http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 31. januar 2012

Brownis med sjokoladetopping

Denne kaken skal være litt rå inni, altså ikke godt gjennomstekt, da smaker den best. Det går an å spise den som den er, uten noen krem på toppen, kanskje drysse litt melis over.
Med sjokoladetopping, blir den uten tvil en kaloribombe, men du verden så god! Putter du et friskt bringebær på toppen ser den skikkelig fristende ut.
Oppskriften gir en relativt liten kake.


Brownis:
150 g meierismør
200 g kokesjokolade
3 egg
2 dl sukker
1 ss vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
2 dl hvetemel

Varm ovnen til 175 grader.
¤ Smelt smøret.
¤ Brekk sjokoladen i mindre biter og ha den i det smeltede smøret. Smøret bør ikke være for varmt, da korner sjokoladen seg.
¤ Tilsett eggene, et av gangen, i sjokoladeblandingen. Rør godt mellom hvert egg du tilsetter.
¤ Tilsett sukkeret i blandingen.
¤ Bland vaniljesukker og bakepulver i hvetemelet og ha det i.
¤ Rør alt godt sammen.

Ha alminiumsfolie i en liten stekeplate. Brett kantene på folien slik at det blir en form på ca 22x 22 cm. Du ser på bildet under hvordan jeg gjør det. Du kan bruke en smurt rund kakeform med diameter 22 cm også, hvis du har.
Fyll deigen i alminiumsforma. Du behøver ikke å smøre den.
Stek kaka midt i ovnen, på 175 grader i 30 minutter.
Prøver du med en pinne om kaka er stekt, så skal det sitte litt deig på pinnen når du drar den opp. Kaka skal ikke være helt gjennomstekt.

Sjokoladetopping:
75 g mykt smør
3 ss kakao
200 g melis
150 g kremost naturell
¤ Rør alt sammen til en jevn masse. Det er veldig lettvint å lage i kjøkkenmaskin, men det går greit å røre for hånd også, bare pass på å ta smøret og kremosten ut av kjøleskapet en halv time før du skal røre det sammen.

Toppingen kan sprøytes på kaka, som  det øverste bildet mitt viser, eller den kan bres utover hele kaka som en glasur.

lørdag 28. januar 2012

Gulrotkake med epler i deigen.

Denne kaka blir alltid saftig og god. Jeg har ikke bakt den så mange ganger, men mange ganger nok til å vite at den blir god på smak. Jeg fant den på "nettet" en gang for et års tid siden, og etter det har jeg bakt denne når vi skal ha gulrotkake.
Oppskrifta på toppingen er ganske stor og jeg halverer ofte, enda blir det nok. Dette er en smaksak og fyllet er godt, altfor godt egentlig....
Jeg baker den i en liten langpanne, ca 20 x 30 cm.


3 egg
2,5 dl matolje med nøytral smak (solsikkeolje, maisolje o.l.)
350 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1/2 ts muskat
1/2 ss natron
1/2 ss bakepulver
325 g hvetemel
100 g mørk sjokolade (hakket), eller 100 g valnøtter (grovhakket)
400 g revet gulrot
1 1/2 eple, revet

Toppingen:
200 g meierismør
500 g melis
400 g kremost naturell
3 ss vaniljesukker
Jeg bruker slike grønne, litt sure epler, de gir saftig smak på kaka.

¤ Sett ovnen på 180 grader.
¤ Pisk egg og sukker og olje til det blir lyst og luftig.
¤ Bland sammen alt det tørre (hvetemel, vaniljesukker, kanel, muskat, natron og bakepulver) og bland det forsiktig inn i egg og sukker og oljemassen. Bruk en slikkepott til å blande det sammen (ikke visp med mixer!).
¤ Skrell gulerøttene og riv dem på et rivjern. Jeg river ca halvparten litt grovt og den andre halvparten fint.
¤ Skrell eplene og riv også dem på rivjern.
¤ Tilsett de revne gulerøttene og eplene i deigen.
¤ Tilslutt hakker du sjokoladen (eller valnøttene) og har i deigen.
¤ Rør alt godt sammen.
¤ Kle en liten langpanne (ca 20x30 cm) med bakepapir (det MÅ du bruke ellers får du ikke kaka ut av forma).
¤ Ha deigen i den lille langpanna og stek den midt i ovnen i 60 minutter.

Jeg avkjøler kaka på rist med bakepapiret under og tar bort bakepapiret når kaka er kald.

Toppingen lager du slik:
¤ Ha alt (smør, melis, ost og vaniljesukker) i foodprocessoren og kjør til det er en jevn krem.

Har du ikke foodprocessor er det viktig at smøret og osten er romtemperert (det vil si at de har stått en times tid på kjøkkenbenken og blitt myk) før du rører alt sammen for hånd til det blir en jevn krem.

Ha toppingen på kaka og jevn den utover med en bred kniv.
Kaka er fin å fryse uten topping.

onsdag 18. januar 2012

Grov, hjemmelaget leverpostei


Å lage leverpostei krever litt tid, men det er egentlig ikke så arbeidssomt. Dessuten må du ha kjøttkvern. Her holder det ikke med foodprosessor.

Igrunnen er det morsomt å av og til ta fram kjøttkverna. Aldri føler jeg meg så i slekt med mine forfedre, eller" formødre" er vel rettere å si, som når jeg bruker den.  Den har liksom gått litt ut av tiden og blitt et bestemor-redskap. Synd egentlig, for den er et dugelig hjelpemiddel.

I leverpostei kan du tilsette mange smaker av forskjellige krydder. Jeg har brukt timian, men merian, estragon, basilikum, oregano, rosmarin, alle disse kan du godt bruke. Du kan steke sopp, hakke den litt og ha den i.
I stedet for sideflesk, som jeg har brukt, kan du bruke kjøttdeig eller kjøttfarse. Det er mange muligheter...
 
Resultatet blir "frøktelig" godt, og igrunnen et helt annet produkt enn det vi kjøper som leverpostei på super'n.
Oppskrifta gir 2 brødformer med leverpostei.


1 kg lever av svin eller okse
1 kg sideflesk med mye spekk/flesk (du kan bruke 1/2 kg sideflest + 1/2 kg spekk)
2 løk
3 egg
3 dl tykk hvit saus (jeg legger inn egen oppskrift på det, nedenfor)
2 ts salt
1 ts grovmalt pepper
 2 ss finhakkede urter, jeg har brukt timian
1 strøken ts malt allehånde
1 ts malt ingefær


¤ Del leveren i store biter slik at den går i kverna.
¤ Ta svoren av sideflesket og del det i store biter.
¤ Skrell løken og del den i båter.
¤ Kvern lever, sideflesk og løk i kjøttkverna.


 Kok hvit saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
¤ Smelt smøret i en kjele.
¤ Tilsett hvetemel og rør det sammen til en jevn masse.
¤ Spe med melken litt etter litt og rør hele tiden til det koker og blir en tykk, hvit grøt (det er viktig at sausen blir tykk).

¤ Tilsett i leverblandingen:
   Hvit-sausen
   eggene
   krydderne
¤ Rør så alt blandeer seg godt. Det skal bli en løs masse.
¤ Smør 2 brødformer og fordel massen i dem.
¤ Varm ovnen til 160 grader.

¤ Sett brødformene på en ovnsplate som er litt dyp, slik at leverposteien kan stekes i vannbad.
¤ Fyll ca 1 liter vann ned i ovnsplata slik at det står ca 2 cm (dette går på øyemål, så ikke ta fram målbånd eller tommestokk...) over bunnen av brødformene.
¤ Stek leverposteien i ovnen i 1 time. Hvis du syns den ser litt uferdig ut, stek i 15 minutter til.

Så er det bare å dandere med stekt bacon, stekt sopp og syltet agurk....
Leverposteien er fin å fryse.

onsdag 11. januar 2012

Chilibrent smør

Dette er en veldig god saus til ovnsstekt, hvit fisk. Jeg bruker den til torsk eller sei som jeg legger på en ovnsplate dekket med bakepapir, salter og peprer, og steker det midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter.
På bildet er fisken servert med ovnsstekte potetbåter, lettkokte sukkererter, kokt rødbeter, stekt bacon og chilibrent smør.
Jeg legger ut oppskriften på chilibrent smør og gir deg en lettvint info om resten av retten.
 Lov meg at du prøver med denne sausen neste gang du ovnsbaker hvit fisk. Det smaker så utrolig godt!
Chilibrent smør:
250 g meierismør
1/2 dl soyasaus
1 sjalottløk, finhakket
1 rød chili, vasket, delt på langs, skrapt ut frø og finhakket
en solid neve frisk persille

¤ Smelt smøret i en kjele på lav varme (ca 3+ / 4 på induksjon).
¤ La det stå å putre ca 1/ 2 time på svak varme. Når det begynner å putre, kan du sette lokk på (for det spruter litt), men sjekk av og til om du bruker for sterk varme, da brennes smøret og det skal det ikke, bare brunes. Det skal få en ganske mørk brun farge, men det skal ikke lukte brent og bli svart.
¤ Du kan skumme av skummet som danner seg hvis du vil. Jeg gidder aldri...

¤ Mens smøret putrer så hakker du sjalottløken og chilien og persillen.
¤ Ha disse ingrediensene i en skål og tilsett soyasausen.

¤ Like før servering tilsetter du chilisoyaen i det brune smøret (PASS OPP, det spruter nå også, for smøret er ganske varmt...)
¤ Så er det ferdig til servering.

Ovnstekte poteter:
¤ Sett ovnen på 200 grader.
¤ Del potetene (jeg bruker Asterix, for de er gode å bake i ovnen) i båter.
¤ Ha olivenolje ( 2- 3 ss) på en ovnsplate og legg potetbåtene på plata.
¤ Strø litt salt og pepper på.
¤ Ha litt olivenolje på toppen av potene.
¤ Sett plata midt i ovnen i 30 minutter. Da er potetene ferdige.

Kokte rødbeter:
(De har kjempefine og billige, ferske rødbeter på RemaØstre i Namsos, bare så det er sagt).
Dette er litt tidkrevende så du må begynne i god tid. Det tar 1 time. Rødbetene kan godt kokes i veldig god tid, deles i tykke skiver og varmes opp en kjele med litt olje eller smør.

¤ Legg rødbetene, hele og uskrellede i en kasserolle.
¤ Fyll på vann så det dekker.
¤ Kok opp.
¤ Sett lokk på kjelen, skru ned varmen og la det småkoke bortimot 1 time.
¤ Sil av vannet og la rødbetene kjølne litt før du skreller dem og deler dem i tykke skiver og serverer dem.

Lettkokte sukkererter:
¤ Kok opp vann i en kjele.
¤ Tilsett ca 1 ss meierismør og la det smelte i vannet.
¤ Tilsett sukkerertene og la dem koke i 2 minutter, ikke mer, for da blir de bare dvaske.

mandag 9. januar 2012

Hamburgerbrød

Denne oppskriften bruker jeg også til pølsebrød. Da triller jeg lange pølser av deigen istedet for å lage boller. Bakes, heves og stekes på samme måte.
Du får 12 hamburgerbrød av denne porsonen.


5 dl skummet- eller lettmelk
50 g gjær
1 ts salt
3 ss olje (jeg bruker olivenolje, men du kan godt bruke en annen sort)
700 g (ca 11 dl) hvetemel

¤ Varm melken til den er lunken, ca 37 grader og rør gjæren ut i melken.
¤ Tilsett salt og olje og tilsett hvetemelet tilslutt.
¤ Bruker du mixmaster så ikke arbeid deigen mer enn til den er rørt sammen (altså: Ikke rør mye!)
¤ Arbeider du den sammen med hånd, så rør den sammen så det blir en glatt deig, ikke mer.
¤ Dekk deigen med plast over bollen og la den heve ganske lenge, minst 1 time.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og kna den litt før du deler den i 12 deler.
¤ Trill jevnstore boller og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir.
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Fyll vaskekummen med varmt vann (så varmt at det kommer damp).
¤ Monter stekebrettet med bollene over kummen, slik at bollene heves over damp og god varme.
¤ La bollene heve slik i 15 minutter (de hever raskt over varmen)
¤ Når bollene er ferdighevet klemmer du dem lett ned og pensler dem med lunkent vann.
¤ Jeg har i tillegg strødd litt sesamfrø over.
¤ Stek dem midt i ovnen i ca 15 minutter og avkjøl dem på rist etterpå.

De er fine å fryse.

fredag 6. januar 2012

Fiskeburger

Dette er hamburgerbrød med stekt fisk, litt salat og en skarp saus med gulerot og rødløk. Det smaker kjempegodt!
Du kan kjøpe ferdige fiskepinner, men egentlig er det like lettvint å lage fiskepinnene selv hvis du kjøper litt fersk torsk- eller seifilet, og så smaker det  så mye bedre.
Jeg baker hamburgerbrødene selv. Det tar jo litt tid og energi, men det er også verd strevet.
Selvsagt kan du kjøpe dem ferdig og riste dem i ovnen. Du skal få oppskrift på hamburgerbrødene mine i neste blogg.

Til 4 personer:
8 hamburgerbrød
600 g fersk fiskefilet, torsk eller sei
1 egg
1 dl sesamfrø
salt og pepper
olje og litt smør til steking

Salat:
Jeg har brukt ruccola, men du kan bruke den salaten du liker best.
Salaten skal bare vaskes og brukes som den er, uten dressing.

Saus:
3 gulerøtter
2 rødløk
8 ss lettrømme
4 ss majones
4-5 ss søt chilisaus (ikke bruk vanlig chilisaus, den er for sterk)
Kanskje vil du ha litt salt og pepper, men smak før du tilsetter det

Lag sausen først:
¤ Vask og skrell gulerøttene og riv dem.
¤ Hakk rødløken ganske fint.
¤ Rør sammmen rømme og majones og smak til med chilisaus.
¤ Bland gulerøttene og rødløken inn i rømme-majonesblandingen.
¤ Smak om du trenger salt og pepper (jeg bruker det ikke).

Fiskepinner:
¤ Ha egget på en tallerken og visp det litt sammen.
¤ Ha sesamfrøene på en annen tallerken.
¤ Varm olje sammen med en klatt meierismør i stekepanna på god varme (6+ på induksjon)
¤ Del fisken i passende fiskepinnestørrelse og strø på salt og pepper.
¤ Vend fiskebitene først i egget og så i sesamfrøene så de blir godt dekket av frø.
¤ Stek fiskebitene i panna, 2-3 minutter på hver side. Fisken må bli hvit helt gjennom.

Del hamburgerbrødet i 2, ha på salat, legg en eller 2 fiskepinner oppå salaten og ha sausen over. Legg toppen av brødet oppå.

torsdag 5. januar 2012

Semulepudding med rød saus

Av og til er det kjempegodt med dessert. Semulepudding er dessert jeg husker fra min barndom, og som mine barn igjen også syns smaker godt.


Dette trenger du som en liten dessert til 4 personer:
1 dl semulegryn
6 dl melk (søt, kan gjerne være H-melk)
3 ss sukker
1 egg

¤ Kok opp melken.
¤ Dryss semulegrynene i den varme melken mens du rører godt.
¤ Skru ned varmen på plata sånn at du ser at det bobler svakt (det MÅ være ganske svak varme).
¤ Sett lokk på kasserollen og kok grøten under lokk i 15 minutter.
  ( Du behøver ikke å lette på lokket underveis).
¤ Ta kasserollen av plata og rør egget inn i grøten
Så heller du grøten, eller puddingen over i en skål og avkjøler den. Den kan godt spises litt lunken...

Her er et forslag til hjemmelaget rødsaus:
1 pakke frosne skogsbær
2 dl vann
1 dl sukker
1 ss maizena (eller du kan bruke potetmel, ca 2 ts)

¤ Ha skogsbær, vann og sukker i en kasserolle. La det koke sakte opp og rør slik at sukkeret løses opp.
¤ Sil av bærene og ta vare på væsken. Klem bærene litt slik at mest mulig av saften blir med.
¤ Kast bærene.
¤ Tilsett maizena i den røde safta (eller potetmel, det må røres ut en spiseskje vann først) og la det hele koke opp slik at det tykner litt og får sauskonsistens.

onsdag 4. januar 2012

Stekt ris

Godt Nyttår!
Det blir litt "blogg-tørke" i julehelga, blandet med mye god mat og lite trim...
Jeg starter med å legge ut en oppskrift på stekt ris. Det er meningen at du skal bruke ris-rester, og du må minst ha 3 dl ferdigkokt ris hvis du skal ha nok til 4 personer.
Hos oss spiser vi dette til fiskepudding, som jeg steker i skiver i panna. Du kan servere litt soyasaus til, eller smeltet smør om du vil.
Fiskepuddingen overlater jeg til deg å tilberede, etter din egen metode :-)




Dette trenger du:
minst 3 dl ferdigkokt ris
1 bit frisk ingefær (sånn ca 2 ss når du har hakket den)
1 rød chili
1 lime
2 hvitløkfedd
2-3 ss olje til steking, maisolje/olivenolje/rapsolje
frisk koriander

¤ Skrell og finhakk ingefæren
¤ Vask og fjern frøene på chilien og finhakk den.
¤ Finhakk hvitløkfeddene.
¤ Varm oljen i en vokpanne, eller bruk stekepanna.
¤ Fres ris, ingefær, chili og hvitløk sammen i panna i ca 10 minutter.
¤ Klem limesaft over risen og bland i grovklippet, frisk koriander.

Igrunnen kan man spise dette som en egen rett også, med soyasaus til, eller søt chilisaus. Retten smaker litt asiatisk så sursøte sauser smaker godt til.