http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 27. november 2012

Fisk à la Provence

Her kan du bruke all slags hvit fisk.
Du kan bruke frossenfisk også, men den må være såpass tint at du kan skjære den i mindre biter.
Middagen er klar på 30 minutter og du kan koke ris til, eller servere en grønn salat.
Gryta er veldig enkel å lage og den smaker godt!



Til 2 personer:

2 store løk
3 ss olje
1 boks hermetiske tomater
600 g fisk
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ts tørket timian
Frisk basilikum
Frisk persille


¤ Varm 3 ss olje i en gryte eller en stekepanne med høye kanter (den må ha lokk).
¤ Skrell og hakk løken og ha den i gryta.
¤ La det hele frese i gryta til løken blir blank.
¤ Tilsett de hermetiske tomatene og rør godt sammen.
¤ La det koke i 3 - 4 minutter uten lokk.
¤ Fjern skinn og bein fra fisken og skjær den i fingertykke biter.
¤ Legg fisken i gryta. Strø over salt og pepper og timian.
¤ Sett på lokk og la det putre (ikke fosskoke) i 10 - 15 minutter.
¤ Strø rikelig med frisk basilikum og persille over og server med kokt ris eller en grønn salat.


torsdag 22. november 2012

Torsk med kapers, vårløk og sitron

Denne retten kan du lage med all slags hvit fisk.
Du kan til og med bytte ut fisken og bruke kyllingfilet istedet. Bruker du kyllingfilet må det hele stå i ovnen litt lenger. Jeg har skrevet mer om det nederst på oppskrifta.

Vil du pynte litt på retten, kan du helle en skvett kremfløte i fatet før du setter det i ovnen og strø noen grovhakkede valnøtter over...


Dette trenger du til 4:

1 kg fisk, torskefilet, seifilet, hyse....
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss kapers
1 pk vårløk, 5- 6 stenger, skåret i skiver
1 sitron i båter
3 ss olivenolje

Kokt ris. Jeg koker ris på iransk vis. Oppskrifta finner du på bloggen min under "tilbehør".

¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Del fiskefileten i porsonstykker og strø på salt og pepper.
¤ Smør en ildfast form med 1 ss olivenolje.
¤ Legg fisk, vårløk (skåret i skiver), sitron ( i båter) og kapers i forma. Drypp 2 ss olivenolje over.

 
 

¤ Dekk forma med alminiumsfolie.

 
¤ Sett forma på midterste rille i ovnen. La det steke i 10 minutter, så fjerner du folien og lar det steke i 5 minutter til uten folie.
¤ Fisken skal lett kunne deles i biter, da er den ferdig. Hvis ikke, må den stå i ovnen litt til.
 
Server kokt ris til.
 
 
Her har jeg laget samme retten og byttet ut fisk med kylling:
 
Jeg bruker 3 hele kyllingfileter (det er kanskje i minste laget til 4 voksne), og jeg steker filetene hele.
Jeg bruner IKKE kyllingfiletene på forhånd, bare legger dem i forma.
 
 
 
I tillegg har jeg tilsatt ca 1 dl kremfløte i fatet før jeg satte det i ovnen og strødd litt valnøtter over. Denne sausen blir skikkelig god!
Slik steker du med kylling:
     Først 15 minutter med folie over og på 200 grader midt i ovnen.
     Så tar du av folien og steker videre i 20 minutter.
     Da er det hele ferdig.
     Ris er godt til dette også!
 
 


onsdag 21. november 2012

Lettvint-pasta

På 15 minutter har du middagen klar!



Til 4 personer:

2 ss smør eller olivenolje
400 g kjøttdeig
1 squash
5 vårløk
2 fedd hvitløk
400 g penne
10 -12 cherrytomater
salt og pepper

I tillegg er det godt med revet ost og litt frisk, hakket basilikum

¤ Begynn med å sette på vann i en kasserolle til pastaen (penne)
¤ Når vannet koker har du i pastaen og koker den så mange minutter som det står på pakken.
¤ Varm smør eller olje i en stekepanne.
¤ Mens smøret/oljen varmes deler du vårløken i tynne skiver.
¤ Del squashen i 4 på langs først, og så i skiver.
¤ Skrell og hakk hvitløkfeddene.
¤ Ha kjøttdeigen i panna. Hakk den i biter mens den brunes.
¤ Tilsett squash, vårløk og hvitløk i stekepanna og bland godt. La det stå og steke til pastaen er ferdig.
¤ Bland alt (pasta og kjøttdeigblanding) i en serveringsbolle.
¤ Del cherrytomatene i 2 og bland dem i.
¤ Strø over hakket frisk basilikum.
¤ Riv ost og sett på bordet.

tirsdag 20. november 2012

Laks med asparges, tomater og poteter

Det tar en time fra du starter matlagingen til maten er på bordet, men retten krever minimal innsats ved kjøkkenbenken.
 
Til 4 personer:
 
 
8 -10 poteter
1 løk
3 ss olivenolje
salt og pepper
2 ts tørkede urter, f.eks. oregano eller timian
1 pk grønne aspargestopper
800 g laksfilet uten skinn
10 cherrytomater
1 ss balsamicoeddik
Frisk basilikum
Litt olivenolje til å ha over retten tilslutt
 
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Vask og del potetene i båter. Du trenger ikke å skrelle dem.
¤ Skrell løken og del den også i båter.
¤ Ha 3 ss olivenolje i et ildfast fat og legg poteter og løk i fatet.
¤ Strø salt og pepper over og tørket krydder. Rør rundt i fatet.
 
 
¤ Sett fatet midt i ovnen i 40 minutter.
¤ Mens fatet står i ovnen kan du dele laksen i mindre biter.
¤ Etter 40 minutter tar du fatet ut av ovnen og legger laksen og aspargestoppene over potetene og løken.
¤ Senk temperaturen på ovnen til 150 grader.
¤ Stek det hele videre midt i ovnen i 10 minutter.
¤ Etter 10 minutter legger du på cherrytomater som er delt i to, drypper over balsamicoeddiken og olivenoljen og steker videre i 10 - 15 minutter.
¤ Strø frisk basilikum over retten når du serverer.
 
 
 
 

 
 
 

onsdag 14. november 2012

Torsk med hot tomatsaus

Sausen skal være tynn og litt hot. Det smaker godt til den milde torsken. Kokte rotgrønnsaker og dillkrem må du ha til.
Det virker kanskje som en komplisert rett, men det er det ikke. Bare begynn i riktig ende så går det som smurt, på en halv time.


Originaloppskrifta er til 4 personer, men jeg syns det er i minste laget med mat til 4. Så er dere 4 voksne, kan oppskrifta godt dobles, unntatt fisken. Det holder med 900 - 1000 g fiskefilet til 4.

Dette er originaloppskrifta:

700 g fiskefilet, torsk eller sei
1 1/2 ts salt

Dillkrem:
1 dl crème fraîche eller matyoghurt (kremen blir tykkere med crème fraîche)
Saft av 1/2 sitron
1/4 ts salt
1 ts sukker
Hakket dill, 4 - 5 ss

Grønnsaker:
3 gulerøtter
2 skiver sellerirot
1 liten purre
1 pastinakk (det finner jeg omtrent aldri i butikken, så jeg bare utelater det)

Tomatsaus:
1 ss rapsolje (har du annen olje går det helt greit)
2 hvitløkfedd
2 ss tomatpure
1 - 2 ts sambal oelek (du kan bruke curry paste eller chilipulver i samme mengde eller  1 hakket rød chili uten frø)
2 dl hvitvin (har du ikke vin så kan du bruke eplejuice, men med vann blir det for tamt)
1/2 grønnsakbuljong
4 dl vann

Begynn å gjøre klar fisken:
¤ Varm ovnen til 150 grader
¤ Ta fisken ut av kjøleskapet.
¤ Legg den i et ildfast fat eller på en ovnsplate.
¤ Strø salt over fisken og la den ligge slik et kvarters tid til ovnen er varm.
¤ Når ovnen er varm, sett fiske inn på midterste rille og stek i 15 minutter.


Dillkremen:
¤ Hakk dillen.
¤ Rør sammen dill og crème fraîche, eller matyoghurt og smak til med sitronsaft og salt og sukker.


Grønnsakene:
¤ Kok opp en kasserolle med vann. Du kan salte vannet med 1 ts salt hvis du vil.
¤ Rens og del grønnsakene i strimler.


¤ Når vannet er kokt opp, ha i grønnsakstrimlene og la dem koke i 3 minutter (forvelle dem heter det)
¤ Sil av vannet.

Nå er kanskje ovnen varm og du kan sette inn fisken.

Tomatsausen:
¤ Varm oljen i en kasserolle.
¤ Rens og finhakk hvitløken.
¤ Ha hvitløk, sambal oelek (currypaste eller chili) og tomatpure i kasserollen med olje og la det surre sammen i et minutt eller så.
¤ Tilsett vinen eller eplejuicen og la det koke kraftig slik at mengden væske reduseres litt, gjerne til det halve.
¤ Ha i vannet og buljongterningen og la det hele koke i 5 minutter ca.

Server i dype tallerkener:
Legg først grønnsaker i tallerkenen.
Hell over varm tomatsaus.
Legg et varmt stykke fisk oppå det hele og legg en spiseskje dillkrem på toppen.
Har du litt dill til overs, kan du pynte med det.
Håper det smaker!





mandag 12. november 2012

Spagetti carbonara

I fjor før jul la jeg ut oppskrifter på julebaksten min.
I år tenkte jeg å legge ut oppskrifter på middagsretter som krever minimum med forarbeid, har relativt få ingredienser, og som er ferdig på under halvtima. I tillegg må det selvfølgelig smake godt.

Jeg starter med spagetti carbonara.
Det som er viktig for denne retten, er at du bruker en god ost. Hvis osten ikke har smak, smaker ikke retten av noe heller. Bruk en vellagret type, gul, fast ost du selv liker smaken av.


 


Til 4 personer:

500 g spagetti
200 g bacon, finhakket
2 hvitløkfedd, skrellet og finhakket
4 egg
2 dl revet ost. Jeg har brukt parmesan, men cheddar er også godt.

I tillegg trenger du:
Olje til steking
Grovmalt pepper
1 dl kokevann fra spagettien
(Frisk persille hvis du har, men ikke nødvendig)
Hvis du vil gjøre litt ekstra ut av det, kan du servere en rå eggeplomme til hver som kan blandes i retten når man har forsynt seg.

¤ Begynn med å koke spagettien etter anvisning på pakken. HUSK å ta av litt  av kokevannet!
¤ Mens spagettien koker steker du finhakket bacon i litt olje i ei stekepanne med høye kanter.
¤ Tilsett finhakket hvitløk i panna med baconet og la det hele surre til baconet er brunt.


¤ Hell i 2-3 ss kokevann fra spagettien (men IKKE kast resten).

¤ Pisk sammen eggene og halvparten av den revne osten.
¤ Når spagettien er ferdigkokt og silt av, legger du den i panna sammen med baconrøra.


¤ Nå kan du tilsette litt mer av pastavannet, men ikke mer enn 1/2 dl, og rør godt om.
¤ Trekk panna av plata.
¤ Tilsett eggeblandingen i panna med spagetti og rør det godt sammen. Nå vil du se at egget blir fastere.
¤ Dryss over rikelig med revet ost og kvern pepper over.



Serveres med en gang! Du kan strø frisk persille over, men det er ikke nødvendig. Det ser pent ut da.
Så kan du servere en rå eggeplommer til hver...



mandag 5. november 2012

Karamellpudding

I en evighet trodde jeg at karamellpudding var et uoppnåelig produkt for meg å lage. Jeg skjønte ingenting av det med vannbad og bruning av sukker og alt det der. Kanskje var det ispedd skrekkhistorier fra formødre som brente seg eller mislyktes med puddingen. Ikke vet jeg!

Så er det så lett som bare det!
Den smaker jo så godt! Bare prøv! For kan jeg, så kan du også!


Jeg laget den i posjonsformer, men den kan også lages i en brødform.

Dessert til 4:
4 dl melk
2 dl fløte
3 egg
3 eggeplommer (hvis jeg lager dessert til 2, så tar jeg 1 egg og 2 eggeplommer istedet for 3 egg og 3 eggeplommer. Resten av ingrediensene halverer jeg.)
1 dl sukker
1 vaniljestang

Karamell:
2 dl sukker
0,75 dl vann

Begynn med å lage karamellen:
¤ Ha vann og sukker i en kjele og kok det opp. Kok det sakte på, ikke for svak, men heller ikke sterk varme. IKKE rør i gryta, bare la det koke. Det skal bli sirupsaktig og seigt og lysebrunt.


¤ Hell denne sirupen i forma du skal steke puddingen i. Jeg har hatt det i porsonsformer. Drei formene rundt slik at sirupen dekker både bunn og litt av sidene. Nå stivner den ganske raskt.
¤ Sett formen til side.
 
 
 ¤ Varm ovnen til 120 grader. Det er viktig at du ikke bruker sterkere varme.
¤ Samtidig setter du inn en ovnsplate på nederste rille i ovnen, den med høyest kanter.
¤ Hell ca 1 l varmt vann fra springen ned i ovnsplata. Dette er vannbadet du skal steke karamellpuddingen i.

¤ Ha melk og fløte og sukker i en gryte.
¤ Del vaniljestanga på langs og legg den i melkeblandingen. Du behøver ikke å skrape ut frøene, del den slik at frøene kommer ut av seg selv når det koker.
¤ Kok opp og la det putre på svak varme i ca 10 minutter. Dette er for at vaniljestanga skal sette smak på melkeblandingen.
¤ Etter 10 minutter tar du opp vaniljestanga og tar kasserollen av plata.
¤ I en annen bolle pisker du lett sammen egg og eggeplommer.
¤ Hell litt av den kokende melken i eggeblandingen  og rør sammen.
¤ Nå skal du bruke en sil. Legg silen over gryta med den varme melkeblandingen i. Hell eggeblandingen gjennom silen og ned i melken. Da vil du se at noe av den seige eggehviten ligger igjen i silen, og den skal du bare ha bort.
¤ Hell røren i forma med karamellen.
¤ Nå skal formen settes i ovnen, i vannbadet, nederst i ovnen.

Bruker du brødform til karamellpuddingen må den stå i ovnen minst 2 og en halv time, kanskje 3.
Lager du puddingen i porsonsformer, er 2 timer nok.
Puddingen kan godt "disse" litt når du tar den ut av ovnen, men den skal ikke være flytende.
Du kan godt lage karamellpudding dagen før den skal spises, men den er god om den er litt lunken også syns nå jeg.

Bruker du brødform må puddingen først stå til den er kald, og så hvelves ut på et serveringsfat. Løsne den litt rundt kanten med en kniv først.

Fra posjonsformen kan du også hvelve den ut, men den kan også spises rett fra forma. Den gode karamellsausen ligger da som en overraskelse på bunnen.


En liten formaning tilslutt: Ikke prøv på å tømme vannbadet i ovnsplata ut før det er blitt kaldt! Dette er nemlig balansekunst på høyt plan....




 

torsdag 1. november 2012

Gulasj

Ingenting smaker så godt som en fyldig, varmende kjøttgryte på kalde vinterdager. I gulasj må du ha store kjøttbiter, mye løk og en god posjon paprikakrydder.
Retten må trekke i 2 timer. Det er lang tid.
Det går an å bruke komfyren også. Varm komfyren til 90 grader og når du har kokt opp gulasjen, så setter du den inn i ovnen og lar den stå der med lokk på i 2 timer.

Til 4 personer:

600 - 700 g oksekjøtt uten bein
5 gule løk
3 ss smør (eller olje)
2-3 ss paprikapulver
2 hvitløksfedd
1 ts karve eller spisskummen
2 ts salt
2 ss tomatpure
4 dl vann

¤ Skjær kjøttet i store terninger (ca 3x3 cm)
¤ Skrell og skjær løken i skiver.
¤ Smelt smøret (eller varm oljen) i en stekpanne.
¤ Ha litt av kjøttet i panna og brun det langsomt. Flytt kjøttet over i en kasserolle etterhvert som det er ferdig brunet. Brun neste posjon med kjøtt og ha det over i kasserollen.
¤ Når du er ferdig med å brune kjøttet, har du løken i stekepanna og steker den til den blir blank og myk. Det er mye løk, men løken skal kokes helt istykker i gryta og jevne krafta slik at retten blir blank og fyldig og god. Så ikke knip inn på mengden med løk!
¤ Ha paprikapulveret over løken i panna og rør det godt inn.
¤ Ha løken over kjøttet i kasserollen.


¤ Tilsett i gryta: Presset hvitløk, salt, karve (eller spisskummen), tomatpure og vann.
¤ Rør det godt sammen og kok opp.
¤ Det er nå du kan varme ovnen til 90 grader og putte kasserollen inn i oven og la den stå der med lokk i 2 timer. Bare husk at du må koke opp gryta skikkelig før du setter den i ovnen.
Eller la det koke svakt på plata i 2 timer.
Da skal løken ha kokt istykker og gjort krafta blank og fyldig.



Server med kokt ris eller tagliatelle, med kokte erter eller kanskje bare brød til.