onsdag 21. oktober 2015

Polarbrød

Det lønner seg stadig å bake selv. Disse polarbrødene er gode og sunne. De er i tillegg gode å ha i fryseren for de tiner på "no time". 
Jeg baker dem i miksmasteren, men det går helt sikkert bra å røre deigen sammen for hånd. Det har jeg bare ikke prøvd.




24 polarbrød:

150 g havremel (jeg bruker havregryn som jeg kjører en omgang i hurtigmikseren )
500 g sammalt hvete, fin
300 g hvetemel
15 g fersk gjær ( bruker du tørrgjær så ta ca 1 ts)
1 ts sukker
1 ts salt
1 dl nøytral olje (raps-, mais- eller solsikke-)
4 dl melk
2,5 dl vann (jeg blander kald melk med varmt vann så det blir ca 25 grader)

¤ Ha alt det tørre i bakebollen. Jeg løser ikke opp gjæren selv om jeg bruker fersk gjær, bare smuldrer den i.
¤ Da har du melk, vann og olje igjen, som du tilsetter mens miksmasteren går på lav hastighet.
¤ Kjør mikseren i ca 10 minutter. Da skal du ha en litt klisset, men fast deig.
¤ Strø litt hvetemel over deigen, dekk bollen med plast eller klede, og sett den til heving i 1 time.

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Ha deigen ut på bakebordet. Bruk litt mel hvis du syns den er for klisset å ta i. Ikke kna den.
¤ Del først deigen i 2 deler. Så deler du hver del i 12.
¤ Rull delene til små boller som du igjen kjevler, eller klapper ut til flate kaker. Ikke lag dem for store, da krever de for stor plass på stekebrettet. Jeg pleier å få plass til 6 stk på hvert stekebrett.
¤ Prikk kakene med en pinne (grillpinne, spisepinne eller lignende).
¤ Hev dem på stekebrettet i ca 15 minutter.
¤ Stek dem midt i ovnen i 10 minutter og avkjøl dem på en rist.


Lag snitt i kakene og putt pålegget inni, eller legg pålegget på toppen.
De er fine å fryse og tiner på 5-10 minutter. Du kan også tine dem i brødristeren.