http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 30. januar 2014

Moussaka

Det tar litt tid å lage moussaka, men du verden så godt det smaker.
Det går helt fint å forberede moussaka og fryse den ned før du steker den. Da legger du den i fryseren før du har over den hvite sausen til slutt. Så tiner du den, har på sausen og steker som oppskrifta sier.
Den greske retten er med malt lammekjøtt, men det er ikke så lett å få tak i, så kjøp karbonadedeig. Det går helt fint å bruke.
Du kan krydre med kanel og litt eksotiske krydder, alt etter hva du liker, men dette er en basic oppskrift uten noen spesiell kryddersmak. Jeg syns det blir godt det også.

Til 4 trenger du:

3 - 4 auberginer alt etter hvor store de er
Salt (til å strø over auberginene)
1/2 dl olivenole til steking
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, hakket
400 g karbonadedeig
1 boks hakket tomat
1/2 ts sukker
Salt og pepper
1 dl revet ost (du kan bruke parmesan, cheddar eller en annen ost du liker)

Hvit saus:
2 1/2 dl melk
1 ss maisennamel
1 eggeplomme
1 ss smør
Salt og pepper

Dette må du gjøre i god tid:
¤ Skyll aubeginene og del dem i skiver på langs.
¤ Dryss auberginene med salt og legg dem i et dørslag. Her kan de ligge bortimot 2 timer hvis du har tid, men 1/2 time må de ihvertfall ligge. Saltet trekker ut vannet i auberginene og retten blir ikke så vassen. I tillegg får de en saltsmak som setter god smak på retten.

¤ Når auberginene er ferdig med den første prosessen, tar du dem opp og skyller dem under kaldt vann og tørker dem etterpå med kjøkkenpapir.
¤ Varm litt olivenolje (ikke bruk hele mengden olje med en gang, du skal fylle på etterhvert) i stekepanna og la det blir godt og varmt.
¤ Stek auberginskivene så de blir brune på begge sider i den varme oljen. Stek i flere omganger og fyll på mer olivenolje etterhvert for auberginene trekker til seg endel olje.

Så skal du lage kjøttsaus:
¤ Varm olje i en kasserolle og stek hakket løk og hvitløk til det er blankt.
¤ Tilsett karbonadedeigen. Smuldre den og brun den sammen med løken.
¤ Tilsett tomatene fra boksen og 1/2 ts sukker.
¤ La det hele stå på plata og småkoke i 10 minutter uten lokk.

Varm ovnen til 200 grader.

¤ Smør en ildfast form og legg et lag med auberginer i bunnen.


¤ Strø litt revet ost over auberginene.


¤ Ha halvparten av kjøttsausen over og strø ost over kjøttsausen.


¤ Legg et lag til, først auberginer, så ost, kjøttsaus og tilslutt ost igjen.

  Lag så hvitsausen:
¤ Visp sammen 2 1/2 dl melk og 1 ss maisenna i en kasserolle og la det varmes opp til kokepunktet. Rør hele tiden.  Sausen blir tykkerer, men den blir enda tykkere når du rører i eggeplomme og smør tilslutt.
¤ Ta kasserollen av plata og tilsett først eggeplommen mens du rører og tilslutt 1 ss smør. Rør mens smøret smelter i sausen. Sausen skal ikke koke mer.
¤ Smak til med salt og pepper.
¤ Ha den hvite sausen over moussakaen.
¤ Stek midt i ovnen i 45 minutter.


Det smaker nydelig med gresk salat til.

Gresk salat

Bondesalat er navnet grekerne selv bruker. Det er sikkert fordi den inneholder grønnsaker som de selv dyrker.
Det er viktig å ha gode, røde tomater og god olivenolje.

Dette trenger du til 4:

4 mellomstore tomater
1 agurk
1/2 rødløk
1 grønn paprika
10 svarte oliven
200 g fetaost (helst ikke den som ligger i olje og er delt i terninger)
2 hardkokte egg i båter (kan utelates)

Dressing:
10 ss olivenolje
3 ss vineddik
2 ts tørket oregano

¤ Vask tomatene, agurken og paprikaen.
¤ Skjær tomatene i båter.
¤ Agurken deler du først en gang på langs, og så hver del igjen en gang på langs, slik at hele agurken er delt i 4 langsetter. Så deler du den i grove biter.
¤ Fjern frø fra paprikaen og del den i groven biter.
¤ Del fetaosten i terninger.
¤ Bland alt i en salatbolle.
¤ Lag dressingen ved å blande de tre ingrediensene og ha den over salaten like før du skal servere.

Server gresk salat som en lunchrett eller som tilbehør til moussaka. Det siste er kjempegodt.


mandag 27. januar 2014

Boller

Etter alle julekakene smaker det godt med fersk gjærbakst. Dette er en liten porsjon som gir 12 boller, men alle ingrediensene er halvert så det er bare å doble.
Jeg baker alltid denne lille porsjonen for hånd. Det gir lite oppvask og det går raskt.



12 boller

25 g gjær
50 g margarin (du kan også bruke smør, men bollene blir tyngre)
2 dl lunken melk
3 ss sukker
1/2 ts kardemomme
330 g hvetemel (5 1/2 dl)

1 egg til pensling


¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær tilsetter du den sammmen med melet.
¤ Smelt margarinen eller smøret. Tilsett melka og la det hele bli fingervarmt.
¤ Ha melk- og smørblandingen over gjæren i bakebollen og la gjæren løse seg litt opp.
¤ Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel.
¤ Rør sammen deigen slik at den blir jevn og god og "slipper" bakebollen. Den skal ikke være klissete, men heller ikke veldig fast.
¤ Legg et klede over bakebollen og la den heve i 30 minutter. Da skal den ha blitt  omtrent dobbel størrelse.

¤ Ta så deigen ut på bakebordet. Du kan godt strø litt hvetemel på bordet.
¤ Trill en pølse av deigen og del pølsa opp i 12 deler.
¤ Trill boller av delene og sett dem på en bakepapirkledd ovnsplate. Du behøver ikke bruke bakepapir, men da må du smøre ovnsplata med litt smør først. Faktisk så syns jeg at gjærbakst får en bedre stekeskorpe på undersiden og smaker bedre, hvis du steker dem rett på plata. Du kan jo prøve det du også.
¤ La bollene heve på stekebrettet til ovnen er varm, 15 - 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 240 grader.

¤ Pisk egget litt sammen og pensle bollene med det.
¤ Stek bollene midt i ovnen i 8 minutter. Steketiden kan variere noe fra ovn til ovn,  men et sted mellom 6- 9 minutter må de ha i ovnen. De skal bli svakt lysebrune på oversiden.

Bollene er fine å fryse, men en så lite porsjon har en tendens til å forsvinne før de kommer så langt.




tirsdag 14. januar 2014

Brødpudding

Godt nyttår til alle bloggenleserne mine! De fleste av dere kommer Norge selvsagt, men fra USA, Russland, Sveits, Frankrike, Spania, Argentina, Danmark, Sverige, Storbritania, Sør-Korea, Mexico, Tyskland, Belgia, Irland og Romania har jeg hatt lesere den siste uka. Takk og godt år til dere alle!

Brødpudding er en gammel dessert. Man brukte skiver av tørt brød, og det var i så måte en fin rett for å få brukt opp de siste restene av brødet. Du kan bruke både grovt og fint brød. Jeg lager denne desserten når jeg skal bruke opp restene av julekaka jeg alltid har igjen i fryseren etter jul.
Faktisk blir det kjempegodt!
Lager du vaniljesaus og serverer til, blir det enda bedre. Orker du ikke det kan en rømmeklatt være godt.


Til 4 personer:
6 skiver tørt brød
4 egg
150 g sukker
2 dl fløte
3 dl melk
4 epler, skrellet og delt i tynne båter
Litt melis til å strø over
Smør til forma

¤ Smør en ildfast form (eller en avlang brødform) og legg brødskivene i forma.


¤ Pisk egg og sukker godt, nesten til eggedosis.
¤ Varm opp melk og fløte i en kjele (det trenger ikke å koke) og ha det i eggedosisen mens du pisker.
¤ Hell røren over brødet og la det stå slik i 20 minutter.



¤ Imens varmer du ovnene til 175 grader og skreller eplene og deler dem i tynne båter. Det er viktig for resultatet et eplebåtene ikke er for tykke. For å anslå tykkelse vil jeg si at en halv cm er passe.
¤ Legg så eplebåtene over brødet og dryss litt melis over det hele.


¤ Stek midt i ovnen på 170 grader i 45 minutter.