Når det som er i bollen skilles, det vil si det blir en væske og en gul masse (som er smøret), da tilsetter du saltet.
¤ Bruk hendene og rør litt slik at saltet fordeler seg i smørmassen.
¤ Samle opp smøret inn i hånda og klem det sammen til en klump. Det kommer litt hvit melk ut av smøret og den skal du skylle ut ved å "vaske" smøret i kaldt vann.
¤ Fyll kaldt vann i en bolle og vask smørklumpen slik at den hvite væsken vaskes ut. Gjør dette i et vann til (fyll rent, kaldt vann på nytt i bollen og vask en gang til).
Det var det! Du får ca 250 g smør av denne oppskrifta.
Her må du bruke mixer ellers får du krampe i arma.
Mitt smør er laget med både fløte og rømme, men du kan lage smøret med bare fløte også.
3 dl kremfløte
3 dl seterrømme
2 ts salt
¤ Ha kremfløten og seterrømmen i mixeren og sett på full visping. Visp slik i ca 10 minutter. Da vil du se at krem-massen skiller ut vann-lignende væske.
¤ Når det som er i bollen skilles, det vil si det blir en væske og en gul masse (som er smøret), da tilsetter du saltet.
¤ Bruk hendene og rør litt slik at saltet fordeler seg i smørmassen.
¤ Samle opp smøret inn i hånda og klem det sammen til en klump. Det kommer litt hvit melk ut av smøret og den skal du skylle ut ved å "vaske" smøret i kaldt vann.
¤ Fyll kaldt vann i en bolle og vask smørklumpen slik at den hvite væsken vaskes ut. Gjør dette i et vann til (fyll rent, kaldt vann på nytt i bollen og vask en gang til).
Det var det! Du får ca 250 g smør av denne oppskrifta.
Tunfisksalat med smak av pepperrot
Har du 4-5 kalde, kokte poteter på lager er dette en rask og god og mettende middag i førjulsmørket.
Du trenger til 4 sultne:
2 bokser tunfisk i olje
1 pk dypfryste erter
5 kokte, kalde poteter
1 liten rødløk
grønn salat
Saus:
1 eggeplomme
2 ts sennep
2 ts eddik
1/2 ts pepper
litt salt
1 dl olivenolje
1 dl kesam
2 ss vann
3 ss revet pepperrrot (jeg bruker pepperrot fra tube som Røthe og Mega selger)
Pynt:
Frisk dill (dette kan du sløyfe, men det gir god smak)
¤ Vask salaten og legg den utover et stort fat.
¤ Bland sammen tunfisken og ertene.
¤ Del potetene i tykke skiver.
¤ Skjær rødløken i tynne skiver.
¤ Legg oppå salaten på fatet, lagvis: Tunfisk og erter, poteter og tynne skiver rødløk.
Lag sausen:
¤ Bland godt sammen eggeplomme, sennep, eddik, pepper og salt. (Jeg bruker å gjøre dette i foodprocessoren).
¤ Tilsett oljen i en tynn stråle mens du pisker. Det skal bli en ganske fast, jevn, lysegul saus.
¤ Tilsett kesam og revet pepperrot og bland alt godt.
Du kan ha sausen over salaten som dressing (som jeg har gjort på bildet), eller servere den ved siden av. Pynt med en raus neve frisk dill.
Du trenger til 4 sultne:
2 bokser tunfisk i olje
1 pk dypfryste erter
5 kokte, kalde poteter
1 liten rødløk
grønn salat
Saus:
1 eggeplomme
2 ts sennep
2 ts eddik
1/2 ts pepper
litt salt
1 dl olivenolje
1 dl kesam
2 ss vann
3 ss revet pepperrrot (jeg bruker pepperrot fra tube som Røthe og Mega selger)
Pynt:
Frisk dill (dette kan du sløyfe, men det gir god smak)
¤ Vask salaten og legg den utover et stort fat.
¤ Bland sammen tunfisken og ertene.
¤ Del potetene i tykke skiver.
¤ Skjær rødløken i tynne skiver.
¤ Legg oppå salaten på fatet, lagvis: Tunfisk og erter, poteter og tynne skiver rødløk.
Lag sausen:
¤ Bland godt sammen eggeplomme, sennep, eddik, pepper og salt. (Jeg bruker å gjøre dette i foodprocessoren).
¤ Tilsett oljen i en tynn stråle mens du pisker. Det skal bli en ganske fast, jevn, lysegul saus.
¤ Tilsett kesam og revet pepperrot og bland alt godt.
Du kan ha sausen over salaten som dressing (som jeg har gjort på bildet), eller servere den ved siden av. Pynt med en raus neve frisk dill.
Brynhilds havrekjeks
Denne oppskrifta har jeg fått av svigerinne Herdis på Otterøya.
Siden jeg fikk den har jeg bare bakt havrekjeks etter denne oppskrifta.
Brynhild er en kjent dame på Otterøya og oppskrifta kommer fra henne. Det er en meget god og enkel oppskrift å bake etter og kjeksene blir sprøe og gode.
Siden jeg fikk den har jeg bare bakt havrekjeks etter denne oppskrifta.
Brynhild er en kjent dame på Otterøya og oppskrifta kommer fra henne. Det er en meget god og enkel oppskrift å bake etter og kjeksene blir sprøe og gode.
Ingrediensene måles i kopper og er enkel å halvere eller doble. Dette er originaloppskrifta og den er stor. Jeg halverer, og det blir bortimot 100 små havrekjeks ca 5 cm i diameter. I tillegg kan man godt knipe litt inn på sukkeret for den er ganske søt, men ikke så drastisk som å halvere mengden, da blir ikke kjeksen god.
6 kopper små havregryn (lettkokte- står det på pakken)
4 kopper hvetemel
6 ts hjortetakksalt (hornsalt- står det på den pakken...)
2 kopper sukker
200 g Melange margarin (ikke bruk meierismør, kjeksene blir mye sprøere med margarin)
2 kopper lunkent vann
¤ Varm ovnen til 190 grader.
¤ Bland alt det tørre.
¤ Smuldre smøret i blandingen.
¤ Ha i lunkent vann og samle alt til en deig.
¤ Kanskje trenger du mer mel (jeg trenger alltid det) for at det skal bli en god deig. Den skal ikke være klisset.
¤ Deigen kjevles ut med det samme den lages ferdig. Prikkes.
¤ Stikk ut kjeks med et glass og legg på stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Stek kjeksene midt i ovnen i ca 10 minutter.
Oppbevares i tett boks. De holder seg faktisk i månedsvis. Kan ikke fryses.
tirsdag 13. desember 2011
Torsk med fennikel
Fennikel er en grønnsak som blir lite brukt. Den har et snev av anissmak og er litt uvant for oss.
I denne retten kokes fenniklen først og da blir den litt søt i smaken. Det passer veldig godt til den milde torsken. Med litt pesto på toppen og fløte i sausen smaker det kjempegodt!
Til 4 personer trenger du:
3 fennikler
6 dl grønnsakbuljong
4 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
800 g torskefilet (du kan også bruke seifilet, det blir like godt)
1 1/2 dl fløte
ca 100 g revet hvit ost (gjerne med litt smak, som jarlsberg)
salt, 2 ts
pepper, 1 ts
Pesto: (du kan kjøpe ferdig pesto hvis du vil):
2 ss pinjekjerner
frisk basilikum, ca 1/2 plante
1 dl olivenolje
25 g parmesan
salt og pepper, 1/2 ts av hver
Sett ovnen på 250 grader.
¤ Vask fenniklene og ta bort "bustene" på toppen, og skjær bort litt av bunnen på hver av dem.
¤ Del hver fennikel i 6-8 båter.
¤ Ha dem i en kasserolle sammen med 6 dl grønnsakbuljong, 4 grovhakkede fedd hvitløk og 3 ss olivenolje.
¤ Kok opp og la det koke under lokk på ganske sterk varme i 15 minutter.
¤ Mens fenniklene koker lager du pestoen.
¤ Ha alle ingrediensene (untatt salt og pepper) i foodprocessoren og la den gå til det er blitt en jevn masse. Smak det til med salt og pepper tilslutt.
¤ Når fenniklene er ferdig kokt løfter du dem forsiktig over i et ildfast fat. Tøm bort grønnsakvannet.
¤ Del fisken i store biter og legg den over fenniklene i forma.
¤ Strø over salt og pepper.
¤ Hell på fløten.
¤ Ha pestoen over det hele. Jeg klatter den litt over her og der.
¤ Riv osten og strø den på toppen.
¤ Sett forma høyt i stekovnen og stek i 10 minutter til fisken er gjennomstekt.
Du kan bruke grill i 4-5 minutter tilslutt. Da får retten en fin gyllen farge.
Du kan servere brød til eller koke litt ris eller poteter.
I denne retten kokes fenniklen først og da blir den litt søt i smaken. Det passer veldig godt til den milde torsken. Med litt pesto på toppen og fløte i sausen smaker det kjempegodt!
Til 4 personer trenger du:
3 fennikler
6 dl grønnsakbuljong
4 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
800 g torskefilet (du kan også bruke seifilet, det blir like godt)
1 1/2 dl fløte
ca 100 g revet hvit ost (gjerne med litt smak, som jarlsberg)
salt, 2 ts
pepper, 1 ts
Pesto: (du kan kjøpe ferdig pesto hvis du vil):
2 ss pinjekjerner
frisk basilikum, ca 1/2 plante
1 dl olivenolje
25 g parmesan
salt og pepper, 1/2 ts av hver
Sett ovnen på 250 grader.
¤ Vask fenniklene og ta bort "bustene" på toppen, og skjær bort litt av bunnen på hver av dem.
¤ Del hver fennikel i 6-8 båter.
¤ Ha dem i en kasserolle sammen med 6 dl grønnsakbuljong, 4 grovhakkede fedd hvitløk og 3 ss olivenolje.
¤ Kok opp og la det koke under lokk på ganske sterk varme i 15 minutter.
¤ Mens fenniklene koker lager du pestoen.
¤ Ha alle ingrediensene (untatt salt og pepper) i foodprocessoren og la den gå til det er blitt en jevn masse. Smak det til med salt og pepper tilslutt.
¤ Når fenniklene er ferdig kokt løfter du dem forsiktig over i et ildfast fat. Tøm bort grønnsakvannet.
¤ Del fisken i store biter og legg den over fenniklene i forma.
¤ Strø over salt og pepper.
¤ Hell på fløten.
¤ Ha pestoen over det hele. Jeg klatter den litt over her og der.
¤ Riv osten og strø den på toppen.
¤ Sett forma høyt i stekovnen og stek i 10 minutter til fisken er gjennomstekt.
Du kan bruke grill i 4-5 minutter tilslutt. Da får retten en fin gyllen farge.
Du kan servere brød til eller koke litt ris eller poteter.
mandag 12. desember 2011
Kransekakestenger.
Verdens enkleste, men de er faktisk gode. Jeg kjøper kransekakemasse (på Rema, type: Landlord, for de pakkene er ikke så store).
Selvsagt kan du lage "massen" selv, av malte mandler, melis og eggehvite, men jeg syns kakene blir bedre med den ferdigekjøpte kakemassen.
Det trengs forøvrig ingen mengdeoppskrift til dette.
Trill massen ut til fingertykke ruller og del dem i passe lengder. Hvis du triller rullene tynnere enn en finger, må du steke dem kortere. De blir ikke gode hvis de steker for lenge, bare tørre.
De skal være litt rå inni og bli svakt brun utenpå.
¤ Varm ovnen til 210 grader.
¤ Legg lengdene på et stekebrett dekket med bakepapir.
¤ Stek dem midt i ovnen i 10 minutter.
¤ Avkjøl dem på rist.
Du kan dyppe endene av kakene i smeltet sjokolade (det er no' kliss egentlig, men hvis du vil - de smaker godt uten også).
De er fine å fryse, men da uten sjokoladedryppet.. Det må du gjøre før servering.
Selvsagt kan du lage "massen" selv, av malte mandler, melis og eggehvite, men jeg syns kakene blir bedre med den ferdigekjøpte kakemassen.
Det trengs forøvrig ingen mengdeoppskrift til dette.
Trill massen ut til fingertykke ruller og del dem i passe lengder. Hvis du triller rullene tynnere enn en finger, må du steke dem kortere. De blir ikke gode hvis de steker for lenge, bare tørre.
De skal være litt rå inni og bli svakt brun utenpå.
¤ Varm ovnen til 210 grader.
¤ Legg lengdene på et stekebrett dekket med bakepapir.
¤ Stek dem midt i ovnen i 10 minutter.
¤ Avkjøl dem på rist.
Du kan dyppe endene av kakene i smeltet sjokolade (det er no' kliss egentlig, men hvis du vil - de smaker godt uten også).
De er fine å fryse, men da uten sjokoladedryppet.. Det må du gjøre før servering.
onsdag 7. desember 2011
Bestemor Kjerstis kokosmakroner
Enkle og raske å lage, men ikke like enkle å oppbevare. De er gode og de skal være sprø utenpå og myke inni.
Hvis de stekes på for sterk varme, eller stekes for lenge, blir de tørre. Da blir de ikke gode!
De må lagres i boks i toppen 2 lag, med papir imellom. Lagrer du dem i flere lag knuses de underste.
Til ca 40 gode makroner trenger du:
3 eggehviter
180 g melis
250 g kokosmasse
¤ Varm ovnen til 180 grader.
¤ Stivpisk eggehviter og melis til det blir en hvit, seig masse. Jeg bruker håndmixer til dette, men er du iherdig, går det sikkert greit å piske for hånd også.
¤ Tilsett kokosmassen og bland forsiktig. Det betyr at du IKKE skal bruke mixeren til dette, men røre med en skje eller slikkepotten slik at kokosmassen blander seg inn i den seige egg- og melismassen.
¤ Bruk to spiseskjeer og sett små kaker av massen på et stekebrett dekket med bakepapir. Bakepapiret er viktig til dette, ellers vil du ikke få kokosmakronene løs fra plata.
¤ Stek dem midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter. Jeg må kanskje tilføye at 10 minutter er perfekt på min ovn. Du må ikke steke dem for lenge! De skal bli litt gyldne på toppen, det ser du av bildet, men absolutt ikke brune.
Du kan kjenne litt på dem før du tar dem ut av ovnen. Er de ikke stekt nok, vil overflaten være veldig svak og ikke holde at du trykker på den i det hele tatt. Da steker du dem i 1 minutt til. Jeg tror at 10 minutter er maks steketid, men kanskje er 9 minutter nok også i din ovn.
¤ Når makronene er ferdigstekt lar du dem ligge på stekplaten i 2- 3 minutter før du bruker en stekespade og legger dem på rist.
¤ Avkjøl dem godt før du legger dem i en boks og følg rådet mitt som står over bildet av kakene.
Hvis de stekes på for sterk varme, eller stekes for lenge, blir de tørre. Da blir de ikke gode!
De må lagres i boks i toppen 2 lag, med papir imellom. Lagrer du dem i flere lag knuses de underste.
Til ca 40 gode makroner trenger du:
3 eggehviter
180 g melis
250 g kokosmasse
¤ Varm ovnen til 180 grader.
¤ Stivpisk eggehviter og melis til det blir en hvit, seig masse. Jeg bruker håndmixer til dette, men er du iherdig, går det sikkert greit å piske for hånd også.
¤ Tilsett kokosmassen og bland forsiktig. Det betyr at du IKKE skal bruke mixeren til dette, men røre med en skje eller slikkepotten slik at kokosmassen blander seg inn i den seige egg- og melismassen.
¤ Bruk to spiseskjeer og sett små kaker av massen på et stekebrett dekket med bakepapir. Bakepapiret er viktig til dette, ellers vil du ikke få kokosmakronene løs fra plata.
¤ Stek dem midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter. Jeg må kanskje tilføye at 10 minutter er perfekt på min ovn. Du må ikke steke dem for lenge! De skal bli litt gyldne på toppen, det ser du av bildet, men absolutt ikke brune.
Du kan kjenne litt på dem før du tar dem ut av ovnen. Er de ikke stekt nok, vil overflaten være veldig svak og ikke holde at du trykker på den i det hele tatt. Da steker du dem i 1 minutt til. Jeg tror at 10 minutter er maks steketid, men kanskje er 9 minutter nok også i din ovn.
¤ Når makronene er ferdigstekt lar du dem ligge på stekplaten i 2- 3 minutter før du bruker en stekespade og legger dem på rist.
¤ Avkjøl dem godt før du legger dem i en boks og følg rådet mitt som står over bildet av kakene.
tirsdag 6. desember 2011
Karins gode pepperkaker.
Julebaksten fortsetter:
Denne oppskrifta fikk jeg av min svenske venninne Karin, sikkert for 25 år siden.
Jeg har bakt etter andre pepperkake-oppskrifter også opp gjennom årene, men denne kommer jeg hele tiden tilbake til.
Deigen skal lages en dag i forveien og stå kjølig natta over (som alle julekakedeiger har jeg inntrykk av).
De egner seg ikke til pynt, sånn pynt som skal henge i vinduet og som skal bli til byggverk. Til det er de for sprøe. MEN de smaker godt, det kan jeg garantere!
100 g meierismør
100 g sukker
1 ts kanel (malt)
1 ts nellik (malt)
1 ts ingefær (malt)
1 ts natron
1 dl fløte
1 ss sirup (jeg bruker mørk sirup, men du kan helt sikkert bruke lys sirup også )
250 g hvetemel
¤ Ha smør, sukker, sirup og krydder (ikke natron!) i en kasserolle og varm det til sukkeret er smeltet.
¤ Ta kasserollen av platen.
¤ Tilsett fløte.
¤ Avkjøl blandingen.
¤ Bland natron i melet og tilsett dette i blandingen i kasserollen.
¤ Rør det sammen til en jevn deig.
¤ La det stå tildekket og kjølig over natten. Jeg setter det i kjelleren, men kjøleskapet duger også.
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Ha litt mel på bakebenken (bruk tre-benken og ikke steinplata).
¤ Ta ut litt deig og mykgjør den litt i hånda og kjevle den ut til en tynn leiv.
¤ Stikk ut pepperkakefigurer.
¤ Legg dem på en stekeplate som er dekket med bakepapir.
¤ Stek dem i 5 minutter og avkjøl dem på rist.
Kakene oppbevares best i tett boks. Jeg tror ikke slike kaker egner seg for frysing, da forsvinner sprøheten, men de holder seg lenge i en tett boks, eller på et glass med lokk som på bildet under.
Denne oppskrifta fikk jeg av min svenske venninne Karin, sikkert for 25 år siden.
Jeg har bakt etter andre pepperkake-oppskrifter også opp gjennom årene, men denne kommer jeg hele tiden tilbake til.
Deigen skal lages en dag i forveien og stå kjølig natta over (som alle julekakedeiger har jeg inntrykk av).
De egner seg ikke til pynt, sånn pynt som skal henge i vinduet og som skal bli til byggverk. Til det er de for sprøe. MEN de smaker godt, det kan jeg garantere!
100 g meierismør
100 g sukker
1 ts kanel (malt)
1 ts nellik (malt)
1 ts ingefær (malt)
1 ts natron
1 dl fløte
1 ss sirup (jeg bruker mørk sirup, men du kan helt sikkert bruke lys sirup også )
250 g hvetemel
¤ Ha smør, sukker, sirup og krydder (ikke natron!) i en kasserolle og varm det til sukkeret er smeltet.
¤ Ta kasserollen av platen.
¤ Tilsett fløte.
¤ Avkjøl blandingen.
¤ Bland natron i melet og tilsett dette i blandingen i kasserollen.
¤ Rør det sammen til en jevn deig.
¤ La det stå tildekket og kjølig over natten. Jeg setter det i kjelleren, men kjøleskapet duger også.
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Ha litt mel på bakebenken (bruk tre-benken og ikke steinplata).
¤ Ta ut litt deig og mykgjør den litt i hånda og kjevle den ut til en tynn leiv.
¤ Stikk ut pepperkakefigurer.
¤ Legg dem på en stekeplate som er dekket med bakepapir.
¤ Stek dem i 5 minutter og avkjøl dem på rist.
Kakene oppbevares best i tett boks. Jeg tror ikke slike kaker egner seg for frysing, da forsvinner sprøheten, men de holder seg lenge i en tett boks, eller på et glass med lokk som på bildet under.