torsdag 24. april 2014

Grovbrød uten elting

Dette grovbrødet er bakt på samme måte som loffen jeg la ut på bloggen forrige gang. Jeg har bakt det mange ganger og det blir like godt og saftig og med sprø skorpe, hver gang.
Oppskriften er til et brød. Skal du bake flere må du doble alle ingrediensene, til og med gjæren.
Det skal 1 ts sirup i deigen. Det kan du sløyfe hvis du vil. Jeg sjonglerer litt med sirup, honning, maltekstrakt eller en sort daddelsirup som jeg har kjøpt hos invandreren. Alt funker.
Det skal være 500 g mel tilsammen til 1 brød. Så kan du jo lage ditt eget brød og prøve med andre melsorter enn jeg har brukt.
Det skal heve minimum 8 timer. Jeg hever det hele natten, eller jeg rører sammen deigen på morgenen og steker brødet på ettermiddagen. Intil 24 timer har jeg hevet brødet, på kjøkkenbenken. Det gikk helt fint.



Til 1 brød:

300 g hvetemel
100 g grov sammalt hvete
100 g havregryn
4 ss solsikkekjerner
1/2 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
1 ts sirup
4 dl kaldt vann


¤ Rør sirupen ut i litt varmt vann (ca 1/2 dl) og tilsett resten som kaldt vann.
¤ Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett vannet med sirupen.
¤ Rør det hele sammen. Det blir en bløt deig, men relativt fast.


¤ Smør en brødform med litt smør eller olje.( Brødet skal ikke hveves, bare fylles i formen med en gang).
¤ Fyll deigen i forma og jevn den ut med en slikkepott hvis nødvendig (jeg bakte 2 brød som du ser).


¤ Legg en ren kjøkkenhåndduk over formene og sett deigen til heving i 8 - 24 timer alt etter hva som passer deg. Ikke sett deigen kaldt, den må stå på kjøkkenbenken i romtemperatur i 20 - 24 grader.


¤ Varm komfyren til 220 grader.
¤ Stek brødene på midterste rille i 45 minutter. Vanligvis stekes brød på nederste rille, men disse stekes altså på midterste.

¤ Når brødet er ferdigstekt tar du det ut av forma og legger brødet (uten form) tilbake på rista i ovnen og ettersteker det i 10 minutter (på samme varme, 220 grader).


¤ Avkjøl brødet på rist.
Så må du spise en skive nybakt brød når det er blitt kaldt. Dette brødet har knasende sprø skorpe og smaker utrolig godt.