http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

lørdag 27. april 2013

Torsk à la Skipper'n

Her bruker jeg frossen spinat og du kan bruke frossen fisk også, men du må tine begge deler før du begynner med middagen.
Legg begge deler på kjøkkenbenken om morgenen, så er det tint når du kommer hjem til middagstid.

Til 4 personer:

600 g torskefilet
1 pk frossen spinat
2-3 ss strøkavring (griljermel)

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
1 dl vann
salt og pepper
1 ts revet muskat

Kok ris til servering.

¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Smør en ildfast form med smør eller olje.
¤ Legg spinaten utover i forma (er spinaten fremdeles frossen så tin den raskt i en gryte).


¤ Legg fiskefilet, delt i serveringsstykker, over spinaten. (Ikke salte og pepre filetene).

¤ Lag hvit saus:
Smelt 2 ss smør i en gryte. Tilsett 2 ss hvetemel og rør til det blir jevnt. Tilsett 3 dl melk og 1 dl vann. La det hele koke opp mens du hele tiden rører. Det skal bli en tykk saus. Det kommer mye kraft fra fisken og det gjør sausen tynnere under steking. Smak hvitsausen til med salt og pepper og 1 ts revet muskat.
¤ Hell sausen over fisken.
¤ Strø strøkavring på toppen.



¤ Sett forma midt i ovnen på 200 grader i 25 minutter.
¤ Server fisken med ris til.

fredag 26. april 2013

Avokadorøre

Vi burde spise avokado hver dag. Det er sunt og godt. En avokado består riktignok av opptil 30 % fett, men det er fett av aller beste sort. Enumettet fett, som avokadoen har, er sunt for hjertet.
Mos en avokado på brødskiva og strø litt urtesalt over, vips så har du et kjempegodt (og sunt) smørbrød.

Den røra du får oppskrift på her passer nesten til all mat. Til et stekt eller grillet kjøttsstykke, til kylling, på brødskiva til litt tomat, skinke eller ost.


1 avokado
litt salt
noen tak med pepperkverna
1 ts maisolje (du kan bruke annen nøytral olje også, men ikke bruk olivenolje, den gir for mye smak)

¤ Del avokadoen i 2.
¤ Ta ut steinen.
¤ Grav ut avokadokjøttet med en skje eller en gaffel.
¤ Mos avokadokjøttet med en gaffel.
¤ Tilsett salt (smak, for det skal smake av salt. Bruker du for lite salt blir smaken "dvask")
¤ Ta noen tak med pepperkverna.
¤ Rør i oljen tilslutt.

Røra smaker godt på et stykke ristet brød, med en tomat under. Har du frisk koriander, så strø det over. Kjempegodt!

torsdag 25. april 2013

Sitrusyoghurt

En rask og frisk dessert.
Jeg bruker matyoghurt eller gresk/ tyrkisk/ eller russisk yoghurt. Yoghurten må være litt tykk nemlig.
Den er god med blåbær eller bringebær eller jordbær på toppen, eller med en krumkake ved siden av. Eller server den som den er, uten noen ting til.


3 dl dessert (store porsjoner til 2, eller 4 små porsjoner)

3 dl yoghurt
1/2 dl melis
2 ss finrevet skall av lime, sitron eller appelsin.

¤ Bland yoghurten med melis.
¤ Vask sitrusfrukten og riv skallet. Tilsett skallet i yoghurten og bland godt.
¤ Fyll yoghurtkremen i glass. Strø eventuelt litt skall på toppen, eller pynt med bær.





Epleskiver

De kalles "danske æbleskiver", ligner litt på rislapper av utseende, men smaker av epler. Bruk litt sure epler, det gir friskere smak.
De smaker veldig godt lunkne til en kopp kaffe.


Oppskrifta gir ca 15 epleskiver:

130 g hvetemel
80 g smør
1,5 dl melk
3 egg
1 toppet ts bakepulver
Revet skall av 1 sitron
20 g melis
1/2 vaniljestang, delt og tatt ut frø. Bruk bare frøene
1/2 ts kardemomme
1 skrellet eple i små terninger



¤ Smuldre smøret i melet.
¤ Tilsette alle de andre ingrediensene. Hvis du vil ha luftige "skiver" så kan du skille et eller to egg og piske eggehvitene stive og rør dem forsiktig inn i røra helt tilslutt. Gjør du dette blir "skivene" mer "fløffi". Orker du ikke alt dette, så blir "skivene" gode allikevel.

 

¤ Ha litt smør i stekepanna. La det bli varmt, på middels varme.
¤ Legg ca 1 ss røre i panna. Det gir en epleskive. Pass på at du får eplebiter i alle skivene. Ikke stek for mange i gangen.


¤ Vent med å snu dem til røra er blitt litt fast på oversiden. Jeg steker dem ca 1 og et halvt minutt på første siden og et halvt minutt på andre siden. Det pleier å holde. Du ser at jeg bruker styrke 6+ på plata, på induksjon.




torsdag 18. april 2013

Fiskekaker med gulrotsalat og yoghurtkrem

Dette er den siste retten jeg legger ut fra Remas heftet "under hundrelappen".
Skulle tro jeg var sponset av Rema, men det er jeg ikke :-))

Det var en ny vri på fiskekaka. Gulrotsalaten var god og spennende og yoghurtkremen smakte godt til fiskekakene. Fiskekakene i seg selv var ok, smakte av fisk og virket ferske og gode, men 8 fiskekaker til 4 personer er for lite. Så dette holder ikke under hundrelappen hvis alle skal bli mette!

Dette trenger du til 4:
500 g fiskekaker (det er som sagt 8 fiskekaker og det er forlite, så du må nok doble)
Smør til steking

Kokte poteter eller ris serveres til.

Gulrotsalat:
4 gulerøtter
50 g mandler (det står 100 g i oppskrifta, men jeg syns det var litt mye)
1 rød chili
2 ss fersk revet ingefær
3 ss olivenolje
1/2 presset sitron
litt salt

Yoghurtkrem:
3 dl yoghurt naturell
1/2 potte frisk koriander

¤ Kok ris eller poteter. Begynn med å sette over det.

Gulrotsalaten:
¤ Skrell gulrøttene og skjær dem med potetskrelleren (eller en skarp ostehøvel) i lange strimler.

 
¤ Grovhakk mandler.
¤ Vask chilien. Del den i 2 på langs og skrap ut og ha bort de hvite frøene. Finhakk den.
¤ Skrell en bit frisk ingefær og riv den.
¤ Bland mandler, chili og ingefær og ha olivenoljen over.
¤ Skvis over saften av en halv sitron.
¤ Smak til med salt.
 
 

¤ Ha denne "dressingen" over gulrotstrimlene og rør det sammen.


Yoghurtkrem:
¤ Kutt opp den friske korianderen og rør den inn i yoghurten.


¤ Så er det bare å steke de ferdigkjøpte fiskekakene i en stekepanne. Smelt smøret og la det bruse litt i panna før du legger i fiskekakene og steker dem 1 -2  minutter på hver side.

 
¤ Server de stekte fiskekakene med nykokte poteter, gulrotsalat og yoghurtkrem. Det smaker godt!

søndag 14. april 2013

Kylling à là Romano "under hundrelappen".

Mye mat og godt, men kanskje ikke med så mye smak. Det står uspesifisert mengde kajennepepper som skal i retten. Jeg brukte ca 1 ts av det, for jeg var redd det ble for "hot", men det går an å være mer dristig enn meg og tilsette mer av dette krydderet. Da tror jeg hele retten blir mer smakfull.

Til 4 personer:
1 hel fersk kylling
1 rødløk
1 rød paprika
6 fedd hvitløk
2 bokser hakkede tomater
salt
kajennepepper
olje til steking, ca 2 ss

(Jeg strødde litt frisk persille over tilslutt, mer for synet enn for ganen, så det trenger du ikke.)
Kokte poteter eller potetmos til servering, eller kanskje du foretrekker ris.

¤ Del kyllingen i biter, 12-14 biter.
¤ Varm oljen i en stekepanne og stek kyllingbitene så de får fin stekeskorpe. Stek i flere omganger.

 
 
¤ Etterhvert som kyllingbitene er ferdig brunet, legger du dem over i en kasserolle.
¤ Skjær rødløk og paprika i biter og finhakk hvitløken.
¤ Stek i samme panna som du stekte kyllingen og ha det etterpå over i kasserollen.


¤ Tilsett de hermetiske tomatene i kasserollen.
¤ Skyll tomatboksene med litt vann og tilsett også det i kasserollen.


¤ Strø over salt. Jeg brukte 1 ts salt og det var litt lite...
¤ Kok opp og la det hele småkoke i 40 minutter under lokk.
¤ Så står det at retten skal smakes til med kajennepepper når den er ferdig (og jeg fulgte dette rådet), men neste gang vil jeg prøve å ha i dette krydderet sånn at det koker med i 40 minutter. Da kan du begynne med 1 ts og smake litt underveis...

Lykke til! Det smaker bra!



lørdag 13. april 2013

Laks med fennikelrisotto "under hundrelappen"

Dette er også fra Remas hefte "under hundrelappen". Det var absolutt mat nok til å mette 4 personer, men jeg syns kanskje det er mye ris og mindre av laksen. Det gjør retten billig, men hvis du syns du kan spandre litt mer laks, så gjør det.
Retten smakte godt. Fennikelen ga ikke så sterk smak som man skulle tro, enda den ikke er verken kokt eller stekt, bare rørt inn i risen tilslutt.

500 g laksefilet
salt og pepper
1 sitron (ikke utelat den)
1 ss smør til steking

8 dl grønnsakbuljong (jeg brukte bortimot 10 dl)
1 gul løk
4 fedd hvitløk
2 ss olje til steking
2 ss hvitvinseddik
3 dl risottoris
2 ss smør
1/2 pk parmesan (jeg brukte hele pakken)
1 fennikel
salt og pepper

¤ Kok opp buljongen (10 dl vann + 2 grønnsakbuljong)
¤ Finhakk løken og hvitløken.
¤ Varm oljen i en kasserolle og ha i løk og hvitløk og la det frese litt.
¤ Tilsett risen sammen med løken og rør det lett sammen.
¤ Ha hvitvinseddiken over og la det dampe ut.
¤ Nå skal du spe risen (og løken) med grønnsakbuljongen. Du skal tilsette buljongen litt etter litt og la det koke inn i risen mellom hver gang du tilsetter ny væske. Tilsett ca 1 dl hver gang. Prøv å bruk 20 minutter på dette (å tilsette buljongen i risen). Du kan regulere med varmen på plata, mindre varme = lenger tid.


¤ Etter 20 minutter er risottoen ferdigkokt. Da rører du inn 2 ss smør, revet parmesan og tynne skiver av fennikelen.


¤ Varm smøret i stekepanna.
¤ Skjær laksen  i brede biter og stek laksebitene i panna til de skifter farge helt igjennom. Det tar ca 2 minutter på hver side. Strø salt og pepper over og skvis sitronsaft over fisken tilslutt.

 
 
¤ Del laksestykkene i mindre biter.
¤ Server risottoen med laksebiter på toppen.


Jeg har lagt noen persilledusker på toppen for å få et pent bildet, men det er ikke nødvendig.











mandag 8. april 2013

Spagetti med kjøttsaus à la Rema

Like før påske snappet jeg med meg et oppskrifthefte fra Rema. "Middager under hundrelappen" står det utenpå.
Så laget jeg noen retter fra heftet for å finne ut om det går an å lage velsmakende retter så billig. Det er tross alt 4 personer som skal mettes for 100 kroner.
Det var med overaskelse jeg laget rett etter rett og fant ut at dette var god hverdagsmat. Faktisk!
Derfor legger jeg ut noen av de enkle oppskriftene som jeg syns var best, og først ut er en spagettirett.


Dette trenger du, og det er en raus porsjon til 4 personer:

500 g tagliatelle
400 g kjøttdeig
1 gul løk
1 gulerot
3 stilker stangselleri
1 boks hakkede tomater
1/2 pk parmesan (jeg brukte hele pakken!)

I tillegg må du ha: Salt, pepper, 3 ss olivenolje.
Jeg tilsatte 1 ss tørket timian, men du trenger det ikke.


Over ser du ingrediensene du trenger. Jeg laget en mindre porsjon, så du trenger mer tagliatelle enn det som er på bildet.

¤ Vask og hakk grønnsakene i biter (løk, selleri og gulerot).


¤ Varm 3ss olivenolje i en stor panne og fres de hakkede grønnsakene i et par minutter.


¤ Tilsett kjøttdeigen og smuldre den og stek den sammen med grønnsakene.
¤ Tilsett tomatene fra boksen og rør godt rundt. Jeg tilsatte også ca 1/2 dl vann.
(Så tilsatte jeg 1 ss tørket timian. Har du oregano eller basilikum er det også greit i samme mengde, men som sagt, sausen var god uten krydder også.)
¤ La dette småkoke under lokk, gjerne så lenge som en time. Jeg kokte det 1/2 time og det holdt det  også, men har du tid så blir sausen helt sikkert enda bedre etter en time.


¤ Mens sausen koker så koker du tagliatellen etter anvisningen på pakken.
¤ Før servering så blandes tagliatellen og kjøttsausen.
¤ Ha først den avrente tagliatellen i en bolle, tilsett kjøttsausen og bland godt.
¤ Riv parmesanen og server den til. Jeg brukte som sagt hele den lille pakken med parmesan.


Velbekomme! Det smaker godt og det koster faktisk rundt hundrelappen.... og så la jeg en persilledusk på toppen for utseendes skyld....