http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 30. januar 2014

Moussaka

Det tar litt tid å lage moussaka, men du verden så godt det smaker.
Det går helt fint å forberede moussaka og fryse den ned før du steker den. Da legger du den i fryseren før du har over den hvite sausen til slutt. Så tiner du den, har på sausen og steker som oppskrifta sier.
Den greske retten er med malt lammekjøtt, men det er ikke så lett å få tak i, så kjøp karbonadedeig. Det går helt fint å bruke.
Du kan krydre med kanel og litt eksotiske krydder, alt etter hva du liker, men dette er en basic oppskrift uten noen spesiell kryddersmak. Jeg syns det blir godt det også.

Til 4 trenger du:

3 - 4 auberginer alt etter hvor store de er
Salt (til å strø over auberginene)
1/2 dl olivenole til steking
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, hakket
400 g karbonadedeig
1 boks hakket tomat
1/2 ts sukker
Salt og pepper
1 dl revet ost (du kan bruke parmesan, cheddar eller en annen ost du liker)

Hvit saus:
2 1/2 dl melk
1 ss maisennamel
1 eggeplomme
1 ss smør
Salt og pepper

Dette må du gjøre i god tid:
¤ Skyll aubeginene og del dem i skiver på langs.
¤ Dryss auberginene med salt og legg dem i et dørslag. Her kan de ligge bortimot 2 timer hvis du har tid, men 1/2 time må de ihvertfall ligge. Saltet trekker ut vannet i auberginene og retten blir ikke så vassen. I tillegg får de en saltsmak som setter god smak på retten.

¤ Når auberginene er ferdig med den første prosessen, tar du dem opp og skyller dem under kaldt vann og tørker dem etterpå med kjøkkenpapir.
¤ Varm litt olivenolje (ikke bruk hele mengden olje med en gang, du skal fylle på etterhvert) i stekepanna og la det blir godt og varmt.
¤ Stek auberginskivene så de blir brune på begge sider i den varme oljen. Stek i flere omganger og fyll på mer olivenolje etterhvert for auberginene trekker til seg endel olje.

Så skal du lage kjøttsaus:
¤ Varm olje i en kasserolle og stek hakket løk og hvitløk til det er blankt.
¤ Tilsett karbonadedeigen. Smuldre den og brun den sammen med løken.
¤ Tilsett tomatene fra boksen og 1/2 ts sukker.
¤ La det hele stå på plata og småkoke i 10 minutter uten lokk.

Varm ovnen til 200 grader.

¤ Smør en ildfast form og legg et lag med auberginer i bunnen.


¤ Strø litt revet ost over auberginene.


¤ Ha halvparten av kjøttsausen over og strø ost over kjøttsausen.


¤ Legg et lag til, først auberginer, så ost, kjøttsaus og tilslutt ost igjen.

  Lag så hvitsausen:
¤ Visp sammen 2 1/2 dl melk og 1 ss maisenna i en kasserolle og la det varmes opp til kokepunktet. Rør hele tiden.  Sausen blir tykkerer, men den blir enda tykkere når du rører i eggeplomme og smør tilslutt.
¤ Ta kasserollen av plata og tilsett først eggeplommen mens du rører og tilslutt 1 ss smør. Rør mens smøret smelter i sausen. Sausen skal ikke koke mer.
¤ Smak til med salt og pepper.
¤ Ha den hvite sausen over moussakaen.
¤ Stek midt i ovnen i 45 minutter.


Det smaker nydelig med gresk salat til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar