http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

onsdag 30. mai 2012

Kylling med bønner og tomatsaus

Av og til blir selv matbloggere litt lei av matlaging. Da er dette en oppskrift jeg ofte tyr til. Den krever lite arbeid. Det eneste som krever litt innsats er å hakke hvitløk og basilikum og røre det med currypasta og olivenolje, men har du foodprosessor så går jo det relativt raskt.
Du stusser sikkert over mengden hvitløk, men mitt råd er å bruke alle 8 feddene. Det dufter godt og gir en fantastisk smak.
Retten passer seg selv i ovnen i 45 minutter. Du trenger ingen poteter eller ris, bare en enkel salat med litt fransk dressing av olje og eddik , salt og pepper.
En rømmeklatt smaker godt til faktisk. Prøv det!
Enkel mat til mange er det også, om du fordobler og lager det i langpanna.


Til 4 personer trenger du:
3 bokser hermetisk tomater (jeg kjøper alltid hele tomater og hakker dem selv...billigere og bedre)
litt salt (sånn ca 1/2 ts)
pepper
1 ts sukker
8 fedd hvitløk
1 stor neve frisk basilikum
2 ts red currypaste
5 ss olivenolje

8 kyllinglår (her får jeg kjøpt dem på Rema på Vika. Kyllingkubber tror jeg det står. 9 stk i pakken)
Du kan helt sikkert bruke kyllingfilet hvis du ikke får tak i kyllinglår. Steketiden anslår jeg til å bli den samme

1 boks hvite bønner (får du ikke tak i det, kjøp tomatbønner og skyll bort tomatsausen ved å ha dem i en sil og skyll dem under kaldt vann)
1 neve svarte oliven (jeg kjøper med stein og renser ut steinen)

Lettrømme til servering

¤ Varm ovnen til 225 grader
¤ Bland tomater, litt salt, pepper og sukker i en stor ildfast form. Du trenger ikke smøre forma.
¤ Hakk hvitløkfeddene, basilikum og tilsett currypastaen. Rør det sammen til en "graut". Tilsett olivenoljen i en  tynn stråle og bland det godt. Har du foodprosessor så bland alt i den, men tilsett også da olivenoljen tilslutt.
¤ Skjær to snitt i kyllinglårene.


¤ Gni krydderblandingen (hvitløk, basilikum, currypaste og olivenolje) inn i kyllingkjøttet rundt snittene.
¤ Legg kyllinglårene over tomatsausen i forma.


¤ Sett forma langt ned i ovnen på 225 grader i 45 minutter.
¤ Når det gjenstår 5 minutter av steketida tilsetter du de hvite bønnene og strør oliven over.
¤ Inn i ovnen i 5 minutter til alt er gjennomvarmt.


Sett rømme på bordet og lag gjerne en enkel grønn salat til.

mandag 21. mai 2012

Enkel eplepai

Egentlig er ikke dette en pai, og opprinnelig er det en oppskrift med rabarbra og ikke med epler.
Rabarbrasesongen er kort og hektisk, og det er en grense for hvor mange rabarbrapaier man kan spise i den sesongen. Derfor har jeg bakt den oftest med epler.
Det er ikke en lekker kake, ser litt rotete ut, men den smaker godt!
Server den lunken med litt vaniljeis, eller med en kremdott. Har du noen jordbær å pynte med så ser det fristende ut.
Hver gang jeg lager den så syns vi den er den beste kaka som finnes. Rart igrunnen, for den er utrolig lett å lage og har bare noen få helt vanlig ingredienser.
Prøv den du også, og du vil ikke bli skuffet!
Lag den med rabarbra også i sesongen, og nå er det sesong. Rabarbra gir en friskere og syrligere smak. Det smaker godt det også.

Deig:
2 dl hvetemel
1 dl brunt sukker
2 ts kanel (lager du paien med rabarbra så bruk bare 1 ts kanel)
125 g smør
ca 1 dl valnøtter, grovhakket (du kan godt bruke dem som de er også)

Med rabarbra:
ca 700 g renset rabarbra
1 dl vanlig sukker
3 ss hvetemel

Med epler:
4 epler (av den sure typen)
1 ss hvetemel

Sure, grønne epler gjør paien best, og friskest.

¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Bland deigen slik: Ha hvetemel, sukker og kanel i en bolle og smuldre smøret inn så det blir en grynete masse. Du kan også bruke foodprosessoren til dette.
¤ Bland valnøttene inn i deigen.

Med rabarbra:
¤ Skrell rabarbraen og skjær av den nederste grove enden.
¤ Del hver stilk i to på langs og deretteri stykker  på 2- 3 cm.
¤ Smør en paiform eller en liten langpanne.
¤ Bland rabarbraen med sukkeret og hvetemelet og ha det i den smurte formen.
¤ Så har du deigen utover rabarbraen og fordeler den utover som best du kan. Den dekker ikke, men du smuldrer den bare utover.

Med epler:
¤ Vask og del eplene i båter (de trenger ikke skrelles).
¤ Del hver eplebåt i 3-4 biter.
¤ Smør en paiform eller en liten langpanne.
¤ Fordel eplene utover i bunnen av forma.
¤ Strø 1 ss hvetemel over eplene (det gjør at paien ikke blir så klisset).
¤ Fordel deigen over eplene som best du kan.

¤ Stek paien midt i ovnen på 200 grader i 35 minutter. Det kan hende at rabarbrapaien trenger 40 minutter i ovnen. Det avhenger litt av typen rabarbra.


Sånn ser kaka, eller paien ut når den er ferdigstekt, ikke særlig imponerende.
Når du har dandert den med litt is eller krem og noen jorbær i store glass så kommer den til å bli en suksess! Bare prøv!
Paien kan selvfølgelig spises som den er, uten verken is eller krem eller jordbær. Den er god som den er!

onsdag 9. mai 2012

Rullekake

Godt til ettermiddagskaffen!
Denne smaker litt av lime og kokos. Limen er i fyllet og kokosen utenpå kaka.


Bunn:
3 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl hvetemel (du kan også bruke halvt om halvt med hvetemel og potetmel)
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 ss kakao

Fyll:
125 g smør
2 dl melis
1 eggeplomme
2 ss limesaft
Revet skall av 1 lime
Kokos

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Visp egg og sukker stivt.
¤ Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao og bruk en slikkepott og bland det forsiktig inn i egg-sukkerblandingen.
¤ Dekk en langspanne med bakepapir og hell røra i.
¤ Stek midt i ovnen i 7 minutter.

¤ Legg et stort stykke matpapir på benken og strø kokos utover papiret.
¤ Når kaka er ferdigstekt så hvelver du den utover matpapiret med kokosen, slik at bakepapiret kommer øverst.
¤ Dra bakepapiret forsiktig av kaka og legg et vått klede over hele kaka. La den ligge slik til den er kald.

Fyllet:
¤ Bruk foodprossesoren og ha alle ingrediensene i bollen og la den gå til alt er blandet til en porøs blanding.

¤ Bre fyllet utover kaka og rull den sammen ved hjelp av matpapiret.
¤ Legg kaka i kjøleskapet en stund før du skjærer av den.

Har du noen friske bringebær å servere til kaka, så smaker det kjempegodt.



Pølser med tomatsalsa og kålsalat

Jeg steker pølsene i denne retten, men du kan helt sikkert bare koke dem. Det tar kortere tid og blir jo litt magrere hvis man skal telle kaloriene.
Kålsalaten er frisk og syrlig og salsaen skal være litt hot.
Jeg serverer råstekte poteter til. Godt!


Til 4 personer:
10 poteter
4 ss olivenolje
litt salt og pepper

1 pakke middagspølser (5-6 pølser)
2 ss smør

Kålsalat:
1 sommerkål (du kan bruke hodekål, til nød, hvis det ikke er sesong for sommerkål )
1 beger lettrømme (3 dl)
4 hvitløkfedd
1 ts dijonsennep
saften av 1/2 lime

Tomatsalsa:
1 boks hermetiske tomater (jeg bruker hele, skrellede, så kutter jeg dem opp selv. De smaker bedre enn de hakkede og så koster de halvparten...)
1 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
1/2 løk, finhakket
2 fedd hvitløk
1 rød frisk chili, vasket og finhakket og tatt bort frøene

¤ Begynn med potetene.
¤ Varm ovnen til 200 grader
¤ Vask potetene, ikke skrell dem og skjær dem i båter.
¤ Legg dem utover en ovnsplate og ha olivenolje over.
¤ Salte og pepre.
¤ Inn i ovnen i 30 minutter.

Tomatsalsa:
¤ Varm olivenolje i en kasserolle.
¤ Fres løken (som er finhakket) og hvitløken, som også er hakket, til de blir blanke.
¤ Ha i tomatene og hakk dem opp. Bruk en saks eller en skje til det bruk.
¤ Vask chilien. Del den i 2 på langs. Fjern frøene som er inni og hakk den i små biter.
¤ Tilsett chilien i gryta og la det hele trekke på plata i ca 10 minutter.
¤ Tilsett balsamicoeddiken tilslutt.
¤ Smak om du behøver å salte.



Kålsalat:
¤ Finsnitt kålen og legg den i en salatbolle.
¤ Bland rømme, limesaft, sennep og finhakket hvitløk.
¤ Smak til med salt og pepper...
¤ Bland rømmedressingen i den finsnittede kålen.

Når jeg steker pølsene, skjærer jeg først hver pølse i 4 ( først på langs, så hver del i to)
Så steker jeg dem i stekepann til de får litt farge.



tirsdag 8. mai 2012

Hot fiskepudding

Fiskepudding er kanskje ikke favorittmaten idag, men det er grei og lettvint mat av og til.
Har du barn som spiser, så smak deg litt fram før du tilsetter all karrien og chilien. Denne porsonen er ikke direkte "hått", men du kjenner at det brenner litt.


Til 4 personer:
1 fiskepudding
3 ss smør
2 ss hvetemel
2 sjalottløk
2 ts karri
1/2 rød chili
3 dl melk
2 dl vann
2 grønnskabuljongterning

poteter
brokkoli

¤ Sett på potetene til koking.
¤ Smelt smøret i en gryte (du skal ha plass for fiskepuddingskivene i gryta etterhvert)
¤ Fres finhakket sjalottløk, karri og finhakket chili (ta bort frøene som er inni!)
¤ Ha i melet og rør slik at det ikke er klumper.
¤ Tilsett melk og vann litt etter litt. Rør godt og kok opp mellom hver gang du tilsetter væsken.
¤ Tilsett buljongterningen.
¤ La sausen koke noen minutter (2 -3 min).
¤ Del fiskepuddingen i skiver og legg den i sausen. La det hele varmes i ca 10 minutter.
¤ Kok i mellomtiden opp vann i en kjele for å koke brokkolien.
¤ Del brokkolien i små buketter og kok dem i vannet i 2 minutter. Hell av vannet.
  Hvis du vil kan du legge en klatt smør på brokkolien og dryss litt maldonsalt over....

Server fiskepuddingen i sausen, med kokte poteter og brokkoli til. Jeg har strødd litt gressløk over fiskepuddingen. Det ser pent ut og smaker godt, men det trengs ikke.

søndag 6. mai 2012

Tyttebærrømme

Når du blir lei av rørte tyttbær til kjøtt så kan du prøve denne enkle varianten. Den kan brukes akkurat som rørte tyttebær, til stekt og kokt kjøtt i alle varianter.




3 dl lettrømme
2 dl rørte tyttebær (ferdigrørte med sukker)
Frisk timian

¤ Rør tyttebærene inn i rømmen. Har du friske tyttebær som ikke er rørt med sukker, så rør dem inn og smak til med sukker etterpå. Noen ganger smaker det godt uten sukker også...
¤ Klipp timian og rør den inn.
¤ Spar litt timian som du pynter rømmen med tilslutt.

torsdag 3. mai 2012

Pasta med laks, squash og spinat

I denne retten er det dressingen som gjør "susen". Den er frisk og syrlig og smaker godt til laksen og spinaten. Du må bruke frisk spinat. Den frosne blir for klissen.
Jeg gir deg den opprinnelige oppskrifta som er til 4 personer. Hos oss blir dette for lite mat til 4. Jeg bruker å doble mengden med pasta og laks for å mette mine, men resten av ingrediensene bruker jeg etter oppskrifta. Du kan jo prøve deg fram...
Det jeg kan love deg er at dette smaker godt!

200 g pastaskruer (eller pastarør)
11 dl vann (til å koke laksen i )
1 liten gul løk, finhakket
1/2 sitron
en kvast persille, hakket
300 g laksefilet
200 g frisk spinat (jeg bruker en hel sånn pakke som jeg får kjøpt på Rema med frisk spinat)
1 squash

Dressing:
1 hvitløkfedd
1 ss finklippet frisk gressløk
1 lite beger yoghurt naturell
1 ts dijonsennep (du kan sikkert bruke annen sennep også, men den bør ha litt skarp smak)

¤ Kok pastaen etter beskrivelsen på pakken.
¤ Når pastaen er kokt, skyller du den godt i kaldt vann og lar den renne av. Da klebrer den ikke.
¤ Ha vann (11 dl) i en stor kjele og ha i den finhakkede løken, persillen og den halve sitronen delt i 4.
¤ Kok dette opp og legg i laksen, som du har skåret i mindre biter.
¤ La laksen trekke i ca 5 minutter (ikke fosskoke!)
¤ Ta opp laksebitene og la dem hvile.
¤ Vask spinaten og squashen. Del squashen i skiver (ikke skrell den).
¤ Varm en steke panne og fres spinaten og squashen. Du trenger ikke bruke fett til å steke dem i. Spinaten vil falle sammen og bli veldig sammenklistret hvis du steker for lenge, så pass litt på....

Dressingen:
¤ Rør sammen yoghurt og sennep først.
¤ Finhakk hvitløkfeddet og bland det i.
¤ Rør inn gressløken.

¤ Tilslutt blander du pasta, laksebiter og spinat-squashblandingen i en stor bolle og har over dressingen. Hvis du vil kan du servere dressingen ved siden av.