mandag 23. mars 2015

Appelsinboller

En god påske-variant av hveteboller. De smaker av appelsin og er kjempegode til ettermiddagskaffen.






 Dette trenger du til 12 boller:

25 g gjær
75 g smør
2 1/2 dl lettmelk
1/2 ts salt
3 ss sukker
1 ts malt kardemomme
7 dl hvetemel (jeg må alltid tilsette 3-4 ss mer hvetemel for at deigen skal slippe bollen)

Fyll:
1 dl appelsinmarmelade

1 egg til pensling
Eventuelt perlesukker til å strø over

¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær blander du gjæren i melet og bryr deg ikke om dette første punktet.
¤ Smelt smøret i en kasserolle, hell melken i det smeltede smøret og la blandingen bli fingervarm.
¤ Ha smør/melkeblandingen i bakebollen, der du eventuelt har gjær. La gjæren løse seg lett opp.
¤ Tilsett i bakebollen: Salt, sukker, kardemomme og melet.
¤ Arbeid deigen sammen slik at den slipper bakebollen. Det betyr at du skal arbeide med deigen til at den ikke lenger klistrer seg til kantene i bakebollen. Det kan hende at du må tilsette litt mer mel for at dette skal skje. Jeg tilsetter som sagt 3-4 ganske toppede spiseskjeer med mer mel i denne oppskrifta for at deigen skal bli god. Jeg bruker miksmasteren til jobben, men du kan fint arbeide deigen sammen med hendene.
¤ Legg et klede over bakebollen og sett den lunt til heving i ca 30 minutter.

¤ Etter heving tar du deigen ut på bakebordet. Du kan med fordel strø litt mel på bordet først.
¤ Trill deigen litt slik at du arbeider den sammen. Så kjevler du den ut til en flat leiv som er ca  30x50 cm stor, omtrent størrelsen av 2 A4 ark.


¤ Smør appelsinmarmeladen utover deigen.


¤ Rull deigen sammen fra langsida.


¤ Nå skal du ta fram saksa og klippe hakk i deigrullen. Klipp to hakk (ca 1 cm mellom hver ). Det tredje hakket skal gå helt gjennom rullen. Da har du en bolle.


¤ Brett bollen "ut" slik som bildet over viser og legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett etterhvert som de blir ferdige.


¤ Pensle bollene med sammenvispet egg og strø eventuelt perlesukker over. Jeg syns de er gode uten sukkerstrø over, men sukkermonsen i huset syns de er mye bedre med.

¤ La bollene heve slik i 30 minutter sånn cirka.
¤ Varm i mellomtiden ovnen til 250 grader.

¤ Stek bollene midt i ovnen i 8- 10 minutter. I min ovn må de stekes i 10 minutter.
¤ Avkjøl dem på en rist.




























tirsdag 3. mars 2015

Eplesalat

Skal du ha stekte fiskekaker til middag en dag, så anbefaler jeg at du prøver denne salaten til. Kjempegodt og enkelt.




Dette trenger du til 4 personer:

2 epler (jeg foretrekker de syrlige)
4 stangselleristilker
1 liten rødløk
4 ss majones (helst ikke lettmajones)
6 ss rømme (jeg bruker lettrømme)
Salt og pepper etter smak
Saft av 1/4 sitron

¤ Alle ingrediensene kuttes i terninger. Rødløken bør du kutte smått.
¤ Bland det sammen i en saltbolle.
¤ Bland majones, rømme og sitronsaft og smak det til med salt og pepper.
¤ Bland rømme/majonesdressingen med grønnsakene og rør det godt sammen.
Ferdig!



mandag 2. mars 2015

Pizza til frokost?

Jeg kaller den "frokostpizza" fordi den er med egg og bacon, men jeg har aldri spist den til froskost. Til det er jeg for mye B-menneske.
Det høres uvant ut med egg og bacon på pizza, men det er godt. Du kan jo prøve. Er du ikke spesielt glad i egg så utelater du det.
Orker du å lage pizza til frokost må du lage deigen på vei kvelden før. Da går du fram på samme måte når du lager pizzabunnen, men du bruker kaldt vann istedet for lunkent. Da trenger deigen natten på å heve, og du kan gjøre resten på morgenkvisten.





Dette trenger du til en pizza som dekker en stekovnsplate:


300 g hvetemel
1 ts salt
ca 1 ts tørrgjær (bruk mer gjær hvis du vil at deigen skal heve raskere)
2 dl lunkent vann
1 ss olivenolje

Fyll:
200 g bacon i skiver
250 g frisk spinat (jeg bruker en pose som du får kjøpt i matbutikken)
4 ts tomatpuré + litt vann
125 g fersk mozzarella (denne osten som ligger i vann)
10- 12 cherrytomater
2 egg


¤ Bland mel, salt og tørrgjær i en bolle. Jeg bruker mixmasteren til dette. Rør og tilsett olivenolje og vann litt etter litt til du har en god deig som "slipper" bollen.  Det vil si at deigen samler seg til en klump rundt eltekroken. La maskina gå et par minutter. Da har du en myk og god deig. Den skal heller være løs enn fast.
¤ Dekk bollen med plast eller et klede og hev den til den er dobbelt så stor. Det tar en time.

Mens deigen hever klargjør du fyllet:
¤ Sprøstek baconet i en stekepanne. Legg det tilside.
¤ Vask spinaten, og rist bort mesteparten av vannet.
¤ Stek spinaten i baconfettet til den faller sammen.


¤ Varm ovnen til 250 grader. Har du pizzafunksjon på ovnen din bruker du det.

¤ Når deigen er ferdig hevet tar du den ut på benken og knar den litt, men ikke mye.
¤ Kjevle deigen tynn og legg den på en bakepapirkledd stekeplate.
¤ Bland tomatpureen med litt vann slik at den lett går an å smøre utover deigen.

¤ Fordel spinaten utover pizzabunnen.
¤ Del mozzarellaosten i skiver og legg den på.
¤ Legg på bacon og cherrytomater (del cherrytomatene i to)
¤ Så tilslutt knekker du to egg og har over pizzaen.


¤ Stek pizzaen midt i ovnen i 7 minutter sånn cirka. Da skal eggene ha stekt.